»Det er altid svært at være de første, men nogen skal jo gå forrest«

Efter et halvt års tilløb er det endelig lykkedes den emballagefrie købmand Karin Agerskov Thomsen at få Skanderborg med på ideen om at sælge kaffe i genbrugskrus.

Artiklens øverste billede
Karin Agerskov Thomsen, indehaver af den emballagefrie købmandsbutik Genfyld på Mindet i Skanderborg, står bag det lange seje træk for at udbrede kendskabet til Danmarks første retursystem for kaffekopper. Sammen med Chokolade-Fabrikken og Danhostel Skanderborg er Genfyld fremover lokale Kleen Hub-Partnere - de første uden for København og Skanderborg. Foto: Grethe Bo Madsen.

Tålmodighed er nøgleordet, når man engagerer sig i den grønne omstilling. Efter et halvt års ihærdigt arbejde for at få caféer og restauranter i Skanderborg med på ideen, er det endelig lykkedes Genfyld-købmand Karin Agerskov Thomsen at få de første lokale til at tegne sig ind på det danske retursystem for kaffekopper, Kleen Hub.

En kaffekop lånt i Skanderborg kan afleveres hos en hvilken som helst af de andre Kleen Hub partnere - så en kop lånt hos Chokoladefabrikken kan sagtens hoppe på toget og lande i København

Karin Agerskov Thomsen, Genfyld

Både hos Danhostel Skanderborg i Dyrehaven og Chokoladefabrikken i Adelgade har du nu mulighed for at fravælge engangskoppen og i stedet købe coffee-to-go i en returkop.

»Folk har efterspurgt løsningen længe, men det er svært at overbevise caféer og restauranter om, at det vitterligt er så nemt at benytte, at det ikke vil koste dem tid og penge. Men det er faktisk så nemt, at det kun tager 10 sekunder at lære at bruge systemet og dermed spare miljøet for produktion og forbrænding af et styk papkrus,« fortæller Karin Agerskov Thomsen som tilbage i midten af februar tog initiativ til et orienteringsmøde om returkop-systemet fra Kleen Hub.

Siden da har hun ved siden af sin emballagefrie købmandsbutik forsøgt at løbe ordningen i gang sammen med byens caféliv, men det har været stejlt op ad bakke indtil nu.

Kleen Hub skønner, at i dets levetid kan deres kaffekop spare op mod 58,7 kg CO2 og samtidig være med til at reducere antallet af engangs kopper betydeligt. Privatfoto

Første returkop-system

Kleen Hub blev introduceret i det københavnske cafémiljø i februar 2021 og kom til Aarhus i juni samme år. Men siden da er det gået meget langsomt med at få andre byer med på ideen. Skanderborg er således den første by udover København og Aarhus, hvor du kan benytte dig af kaffekop retursystemet.

I Aarhus er der i øjeblikket ni steder, hvor du kan låne og aflevere den cirkulære kaffekop, mens der i København er omkring 50 steder.

»En kaffekop lånt i Skanderborg kan afleveres hos en hvilken som helst af de andre Kleen Hub partnere - så en kop lånt hos Chokoladefabrikken kan sagtens hoppe på toget og lande i København,« forklarer Karin Agerskov Thomsen, der undrer sig over, at det er så svært at få flere i Skanderborg Kommune med på ideen.

»Jeg synes jo, at man skal fokusere på den mersalgs mulighed der ligger i, at folk ofte vil tage en ny kop kaffe med, når de kommer for at aflevere en lånt kop. Og samtidig sparer man jo den udgift, man ellers ville have på papkrus og plastlåg. Det er virkelig et meget simpelt system, og det er lynhurtigt at lære at benytte appen,« konstaterer hun.

Som de første i Skanderborg er Chokolade-Fabrikken og Danhostel Skanderborg med i det nye returkop-system. Pressefoto

Skanderborg er klar

Chokolade-Fabrikken var allerede lørdag klar med de nye returkopper. Alt man skal gøre er at hente Kleen Hup-appen, så er man klar til at låne en kop. Appen kan downloades på forhånd, men du kan også skanne QR-koden og hente appen, mens du venter på, at kaffen bliver klar.

»Nu har vi produktet, så er det op til kunderne at træffe det grønne valg. Kunderne kan stadig vælge den kendte engangskop eller prøve den cirkulære lånekop. Lad os prøve at gøre en forskel sammen,« lyder opfordringen til skanderborgenserne fra Jens Juhl, Chokolade-Fabrikkens indehaver.

Pernille Elsner, Danhostel Skanderborg, er klar til at indføre Kleen Hub på vandrehjemmet i Dyrehaven. Pressefoto

Danhostel Skanderborg er det første vandrehjem i Danmark, der tilslutter sig ordningen, så ud over at være en af de første uden for storbyerne København og Aarhus, er de også den første partner i deres specifikke branche.

Vandrehjemmet er desuden Green Key certificeret og arbejder hele tinde med FNs Verdensmål og Kleen Hub partnerskabet er bare et af flere andre grønne tiltag og fokusområder. Derfor var der i forvejen heller ingen engangskopper at finde på vandrehjemmet. Det nye her består i, at du fremover kan tage kaffen med dig.

»Når noget er nyt, er man altid lidt skeptisk i starten. Det er svært at være de første. Man vil helst, at andre prøve noget af først, så man lige kan lure, om det virker. Men nogen skal jo være de første – og vi vil gerne være med til at gå forrest,« understreger Pernille Elsner fra Danhostel Skanderborg.

Italienske Simone Favorito har sammen med to venner skabt returkop-systemet Kleen Hub. Ud over kaffekopper omfatter systemet også genbrugelige madbokse til restauranter og caféer. Pressefoto


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.