Energiregningen på himmelflugt hos landsbyens købmand: »Det er meget alvorligt«

Dagligvarebutikker i gang med spareøvelser og ser frem mod vintersæsonen med ængstelse.

Artiklens øverste billede
Købmand Nesser Ahmad hos Min Købmand Virring oplever situationen med stigende energipriser som meget alvorlig. Foto: Erland Rasmussen

De små købmænd og brugser i landsbyerne er hårdt pressede af de stærkt stigende energipriser.

Det viser en rundtur til en lille håndfuld dagligvarebutikker rundt omkring i Skanderborg Kommune, hvor alle lige nu forsøger at klare skærene ved at skære toppen af de skyhøje regninger via spareinitiativer lige fra at dæmpe lyset i butikken og til overvejelser om at skære noget af åbningstiden.

Det er meget alvorligt. Jeg har en butik mere i Højbjerg. Den kan nok ikke overleve det. Her i Virring er landsbyen større, der er flere kunder, butikken er større, og det er den eneste i området. Men en butik i Højbjerg-området, hvor der ligger mange supermarkeder rundt omkring, kan ikke overleve den slags. Nu ser jeg lige, hvordan det går. Men jeg overvejer det i hvert fald.

Naseer Ahmad, Min Købmand Virring

Elregningen plager

I løbet af den seneste tid er der kommet meldinger fra butikkernes baglande og brancheorganisationer, at mange af især de mindre butikker vil være lukningstruede, hvis energiprisernes himmelflugt fortsætter. Ingen af de lokale butikker, Ugebladet har talt med, er i den situation nu, men der ses med alvor og ængstelse på den kommende vintersæson.

Hos Min Købmand i Virring har købmand Naseer Ahmad oplevet en varmeregning, der er blevet halvanden gang så høj. Men det er især elregningen, der plager.

»Elregningen er steget fra et sted mellem 22-23.000 kr. til både 57.000 kr. og 61.000 kr. Den seneste var på 64.000 kr., og det er hver anden måned, vi snakker om,« sukker Naseer Ahmad.

Hvor alvorlig er situationen for dig?

»Det er meget alvorligt. Jeg har en butik mere i Højbjerg. Den kan nok ikke overleve det. Her i Virring er landsbyen større, der er flere kunder, butikken er større, og det er den eneste i området. Men en butik i Højbjerg-området, hvor der ligger mange supermarkeder rundt omkring, kan ikke overleve den slags. Nu ser jeg lige, hvordan det går. Men jeg overvejer det i hvert fald,« siger Naseer Ahmad.

Dagli’Brugsen i Stjær spares også på energien. Her ses medarbejder Maj-Britt Enevoldsen. Foto: Erland Rasmussen

Rokerer rundt

Købmanden havde netop rejst sig fra et møde om besparelser på el-regningen, da Ugebladet kom på besøg.

Planen er således at rokere rundt med fryserne, så der der kan slukkes et par. Det er også overvejelsen, om man kan undvære butikkens frostrum i et stykke tid. Dertil kommer, at nogle af køleskabene i butikken slukkes, og det forsøges at lave en aftale med nogle leverandører om, at de står for strøm til køleskabene. Nogle af leverandørernes køleskabe søges også byttet med nyere og mere strømbesparende modeller. Dernæst vil købmanden slukke for alle de unødvendige ting, der kan slukkes om aftenen.

Ærgerlig situation

Hos Min Købmand i Hylke, som er en borgerdrevet butik, ærgrer formand for Købmandsforeningens bestyrelse, Peter Westphal Riis, sig over situationen med de stærkt stigende energipriser, fordi butiksdriften ellers viser positive takter efter en turbulent tid.

»Det er kritisk, men alt andet går rigtig godt i butikken, så vi er spændte på, hvordan vinteren kommer til at gå. Fugleperspektivet er, hvis vinteren bliver grim, så kommer der til at lukke mange butikker rundt omkring i landsbyerne i Danmark, og hvis man først lukker en landsbys eneste butik, så risikerer man, at de andre institutioner også lukker, og så får vi et Udkantsdanmark, hvor der heller ikke er landsbyer,« frygter Peter Westphal Riis.

Formanden fremhæver ellers, at der på mange måder er startet forfra med købmandsbutikken i Hylke i år med mange initiativer for at øge indtjening og reducere udgifter.

»Det har båret frugt foreløbig i år, så vores forventning er, at vi får et kanon tredje kvartal i år, hvis vi udelukkende kigger på omsætning og indtjening. Og så har vi en landsby i Hylke, hvor borgerne er fantastiske til at bakke op om de institutioner, der er i byen, og herunder købmanden,« roser Peter Westphal Riis.

Regning eksploderer

I Hylke er strømregningen fordoblet siden sidste måned, selv om bestyrelse og købmand Jonna Poulsen samt butikkens 20 frivillige allerede har gjort, hvad de kunne for at spare.

»Vi kan se, vi har reduceret vores forbrug betydeligt og taget energiforbedringer på forkant, men elregningen eksploderer alligevel på grund af prisstigninger, siger Peter Westphal Riis.

Der er i øvrigt også slukket for komfortvarme, køling og varmtvandsbeholder og for al unødvendig lys.

»Vi er i gang med at gennemgå vores faste udgifter og abonnementer. Vi har meldt klart ud, at vi skærer ind til benet, så alt overflødigt skæres fra,« lyder det.

Tæt på kanten

Hos Dagli’Brugsen i Gl. Rye, som er et partnerskab mellem Gl. Rye Brugsforening (49 pct.) og Brugsforeningen Tryg i Ry (51 pct.), er det lige nu også elregningen, som er det værste. Her er der tale om en fordobling plus lidt til.

Herfra lægges heller ikke skjul på, at der er tale om alvorlige prisstigninger.

»Men det havde været vanvittig alvorligt, hvis Tryg og Gl. Rye Brugsforening ikke var gået sammen, så havde det været tæt på kanten. Nu er der kommet en storebror, som kan hjælpe i svære tider, selv om der ikke var nogen af os, som havde set ind i, at omkostningerne ville stige så meget. Men det har vist sig at være rettidig omhu, hvor vi også kan bidrage med med sparring og best practice,« siger direktør Thomas Dahl, Brugsforeningen Tryg.

I Gl. Rye er der også sat spareinitiativer i gang, og her er der er tillige overvejelser om at indsnævre åbningstiderne.

»Vi vil gerne holde åbent i så mange timer som muligt, men vi tager alle de greb, vi kan tage. De stigende energipriser er en voldsom seriøs udfordring i særdeleshed i de mindre butikker,« betoner Thomas Dahl.

Dobbelt så stort

Dagli’Brugsen i Stjær, der i øvrigt også har naturgas, fik i juli en regning, der var dobbelt så stor på el.

Uddeler Lars Jeppesen oplyser, at butikken har gjort alt, hvad der er muligt for at spare.

»Vi kan ligesom alle mulige andre mærke stigninger på både el og naturgas. Det kan alle forbrugere også. Vi er stillet på fuldstændig samme måde,« kommenterer Lars Jeppesen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.