Restauratør om svær tid under corona: Til læge med stress, da ordrebog blev splintret til atomer

Krisen med nedlukninger lærte Heine Schriver at passe bedre på sig selv.

Artiklens øverste billede
Heine Schriver i den 13.000 kvm. store park bag den nyrenoverede Gammel Høver. Her er der indrettet musikscene samt bar og terrasser til udendørsarrangementer. Foto: Erland Rasmussen

»Man lavede ikke andet end at tage telefonen med annulleringer på konfirmationer og selskaber. Det var faktisk første gang, at jeg gik til læge med stress.«

Sådan husker restauratør Heine Schriver situationen efter de første par måneder af den første nedlukning under corona-krisen i foråret 2020.

Vi havde aldrig tidligere haft så tyk en ordrebog før med ordrer tre til fire år ud i tiden, som da vi blev lukket i marts. Og den blev bare splintret til atomer.

Heine Schriver, restauratør

Forfærdelig tid

I dag tøver Heine Schriver ikke med at kalde det for en forfærdelig tid, selv om han kæmpede sig gennem krisen og har brugt tiden under nedlukningerne til at modernisere sin restaurations- og selskabsvirksomhed, der består af Lillering Skov, Gammel Høver, Venge Kloster og Desserten, ligesom Heine Schriver desuden har udviklet og tilpasset sin forretninger med nye ideer og arrangementer med særlig appel til lokalområdet.

Det helt primære i forretningen var selskaber. Og da det ikke længere kunne lade sig gøre at holde fester, så var indtægtsgrundlaget væk med et hug, da statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark ned på pressemødet om aftenen 11. marts 2020.

Et lavpunkt

Uvisheden i tiden lige efter første nedlukning husker Heine Schriver som det absolutte lavpunkt under hele krisen.

Den kom tillige på et uheldigt tidspunkt, hvor virksomheden i forvejen var nede i likviditet.

»Alt blev forandret. Vi havde gjort det godt her i 15-20 år, og så kom der noget, vi ikke selv var herre over og kunne håndtere på et tidspunkt, hvor vi lige skulle til at have den travle periode med konfirmationer og tjene penge igen.«

Den tomme ordrebog

Det var hårdt at se ordrebogen blive tømt i takt med, at kunderne ringede for at aflyse deres bookede selskaber.

»Vi havde aldrig tidligere haft så tyk en ordrebog før med ordrer tre til fire år ud i tiden, som da vi blev lukket i marts. Og den blev bare splintret til atomer,« sukker Heine Schriver.

Restauratøren fra Galten nikker bekræftende, når han bliver spurgt, om der var et tidspunkt under krisen, hvor han var lige ved at opgive.

»Det tænkte jeg da en gang om ugen i starten og spurgte mig selv, om det var det værd, eller om man bare skulle tage et job som alle andre.«

Mindre stress

Efterhånden faldt der lidt mere ro på.

»Det værste var helt klart i starten, hvor vi ikke anede, hvad der skulle ske. Anden og tredje gang havde man prøvet det før og vidste, at man ville få en eller anden hjælp, så på det tidspunkt kunne man godt læne sig tilbage og ikke blive så stresset af det,« siger Heine Schriver.

Det var også på det tidspunkt, at Heine Schriver besluttede sig for at gå i gang med at modernisere.

»Jeg tænkte, at vi ville stå mægtig godt med nyistandsatte bygninger, når krisen var ovre. Det har jeg heller ikke fortrudt et sekund, men jeg må sige, at det har været svært at finansiere det,« betoner Heine Schriver.

Penge fra pulje

Banken har været forstående og klar til at låne det, der var brug for, fordi Heine Schriver har drevet en god forretning i mange år.

Under Corona fandt Heine Schriver samtidig ud af, at han kunne søge hjælp i Omstillingspuljen til projekter, hvis man blandt andet har haft mindst 40 procent nedgang i omsætningen på grund af corona og havde brug for at tilpasse og omstille.

»Vi blev bevilget tre mindre beløb. De penge er blandt andet blevet brugt til at lave orangeri i Veng og haven og musikscenen på Gammel Høver,« fortæller Heine Schriver.

Dertil kommer, at lokalområdet har bakket op med sponsorbidrag til ideen om en udendørsscene i krohaven på Gl. Høver.

Ideer i ærmet

Heine Schriver har haft mange ideer i ærmet om nye aktiviteter og arrangementer, som kunne kickstarte forretningen sideløbende med selskaber, men der har også været nogle bump på vejen.

En af dem var at genskabe Gammel Høver som a la carte-restaurant nogle dage hver uge. Det blev lanceret i maj 2021. I starten gik det fint, men så kom krigen i Ukraine sidst i februar i år, ligesom folk heller ikke var kommet helt over det med corona.

»Der kom simpelt hen ikke nok mennesker. Derfor satte vi a la carte på standby,« siger Heine Schriver.

Til gengæld har der været travlhed med konfirmationer i foråret.

»Nu synes jeg, at vi kigger godt ind i en positiv tid igen. Folk er ligesom kommet sig over chokket med krigen og prisstigningerne,« fortsætter Heine Schriver, som også i sin egen forretning har været udfordret af prisstigninger.

Det varer dog alligevel noget tid, før selskabsforretningen kommer op på fulde omdrejninger igen som før krisen. Eksempelvis var der fyldt hver weekend på restaurant Venge Kloster.

»Det tager længere tid at bygge op igen, end man lige tror, når man har mistet konfirmationer for flere år frem i tiden,« konstaterer Heine Schriver.

Glæde over travlhed

Heine Schriver føler ikke, at han er blevet immun overfor kriser, selv om noget er blevet lettere, fordi man nu er vant til det.

»Nej, jeg tror, at man har fået ødelagt et eller andet inde i sig selv. Det har virkelig været hårdt. Jeg tror, at man passer lidt bedre på sig selv og på en anden måde denne her gang.«

Restauratøren føler sig heller ikke overbevist om, at det er slut endnu.

»Men jeg vil da hellere se lyst på fremtiden og så glæde mig over, at vi har fået travlt igen,« siger Heine Schriver.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.