Dagplejen er forældrenes hemmelige favorit

Forældre er glade for dagplejen i Skanderborg Kommune. Alligevel overser mange dagtilbuddet. Det skal Østjyllands nok største gadekridt-tiltag være med til at ændre.

Artiklens øverste billede
I dagplejen er der både plads til gymnastik og en god lur. Forældre fremhæver netop trygheden som et af plusserne ved dagtilbuddet. Fotos: Dagplejen i Skanderborg

Mere end ni ud af 10 forældre er tilfredse med dagplejen i Skanderborg Kommune. Dermed er dagplejen den type dagtilbud, som forældre er mest tilfredse med.

Alligevel er der på trods af ventelister til daginstitutioner omkring 30 ledige pladser hos dagplejen rundt omkring i kommunen.

Vores dagplejer har givet vores børn den tryghed og nærhed, som vi ønsker os, og har lært dem nogle fantastiske færdigheder, fordi de har tid til at tage individuelle hensyn til vores børn hver især.

Stinne Adamsen, Hylke, mor til Liv og Eddie

Hele 63 procent af forældrene svarer, at de er meget tilfredse med dagplejen. 28 procent svarer, at de er tilfredse. Med andre ord letter 91 procent af forældrene på hatten over dagplejen i Skanderborg. Til sammenligning er den samlede tilfredshed (tilfreds + meget tilfreds) med børnehaverne 79 procent.

Det viser en stor tilfredshedsundersøgelse af dagtilbudsområdet, som Danmarks Statistik har gennemført i perioden oktober 2021 til april 2022 blandt 228.000 forældre på landsplan. Rapporten med resultaterne for Skanderborg Kommune blev offentliggjort i sommeren 2022.

»Det er dejlig læsning, at forældrene værdsætter dagplejen i så høj grad. Jeg er dog ikke så overrasket over resultatet, for børnene får en god og tryg base, og vores dagplejere er både dedikerede og kompetente mennesker,« siger Trine Frengler, formand for Børne- og Ungdomsudvalget, i en pressemeddelelse.

Tryghed og nærhed

En af de forældre, der er meget tilfredse med dagplejen, er Stinne Adamsen fra Hylke.

Datteren Liv er i dagplejen i øjeblikket, og tidligere har hendes søn Eddie også gået i dagpleje.

»Vores dagplejer har givet vores børn den tryghed og nærhed, som vi ønsker os, og har lært dem nogle fantastiske færdigheder, fordi de har tid til at tage individuelle hensyn til vores børn hver især. Vores dreng var bagefter på sprog, og her var vores dagplejer rigtig god til at vejlede os om, hvordan vi kunne understøtte ham i at tale mere,« siger hun og fortsætter:

»Vi er som familie rigtigt glade for dagplejen, og vi er ikke i tvivl om, at det var den rigtige beslutning for vores børn at sende dem i dagpleje i stedet for vuggestue.«

Kridtstreger med vigtigt budskab

Else Sall, leder af dagplejen i Skanderborg Kommune, glæder sig også over resultaterne i tilfredshedsundersøgelsen. Hun håber, at de kan være med til at få flere forældre til at få øjnene op for dagplejen.

I øjeblikket er der 30 ledige dagplejepladser fordelt over hele kommunen. Der er f.eks. ledige pladser i både Skovby og Hørning.

Derudover har Skanderborg Kommune på grund af et stigende antal børn brug for at tiltrække flere dagplejere. Derfor sætter dagplejen nu en række kreative tiltag i søen.

»Dagplejerne arrangerer blandt andet ”Kollegakridt”, der må være den største gadekridt-aktivitet i Østjylland. På onsdag skriver og tegner mere end 40 dagplejere med gadekridt ude foran deres hus, som jo også er deres arbejdsplads. Målet er at give forbipasserende et smil på læben og vise, at et job i dagplejen er lig med farver, frihed og fællesskab blandt dagplejerne,« siger Else Sall.

Gadekridt-eventen finder sted onsdag 21. september kl. 17 hos dagplejere over hele kommunen. Nogle steder lader dagplejerne de kulørte gadekridt ligge fremme med en opfordring til forbipasserende om at tegne videre på gadeudsmykningen.

Derudover arbejder dagplejen også på eventen ”Gå med en dagplejer”, hvor man kan mødes med en dagplejer og en børnegruppe og gå en tur sammen og undervejs få en snak om dagplejen både som arbejdsplads og som pasningstilbud.

I øjeblikket er der 490 dagplejebørn fordelt på 156 dagplejere i Skanderborg Kommune. Der er blandt brug for nye dagplejere i Ry, Gl. Rye og Stilling.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Skanderborg direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Uge-Bladets nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Uge-Bladet på listen og tryk tilmeld.
d

gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.