Hun har aldrig vandret før, nu bestiger hun Afrikas højeste bjerg

Sofie Amalie Skovsager snører vandrestøvlerne i den gode sags tjeneste. Hun har stor tiltro til, at hun klarer turen hele vejen op ad Kilimanjaro, selvom hun aldrig har prøvet kræfter med vandring før.

Artiklens øverste billede
Sofie Amalie Skovsager fra Skanderborg kaster sig nu over vandring på Afrikas højeste bjerg for at samle penge ind til indlagte børn.

26-årige Sofie Amalie Skovsager er i fuld gang med at træne til den store vandretur, hun skal på i september. Hun skal bestige Afrikas højeste bjerg Kilimanjaro i den gode sags tjeneste. Det vender vi tilbage til.

Først skal vi høre mere om Sofie Amalie. For ikke bare er hun inkarneret Skanderborg-pige, hun er også et spændende bekendtskab.

Bag hendes smukke afbalancerede ydre er der en stor lyst til at udfordre sig selv og et mod til at sprænge grænser. Det kommer næsten af sig selv. Det er aldrig et mål for hende, sådan er hun bare.

Når hun til september drager til Tanzania for at bestige Kilimanjaro, så var det også noget, der bare kom af sig selv. Omend en smule overraskende.

»Jeg har det med at handle, før jeg tænker. I hvert fald når det kommer til fysiske udfordringer. Jeg syntes, at konceptet lød spændende og sendte en ansøgning afsted med det samme, jeg hørte om det. Pludselig tikkede der en mail ind om, at jeg var en del af holdet, og så måtte jeg jo ud at købe et par vandrestøvler,« fortæller Sofie Amalie.

Bevægelse og fysisk aktivitet er til enhver tid højdepunkterne, når jeg tænker tilbage på min egen barndom. Så hvis jeg på nogen måde kan bidrage til den glæde hos indlagte børn, så gør jeg med glæde det.

Sofie Amalie Skovsager
Kilimanjaro verdens højeste fritstående bjerg. Der er ingen omgivende bjergkæder, og udsigten er derfor fuldstændig unik og uspoleret.

Håndboldpige i Skanderborg

Hun er opvokset i Skanderborg, hvor hun har været en af de dygtigste håndboldspillere, som har været med til at hente flere medaljer hjem til klubben.

»Dengang var mit liv var bygget op omkring håndbold, og min hverdag var mere eller mindre tilrettelagt herefter. Min omgangskreds var i det miljø og mine drømme om fremtiden inkluderede håndbold,« fortæller Sofie Amalie Skovsager.

I 2015 måtte hun stoppe med håndbold på grund af en knæskade, og det kastede hende ud i en form for krise.

I virkeligheden bryder jeg mig ikke om at kaste mig ud i noget nyt, men jeg ender alligevel tit med at gøre det, fordi jeg ved, at det er sundt for mig at miste fodfæste for en stund.

»Jeg så mig selv som håndboldspiller, så nu skulle jeg pludselig finde ud af, hvem jeg så var, og hvad fremtiden skulle bringe,« siger hun.

I dag bor hun i Aarhus og arbejder som journalist på Jyllands-Postens Lokalaviser. Hun bruger fortsat mange timer på træning, og det gør hun, fordi hun ikke kan lade være. Blandt andet derfor er hun heller ikke nervøs for at skulle bestige det næsten seks kilometer høje bjerg i Afrika.

»Jeg ved, hvad min krop kan klare, så jeg er ikke nervøs for selve vandringen. Der er ikke tale om nogen teknisk vanskelig bestigning, men der er selvfølgelig nogle udfordringer, man ikke skal ignorere. Hvis jeg kan holde højdesygen på afstand, så kræver det ”blot” gåpåmod og gode ben,« forklarer Sofie Amalie og virker nærmest uimponeret over egen indsats.

Det skønnes, at ud af de i alt 30.000 mennesker, som hvert år forsøger at bestige Kilimanjaro, må halvdelen vende om halvvejs. Det skyldes som oftest højdesyge, som kan forekomme, når man opholder sig i højder over 2.500 meter på grund af det lave ilttryk i store højder.

Vandrestøvlerne bliver snøret flere gange ugentligt. Sofie Amalie har for øjeblikket otte ugentlige træningspas i en kombination af lange gåture og styrketræning for at blive klar til den seks dage lange vandretur i Afrika.

Går for velgørenhed

Hun har aldrig vandret før, og egentlig synes hun, det er lidt kedeligt. Hun har måtte anskaffe sig sit første par vandrestøvler, og i øjeblikket har hun otte ugentlige træningspas i en kombination af vandring og styrketræning for at træne op til turen i Afrika.

»I virkeligheden bryder jeg mig ikke om at kaste mig ud i noget nyt, men jeg ender alligevel tit med at gøre det, fordi jeg ved, at det er sundt for mig at miste fodfæste for en stund. Det er sådan, jeg udvikler mig mest,« fortæller hun.

Og der er en god grund til at Sofie Amalie nu igen kaster sig ud i et nyt og krævende projekt. Hun går helt til toppen for velgørenhedsprojektet, Climb for Charity, der er en del af Børneulykkesfonden.

Hun skal samle penge ind, og alle sponsorater går ubeskåret til at skabe en mere aktiv hverdag for indlagte børn på danske hospitaler.

»Bevægelse og fysisk aktivitet er til enhver tid højdepunkterne, når jeg tænker tilbage på min egen barndom. Så hvis jeg på nogen måde kan bidrage til den glæde hos indlagte børn, så gør jeg med glæde det« siger hun.

Man kan støtte Sofie Amalies sag ved at blive højdemetersponsor, hvor man betaler et valgfrit beløb for hver højdemeter hun går. Det er også muligt at donere et valgfrit beløb på MobilePay. Målet er at samle 10.000 kroner ind til det godgørende formål.

Betaler selv for turen

Sofie Amalie er godt i gang med træningen til den seks dage lange bestigning af verdens højeste fritstående bjerg i Tanzania i Afrika.

Kilimanjaros højeste punkt, Uhuru Point, er 5.895 meter over havets overflade. Vejen derop består foruden bjerglandskab af både regnskov, hedelandskab, alpin ørkenlandskab og polarklima.

I weekenden gik hun for første gang 42 kilometer, og hun er ikke nervøs for, at kroppen ikke kan klare opstigningen. Der er dog én ting, der er en udfordring for hende.

»Det bliver lidt spændende, at skulle afsted med 13 mennesker, jeg ikke kender. Vi skal være sammen uafbrudt i seks dage og sove side om side. Der skal jeg lige pakke barriererne væk for en stund,« smiler Sofie Amalie.

Hun betaler selv for turen og alle omkostninger dertil. Det involverer blandt andet køb af udstyr til turen såsom sovepose, vandrerygsække, vandrestøvler, tøj og vaccinationer.

»Klimaet varierer fra 27 grader og ned til minus 26 grader, så det er sindssygt svært at pakke,« fortæller Sofie Amalie, der også skal have medicin mod malaria og højdesyge med i opbakningen.

Tasken til turen er så småt ved at blive pakket. Privatfoto.

»Højdesygen er vores største fjende. Vi går, så vi akklimatiserer os til højden, og så kan man hjælpe det på vej med medicin. Vi har fået et kursus i, hvordan vi kan forebygge det, og hvilke symptomer vi skal holde øje med, så jeg føler mig egentlig tryg,« siger Sofie Amalie.

Hun er meget spændt på, hvilke oplevelser, hun har i vente. Og så glæder hun sig til den sidste del af turen.

»Vi slutter med fire dages badeferie på Zanzibar. Det trænger vi nok også til efter sådan en tur,« smiler Sofie Amalie.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.