Hjælp til høje regninger: Lad os låne 100 procent til varige energiforbedringer

At afdrage del af energiregningen udsætter blot problemerne, mener lokale købmænd.

Artiklens øverste billede
Hos Min Købmand i Hylke, hvor Jonna Poulsen her er købmand, vil man gerne optage lån for at investere i varige energiforbedringer. Foto: Erland Rasmussen

»Hvis vi står med en kæmpe stor regning nu, som vi bare skal betale senere, så er den stadig kæmpestor til den tid. Det, vi har brug for, er likviditet her og nu og til at investere i vores bygninger.«

Sådan kommenterer formanden for Købmandsforeningen bag Min Købmand i Hylke, Peter Westphal Riis, regeringens forslag til en hjælpepakke for små og mellemstore virksomheder som eksempelvis købmænd og mindre dagligvare- og fødevarebutikker, som har svært ved at betale de stærkt stigende energipriser.

Et andet forslag vil være, at vi kunne låne penge 100 procent til energiforbedringer i stedet for de ordninger, der er nu, hvor vi med få ugers varsel selv skal skaffe halvdelen af prisen på eksempelvis et nyt solcelleanlæg.

Peter Westphal Riis, Min Købmand Hylke

Udskyd betalingen

Regeringens forslag, som det blev præsenteret på et pressemøde i sidste uge, går ud på at indefryse den del af regningen på el, gas og fjernvarme, der ligger over prisniveauet fra sidste efterår.

Betalingen skal man så kunne udskyde og afdrage over eksempelvis fem år til en beskeden rente.

Peter Westphal Riis mener, at problemet med hjælpepakken er, at det svarer til at stifte gæld for at betale gæld.

»Min kommentar til hjælpepakken er, at det ikke hjælper at skubbe problemerne foran sig, fordi vi kommer til at betale en stor regning senere,« understreger han.

Lån til energiforbedring

Formanden for den borgerdrevne købmandsbutik i Hylke foreslår i stedet helt konkret, at man midlertidigt afskaffer moms og afgifter på el og varme for at hjælpe på likviditeten i butikkerne her og nu.

I Hylke har man ikke noget imod at afdrage på gæld, hvis det samtidig vil være en investering i noget, som kan være med til at fremtidssikre butikken og give varige forbedringer.

»Et andet forslag vil være, at vi kunne låne penge 100 procent til energiforbedringer i stedet for de ordninger, der er nu, hvor vi med få ugers varsel selv skal skaffe halvdelen af prisen på eksempelvis et nyt solcelleanlæg,« uddyber Peter Westphal Riis.

Gæld hjælper ikke

Min Købmand Virring, Naseer Ahmad, mener også som i Hylke, at man med en låneordning bare skubber problemet foran sig.

»Det hjælper ikke meget, hvis det bare er gæld. Så kommer jeg om to eller fem år til at skylde en halv million. Det kan jeg ikke betale. Og hvad sker der, hvis energien ikke bliver billigere,« siger Naseer Ahmad.

Købmanden fra Virring peger på, at det kunne hjælpe, hvis elafgiften gik i nul, og hvis momsen på el blev droppet.

»Så vil vi være i stand til at betale det. Eller hvis staten sagde, at det er en ekstraordinær situation, som alle er udsat for, og betalte noget af elprisen som støtte til virksomheder eller borgere, der ikke kan klare sig. El skal på en eller anden måde være billigere, hvis vi skal overleve. Vi kan ikke lægge mere på priserne,« fastslår Naseer Ahmad.

Brug for mere

Fra Dagrofa, som blandt andet er bagland for kæderne Min Købmand, Let-Køb, Spar og Meny, roses regeringen for at have lyttet til de mange lokale købmænd.

»Vores købmænd knokler for at spare på strømmen, hvor det er muligt, og det gør en forskel, hvis de får forbedret deres likviditet gennem en indefrysningsmodel. Jeg så dog gerne, at der blev gjort endnu mere f.eks. i form af økonomisk støtte både til at dække de ekstraordinære udgifter og til at investere i flere energibesparelser ude i de enkelte butikker. Rigtig mange steder i Danmark er købmanden livsnerven i de lokale samfund, og det er derfor vigtigt for sammenhængskraften, at de kommer igennem energikrisen,« siger Tomas Pietrangeli, koncernchef i Dagrofa, i en pressemeddelelse.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.