Kulturhuset venter kæmpe strømregning: Nu skal elforbruget kortlægges

Eksternt firma skal lave rapport, der peger på besparelser på el.

Artiklens øverste billede
Daglig leder i Kulturhuset Skanderborg, Linda Taanquist, oplyser, at det er en større proces at få kortlagt elforbruget i det store hus. Foto: Erland Rasmussen

Kulturhuset i Skanderborg går nu i gang med at få kortlagt husets elforbrug for at lave en målrettet plan for, hvor der kan spares på strømmen. Det sker i kølvandet på de stærkt stigende priser på el, som også har ramt byens store kulturinstitution.

Således regner kasserer Lars Møller med, at regningen på el, der plejer at ligge på 330.000 kroner, forventeligt vil stige til mere end 850.000 kroner.

»Vi har sat et projekt i gang, der skal vise os, hvor vi har vores store forbrug af strøm. Der er forbrug døgnet rundt. Det kan være ventilation, køleskabe og frysere, og vi skal vide, om vi kan slukke for noget. Det sætter vi et rådgivningsfirma til at kigge på, og de laver en rapport til os.

Lars Møller, kasserer Kulturhuset Skanderborg

»Det er rigtig mange penge for os. Vi frygter, at regningen kan blive endnu større, hvis der kommer yderligere prisstigninger,« siger Lars Møller.

Hyrer eksternt firma

Lars Møller oplyser, at der nu tages initiativ til at få ekstern hjælp til at reducere strømforbruget.

»Vi har sat et projekt i gang, der skal vise os, hvor vi har vores store forbrug af strøm. Der er forbrug døgnet rundt. Det kan være ventilation, køleskabe og frysere, og vi skal vide, om vi kan slukke for noget. Det sætter vi et rådgivningsfirma til at kigge på, og de laver en rapport til os,« fortæller Lars Møller.

Vi håber da, at vi kan klare os uden at bede kommunen om ekstra penge, men hvis det bliver drastisk, så kan det da godt være, at vi vil overveje det.

Linda Taanquist, daglig leder Kulturhuset Skanderborg

Kulturhuset er blevet til ved knopskydning, og der er således lavet el af forskellige montører i forskellige omgange, hvilket i den aktuelle situation har vanskeliggjort at få et overblik, fordi der er mange tavler rundt omkring i huset.

»Det nytter ikke, at vi bare slukker for et eller andet, som vi tror er lys på første sal, men så har vi i virkeligheden også slukket for noget i cafeen eller biografen,« uddyber daglig leder Linda Taanquist, Kulturhuset Skanderborg.

Mange køleskabe

Linda Taanquist understreger, at huset allerede er begyndt at spare.

»Vi er begyndt at slukke allerede. Det vil man måske kunne se fra Adelgade, at der somme tider er noget mørkere her. De lokaler, vi ikke bruger, slukker vi for. Men det skal også siges, at det ikke er lyset, som er den største strømforbruger. Vi fik allerede for nogle år siden skiftet til led-lys. Også i den store sal, hvor vi tidligere havde de fine glødepærer,« siger hun.

Derimod har Kulturhuset cafe med kølerum og frysere, ligesom der er rigtig mange køleskabe i huset, herunder også i biografen og backstage til kunstnerne.

»Det er jo sådan noget, vi er ved at kigge på,« siger Linda Taanquist.

En større proces

Den daglige leder af Kulturhuset lægger heller ikke skjul på, at det driftstilskud, som man får hos Skanderborg Kommune, bliver udhulet, når elprisen stiger så meget.

»Vi håber da, at vi kan klare os uden at bede kommunen om ekstra penge, men hvis det bliver drastisk, så kan det da godt være, at vi vil overveje det,« betoner Linda Taanquist.

Den daglige leder af Kulturhuset Skanderborg understreger, at man først går i gang med at få kortlagt elforbruget.

»Det er en større proces at få kortlagt i sådant et hus, så vi kan se, hvor vi kan spare. Men vi har da nogle muligheder, og dem vil vi nu finde frem til,« siger Linda Taanquist.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.