Skanderborg værtsby for international konference om bofællesskab

Audonicon lægger lokaler til, når internationale forskere mødes for at høre mere om blandt andet Hertha Levefællesskab.

Artiklens øverste billede
Konferencen finder sted i Audonicon den 14. til 16. juli. Pressefoto.

Danmark er kendt og beundret i verden i en grad, som ikke altid står i proportion til størrelse og antal indbyggere. De skandinaviske velfærdssamfund er beundret for deres sociale konstruktioner, økonomiske tryghed, befolkningernes oplysningsniveau og et højt politisk engagement.

Det har et netværk af internationale forskere besluttet at lade sig inspirere af ved gennem samarbejde med et af Skanderborg kommunes egne internationalt kendte projekter ”Hertha Levefællesskab” at afholde en konference på Audonicon om værdien og effekten af at leve i fællesskab, når nutidens globale udfordringer trænger sig på.

Konferencen finder sted den 14. til 16. juli, og forskerne kommer fra mange dele af verden. De indgår i et netværk, der mødes hvert tredje år forskellige steder i verden for at udveksle erfaringer og forskningsresultater.

Der er tilmeldt cirka 75 indlæg fra forskere og fællesskaber rundt om på kloden. Cirka 70 personer vil deltage fysisk i konferencen, mens yderligere 40-50 personer har købt virtuel adgang.

Inviteret til USA

Tilstede er også altid repræsentanter fra de fællesskaber, der er forskningens fokus. For tre år siden var repræsentanter fra Hertha Levefællesskab inviteret til USA for at holde oplæg og workshop om den omvendte inklusion, som i 25 år har været praktiseret på Hertha.

Det er baggrunden for, at det nu er Hertha, der står med værtsskabet til ICSA-konference nummer 14 – og at det foregår i Skanderborg.

ICSA er en forkortelse af International Communal Studies Association, der er en almennyttig organisation dannet tilbage i 1975.

Temaet for konferencen på Audonicon er: Hvordan forbliver vi medansvarlige for samfundets udvikling? Hvordan videreudvikler vi de fællesskaber, som vi selv indgår i?

Interessen for at bo og leve i fællesskab har de seneste år bredt sig til store dele af befolkningen. Mere end 500 fællesskaber er registreret i Danmark, og mange er under etablering.

Stor efterspørgsel

Der er efterspørgsel på at bo i fællesskab. Det er blevet et begreb, som kan sælges. En række byggevirksomheder har specialiseret sig i at planlægge, finansiere, opføre og sælge boliger i fællesskaber.

Nogle gange foregår det i samarbejde med en initiativgruppe og andre gange på forventning om efterspørgsel – og boligerne bliver revet væk.

Det har også danske forskere fået øje på, så nu er der også dansk forskning på vej.

Konferencen omfatter to ekskursioner til i alt ni fællesskaber. Omkring Aarhus bliver der besøg på Grobund i Ebeltoft, Friland ved Feldballe, Andelssamfundet i Hjortshøj og Hertha Levefællesskab.

Efter selve konferencen er der en todages tur til Sjælland med besøg på Dyssekilde, Svanholm, Munksøgaard, Hallingelille og Permatopia.

Begge ture foregår i bus med start og afslutning fra Audonicon, Skanderborg.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Skanderborg direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Uge-Bladets nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Uge-Bladet på listen og tryk tilmeld.
d

sra

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.