Slået til ridder i slotskirken: »Det kræver kun, at du er et hæderligt menneske med hjertet på rette sted«

Malteserriddernes Hospitalsorden i Danmark har et særligt tilbøhrsforhold til Skanderborg. Det er her nye medlemmer af den snart 1000-årige orden slås til riddere.

Artiklens øverste billede
Det var et højtideligt øjeblik, da Britta Lindkær Jensen blev slået til Ridder af Malteserriddernes Hospitalsordens øverste leder, Paul M. Borg fra Malta. Privatfoto

»I går til fodbold, jeg går til ridder.« Britta Lindkær Jensen griner lidt af bemærkningen. Den faldt, da hun spurgte sine børn, om de ville med, når hun skulle slås til ridder. Det grinte de noget af, men for Britta Lindkær Jensen var det en skelsættende dag.

Det her er ikke en hemmelig sekt. Vi har ikke nogen mærkelige ritualer og hemmelige tegn. Vi er helt åbne om, hvad vi laver og er her kun med en ting for øje: At hjælpe humanitært.

Britta Lindkær Jensen, hospitalsridder

»Det har været en meget spændende rejse, siden jeg begyndte som aspirant, og ridderkåringen var en kulmination på det forløb. Og i kirken var det meget højtideligt og lidt pompøst. Men man skal heller ikke glemme, at det er en vigtig sag. Det er ikke bare noget, vi »leger«. Vi er her for at udføre humanitært arbejde,« understreger Britta, der blev slået til ridder i slutningen af september i Skanderborg Slotskirke.

Hospitalsriddere

Forud lå en periode, hvor hun som aspirant havde fulgt ordenens møder og arbejde gennem et stykke tid.

»Jeg blev spurgt af min søster, som var medlem af Ordenen, om det ikke var noget for mig. Dengang var jeg skeptisk og tænkte, at det var noget hokus pokus. Men så inviterede hun mig med, at hun selv skulle slås til ridder, og der kunne jeg godt mærke, at det virkelig var noget, som betød meget for hende. Og jeg kunne også mærke det her fællesskab omkring en sag. Og så blev jeg nysgerrig.«

Britta Lindkær Jensen begyndte at deltage i Ordenens møder som aspirant, og blev som andre før hende fascineret af den lange historie bag verdens ældste humanitære organisation. Den går tilbage til omkring år 1067 – altså lige knap 1000 år – og handler kort fortalt om at hjælpe syge, svage og udsatte. På engelsk er ordenen kendt som Order og Saint John Knights Hospitaller, på dansk Malteserriddernes Hospitalsorden.

De fire nye riddere: Britta Lindkær Jensen fra Horsens sammen med Anders og Vibeke Omberg fra Norge og Kim Anker Nielsen fra Vejle, flankeret af ceremonimester Preben Sloth og sværdbærer, lieutenant grand master Aage Terp. Privatfoto

Humanitært fokus

»Historien er spændende, og hvis man som jeg gerne vil gøre en forskel og være med i noget, der er større end mig selv, så er der her muligheden for at hjælpe andre, der ikke har det lige så godt som os. Jeg blev accepteret og budt velkommen i fællesskabet lige fra første færd. Det her er ikke en hemmelig sekt. Vi har ikke nogen mærkelige ritualer og hemmelige tegn. Vi er helt åbne om, hvad vi laver og er her kun med en ting for øje: At hjælpe humanitært. Vores største opgave er at hjælpe der, hvor der er brug for det,« forklarer Britta.

For at blive optaget i Malteserriddernes Hospitalsorden skal man have udført frivillige humanitært arbejde, være døbt og have et kristent humanitært livssyn.

»Det kræver kun, at du er et hæderligt menneske med hjertet på rette sted. Vi er her for at hjælpe,« understreger Britta Lindkær Jensen.

39 danske riddere

Riddeslagningen i september i Skanderborg Slotskirke er en vigtig dag for ordenen, fortæller dens danske overhoved, Commander Kim Aabo Christensen. Ved den seneste ridderslagning blev foruden Britta optaget endnu en dansker, Kim Anker Nielsen, samt to nordmænd, der blev optaget i den norske enhed.

»I Danmark er vi nu 39 riddere. Da jeg kom til i 2015 var vi 24, så vi vokser, og det vil vi også meget gerne, for vi løfter bedst i flok, og vi vil gerne hjælpe endnu mere, der hvor vi kan,« forklarer han.

»Vi holder fast i Slotskirken til ridderkåringen, da også den har mange år bag sig. Vores danske enhed opstod i 1970, så vi havde 50-års jubilæum under corona, men ordenens historien går meget langt tilbage til ca. 1067, hvor paven bad en munk ved navn Gerard om at bygge herberg for pilgrimme på vej til det hellige land. Der hjalp man syge, sårede og fattige, som kom forbi. Og helt tilbage fra den tid, har vores opgave været at hjælpe.«

Grønland, Afrika og Asien

I takt med, at religionskrigene spredte sig, begyndte man at uddanne nogle af munkene til at beskytte herbergerne. Til sidst involverede munkene sig også direkte i kamphandlingerne. Hvor tempelridderne var kendt for deres hvide dragter med røde kors, bar hospitalsridderne røde dragter med hvide kors.

»Det gør vi stadig. Ved ridderslagningen modtager man sin røde kappe med det hvide kors og får et ridderkors hængt om halsen,« fortæller Kim Aabo Christensen.

I dag handler »krigen» om at bekæmpe følgerne af fattigdom.

»I vores arbejde samler vi midler ind til humanitære projekter i Grønland, Afrika og Asien. I Grønland har vi i øjeblikket gang i flere projekter, blandt andet et, hvor vi sørger for at der bliver serveret morgenmad for børnene i en bygd, inden de kommer i skole. Der kan man direkte se på deres indlæringskurve, at det gør en forskel. Vi har også et projekt i Nuuk for gadebørn, hvor vi sørger for indkøb af instrumenter, fordi musikken hjælper til en bedre social udvikling,« forklarer han.

Info-møde i efteråret

Det Danske Commandery Dagmar, som den danske enhed officielt er kendt som, har også projekter i to landsbyer i Afrika, hvor man hjælper kvinder med at uddanne sig og blive selvforsørgende.

»Vi har desuden et projekt sammen med Inner Wheel Danmark, hvor vi indsamler aluminiumsringe fra øl- og sodavandsdåser, som vi sælger, og pengene herfra går til indkøb af mobilambulancer til udkantsområder i Thailand. Det er et projekt, som den thailandske kronprinsesse er protektor for. Vi støtter også julehjælpen her i Skanderborg sammen med den lokale sognepræst Heidi Torp. Og som noget nyt er vi ved at starte en projektgruppe op til støtte for danske veteraner,« oplyser Kim Aabo Christensen.

For at blive optaget i Malteserriddernes Hospitalsorden skal man normalt peges på af en af Ordenens riddere. Da man gerne vil have flere medlemmer til ordenen, er det dog også muligt at følge dens møder og aktiviteter i en periode som aspirant. Det Danske Commandery Dagmar planlægger en foredragsaften på Hotel Skanderborghus i nær fremtid, hvor der er mulighed for at høre mere om Ordenen og den arbejde. Arrangement vil blive omtalt i Uge-Bladet.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.