Idrætscenter reducerer åbningstid i kampen mod stigende energiomkostninger

Hørning lukker ned i timer eller dage, når der ikke er foreningstræning.

Artiklens øverste billede
Centerchef Rune Bjerregaard, Hørning Idrætscenter, oplyser, at der spares på energiomkostningerne ved at reducere i åbningstiderne, når der ikke er foreningstræning. Foto: Erland Rasmussen

Hørning Idrætscenter ser sig nødsaget til at skære ned i åbningstiden i et forsøg på at reducere de skyhøje omkostninger til energi.

»Vi har regnet ud, at vores energiomkostninger generelt vil stige med 250.-300.000 kroner i år i forhold til 2019, som er det normale år før corona, vi kan sammenligne med. Det er ekstraomkostninger primært til el og varme,« siger centerchef Rune Bjerregaard, Hørning Idrætscenter.

Der har eksempelvis her efter sommerferien været nogle søndage, hvor vi kun har haft åbent om formiddagen, fordi der har været nogle få foreninger, der har trænet. Så har vi lukket allerede klokken 11 og slukket for alt, hvad vi kunne slukke for, simpelt hen for at spare så meget som muligt.

Rune Bjerregaard, centerchef Hørning Idrætscenter

Sætter massivt ind

Rune Bjerregaard konstaterer, at det er rigtig mange penge at skulle hente ud af idrætscentrets driftsbudget. Derfor har centret også sat massivt ind for at finde besparelser.

En af måderne er at holde lukket eller lukke tidligere på dage, hvor der ikke er foreningstræninger.

»Folk har været vant til, at man kunne komme på stort set alle dage og benytte centret med eksempelvis legeland og spilområder mere eller mindre frit. Men her har vi allerede praktiseret og vil gøre det i den kommende tid, at der vil være nogle dage, hvor vi har lukket, fordi der ikke er foreningstræning. Så får vi heller ingen kommunal indtægt, og så er vi simpelt hen nødt til at se på energiomkostningerne. Det er selvfølgelig lidt ærgerligt, når vi er et serviceorgan, men det er en nødvendighed,« understreger Rune Bjerregaard.

Centerchefen tilføjer, at Hørning Idrætscenter typisk melder ud om mandagen, hvordan ugen vil se ud i forhold til åbnings- og lukketider.

»Der har eksempelvis her efter sommerferien været nogle søndage, hvor vi kun har haft åbent om formiddagen, fordi der har været nogle få foreninger, der har trænet. Så har vi lukket allerede klokken 11 og slukket for alt, hvad vi kunne slukke for, simpelt hen for at spare så meget som muligt,« uddyber Rune Bjerregaard.

Bedre styring

Erfaringerne stammer fra i sommers, hvor idrætscentret lukkede det meste af juli. Det gav et fald i energiomkostningerne på 70 procent.

»Det kan vi selvfølgelig ikke, når der er aktivitet her. Men vi har fået bedre styring på, hvor meget vi kan lukke ned for om natten og om aftenen, ligesom der er ting, vi ikke behøver at have tændt hele dagen. Det er nødvendigt at kigge på, for det hele løber løbsk lige nu med de prisstigninger, der er på energi,« lyder det fra centerchefen.

Rune Bjerrregaard henviser til, at der også er en grænse for, hvad man kan spare på med to store håndboldhaller og to mindre haller, hvor der skal være noget belysning og varme, selv om der er skruet ned på temperaturen. Dernæst kommer, at man også bruger strøm og varme i forbindelse med byggeriet til udvidelsen af Hørning Idrætscenter.

Håber på mindre

Det er håbet med de nye sparetiltag med blandt andet den reducerede åbningstid, at meromkostningerne til energi i stedet ender på mellem 100.-150.000 kroner i stedet for en merpris på 250.-300.000 kroner, som er beløbet for i år i værste tilfælde.

»Vi har en forholdsvis sund økonomi, så en merpris mellem 100.-150.000 kroner vil vil godt kunne leve med,« siger Rune Bjerregaard, som dog minder om, at konsekvensen vil være udskydelse af forbedringer og vedligeholdelse til 2023.

Hørning Idrætscenter, som er en selvejende institution, håber dog på, at der fremadrettet kommer stabilitet i energipriserne igen, og måske en statslig eller kommunal aftale omkring reduktion af el-afgifter eller lignende.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.