Dybe panderynker over manglende tilslutning til fjernvarme

Sådan en chance kommer aldrig igen, mener initiativtager til borgergruppen Skovby Fjernvarme, der er bekymret over den manglende opbakning til fjernvarmeprojektet.

Artiklens øverste billede
Opbakningen var stor, da borgergruppen Skovby Fjernvarme tidligere i år satte sig for at få fjernvarme til Skovby. Men nu, hvor det er muligt at tilmelde sig fjernvarme-projektet hos aarhusianske Kredsløb, kniber det med tilmeldingerne. Arkivfoto: Grethe Bo Madsen

»Det vækker helt klart bekymring, at der ikke er flere tilslutninger på nuværende tidspunkt. Vi havde helt klart forventet, det ville gå meget hurtigere og at der ville være mere ro på omkring tilslutningen. Jo hurtigere vi nåede op på de 70 pct., des hurtigere kunne vi også komme i gang, og dermed hurtigere komme væk fra naturgassen,« konstaterer Ole Juhl, der er inititivtager til borgergruppen Skovby Fjernvarme.

Fjernvarmen kræver, at der bliver lagt rør ned, og det er dyrt. Men lige nu ser vi ind i astronomiske el- og gasregninger, og selvom der også vil komme prisstigninger på fjernvarmen, så er prisen lavere og meget mere stabil end el- og gaspriserne

Ole Juhl

»Jeg synes, debatten har kørt lidt på ikke-valid information. Den er lidt følelsesbåret, og der er mange misforståelser omkring økonomien i projektet. Mange tror, Kredsløb scorer kassen på det her projekt, men sådan er det jo ikke, tværtimod. Det er non profit,« understreger han.

Må ikke tjene på fjernvarme

Ole Juhl henviser til, at Danmark har en lov, der gælder for alle fjernvarmeværker i landet. Den dikterer, at ingen må tjene penge på fjernvarme Med andre ord må fjernvarmeselskabet Kredsløb ikke skabe et overskud på at levere fjernvarme til Skovby, Storring og Stjær. Omvendt skal økonomien kunne løbe rundt, så udgifter til drift, vedligehold og udvikling er dækket ind.

Ole Juhl frygter, at fjernvarmeprojektet med Kredsløb ender i mølposen, og at det er en enestående chance, der er ved at glippe, for de hårdt trængte naturgasbrugere.

»Det er nu, vi har chancen. Det er første gang siden 1995, vi har haft den chance. Vi har spurgt både Galten Varmeværk og Skanderborg-Hørning Fjernvarme. Begge har takket nej, fordi det ville blive alt for dyrt. Kredsløb har regnet på det, og er villige til at sætte gang i projektet, men det tilbud forsvinder 1. november, hvis der ikke er stor nok tilslutning. Måske får vi aldrig muligheden igen,« siger han.

Mange har været overrasket over udgiften til at blive tilkoblet fjernvarmen. Især det 20-årige konverteringsbidrag vækker bekymring hos nogle, der derfor ser en udskiftning af naturgasfyret med en varmepumpe som et bedre alternativ.

»Fjernvarmen kræver, at der bliver lagt rør ned, og det er dyrt. Men lige nu ser vi ind i astronomiske el- og gasregninger, og selvom der også vil komme prisstigninger på fjernvarmen, så er prisen lavere og meget mere stabil end el- og gaspriserne,« pointerer Ole Juhl.

»Sidste udkald«

For ham har de voksende energipriser betydet, at hvor familien for et år siden kunne varme op for lige knap 20.000 kr. årligt med naturgas, så koster det i år over 40.000 kr.

»Får vi ikke fjernvarme nu, så kigger vi ind i endnu flere år med dyr naturgas og høje elregninger. Og med de energipriser er folk tvunget til at søge over i noget andet. Endnu flere vil investere i varmepumpe, og det vil fremadrettet bliver langt sværere at opnå den nødvendige tilslutning til fjernvarme. Jeg frygter, det her er sidste udkald,« fortæller Ole Juhl, der ærgrer sig over, at begejstringen, der var til at begynde med i forhold til fjernvarmeprojektet, nu er væk.

»Folk kigger på fjernvarmepriserne i Galten og sammenligner dem med priserne fra Kredsløb, men de glemmer, at der allerede er rør i jorden og installationer i husene i Galten. Det skal jo betales. Argumentet om, at vi betaler for noget, andre ikke har betalt for, det holder altså ikke. I Galten har de også betalt for det. Det ligger bare mange år tilbage.«

Borgergruppen Skovby Fjernvarme har inviteret alle interessere til endnu et borgermøde søndag 2. oktober kl. 16 på Skovbyskolen. Med til mødet er blandt andet lokale ejendomsmæglere, eksterne konsulenter, repræsentanter fra Kredsløb samt lokale banker, der rådgiver omkring finansieringen af fjernvarme.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.