Kulturarv på kirkegården: Flere kapitler lokalhistorie ligger begravet her

Kender du historierne om Rosenkrantz’erne underjordiske gravkammer i Veng eller den om Hårby-læreren, hvis gravsten blev lavet af en berømt maler, stenhugger og arkitekt?

Artiklens øverste billede
Arkivleder Peter Mortensen og Erna Bachmann, Veng Lokalarkiv, viser vej til lokalhistorien på Veng Kirkegaard. Foto: Erland Rasmussen

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det!

Sådan lyder en linje i en gammel Osvald Helmuth revyvise, og den beskriver egentlig meget godt situationen, hvis man går en tur på kirkegården ved Veng Kirke.

Ved første øjekast bemærker man kun, at der er pænt og ordentligt med velpassede gravsteder på den skrånende kirkegård med stendiget halvvejs og den smukke landsbykirke som prikken over i’et oppe på toppen.

På dronefotoet kan man tydeligt se, at kirkegården i Veng er anlagt i cirkler. Foto: Allan Faurskov, Nørre Vissing

Men ser man nærmere på mange af de gamle grave og læser teksten på de tilhørende ofte kreativt og kunstneriske udførte gravsten, så fornemmer man, at her ligger flere kapitler af Veng og omegns lokalhistorie begravet.

Omvandrende leksikon

Man bliver helt sikker i sin sag, hvis man er så heldig at være på kirkegårdsvandring med Erna Bachmann, tidligere leder af Veng Lokalarkiver, fordi hun kan mange historier om gravsteder og gravstene og må betegnes som et levende omvandrende leksikon i områdets lokalhistorie.

Erna Bachmann, som vi godt må røbe er 79 år, er stadig tilknyttet Veng Lokalarkiv, og bor med sin mand i Hårby, som hun flyttede til i 1970, da hendes mand blev uddeler i byen.

Lokalhistorie har været Erna Bachmanns passion i mange år, og hun begyndte for alvor at dyrke den, da hun blev pensioneret som administrationschef hos Coop i Hasselager, men faktisk også før den tid havde hun skrevet nogle artikler for den daværende arkivar.

Den dag, Ugebladet var på rundtur på kirkegården, havde vi følgeskab af den nuværende arkivleder, Peter Mortensen, som i øvrigt røbede, at han kun har boet i området i 23 år og derfor også var med på turen, fordi han gerne vil lære lidt og høre Erna Bachmann fortælle.

Lærer i Hårby

Erna Bachmann gjorde holdt ved to ens gravsten for henholdsvis Karl og Marie Jensen. Karl Jensen blev født i 1843 og døde i 1916.

»Karl Jensen var lærer i 47 år, og han havde 10 børn, som alle var hævet op i samfundet, fordi ægteparret havde forståelse for, at man skulle læse og blive til noget, også selv om han som lærer fik en ussel løn, og det var nødvendigt at spare for at give børnene en uddannelse,« forklarer Erna Bachmann.

Gravstenene blev hugget af sønnen, maler, stenhugger og arkitekt Jens Møller-Jensen, som var med til at tegne indretningen af Københavns Rådhus, ligesom han her dekorerede omkring døre og under vinduer og lofter, hvor han malede friser med forskellige motiver.

Gravkapel muret til

Nærmeste nabo til Veng Kirkegård er Sophiendal, og derfor lægger Erna Bachmann også vejen forbi mindestenen over Rosenkrantz’ernes gravsted, som i virkeligheden befinder sig 10 meter længere nede.

I arkivet kan man læse nærmere, at der netop i skellet med adgang fra Sophiendals have i 1831 blev anlagt et gravkapel, hvor 6 medlemmer af familien Rosenkrantz, som oprindeligt kom fra Rosenholm og drev Sophiendal i godt 120 år, blev gravsat.

Oprindelig var det 30 kvadratmeter store gravkapel forsynet med en dør.

»I 1912 døde den gamle baron, og så var det Holger Rosenkrantz, der overtog det, men han fik døren til kapellet muret til, fordi folk i Veng havde fundet ud af, at man kunne lukke jernlågen op, og så kunne de sidde på kisterne, mens de drak øl og spillede kort og fægtede med de kårder, der lå på kisterne,« siger Erna Bachmann.

Da gravkammeret senere skulle lukkes op til endnu en begravelse, opdagede man, at kisterne var faldet sammen. De blev derfor begravet i jorden inde i kapellet, som også er muret til i dag.

100 år med gitterhegn

Der kommer flere historier om gravsten og gravsteder, mens vi går rundt.

Der er den om Chatrine Pedersen fra Nørre Vissing Østergaard. Hende ved man meget om på lokalarkivet, fordi hun afleverede mange dokumenter og havde givet store donationer til forskelligt både i levende live og i sit testamente.

Peter Mortensen tilføjer, at Chatrine Pedersen testamenterede penge til, at gitterværket omkring familiegravstedet skulle vedligeholdes af sognet i 100 år efter hendes død. Hun døde i 1927, så der er lidt tid endnu.

Kulturarv i fare

På Veng Kirkegård finder man både gravsteder og enkelte gravsten, der er fredet.

Men alligevel peger både Erna Bachmann og Peter Mortensen på, at noget af kulturarven og lokalhistorien rundt omkring på landsbyernes kirkegårde, er i fare for at forsvinde.

»De steder, hvor der har været et gods eller slot eller ligger en søhelt begravet, de bliver aldrig glemt. Men andre steder, hvor der ikke ligger kendte eller historiske personer, kan gravene godt blive sløjfet,« lyder det.

Samtidig er tendensen, at flere bliver brændt, nedsat i fællesgrave, urnegrave eller spredt over vand eller skov, hvor man heller ikke gør så meget ud af at fortælle, hvem afdøde var.

Fortæl din historie

»Vi kan bekræfte, at der er en problemstilling, men vi ved ikke, hvad vi skal gøre ved det andet end måske at opfordre folk til at skrive på gravstenen, hvad afdøde lavede,« siger Erna Bachmann.

Både Peter Mortensen og Erna Bachmann betoner, at Veng Lokalarkiv ser det som sin opgave at være med til at registrere så meget af historien som muligt.

Både ved at folk afleverer materiale til arkivet eller ved, at arkivet selv er opsøgende.

»Vi forsøger at komme ud til folk for at gøre dem interesserede i, at der er noget, der skal gemmes, og der er nogle historier, der skal fortælles, og der eksempelvis er nogle gamle billeder, der skal afleveres til arkivet,« siger Peter Mortensen og Erna Bachmann.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.