De frivillige svigtede: »De ved fa'me ikke, hvad de går glip af«
For første gang i Sølund Musik-Festivals historie udeblev de frivillige. Sammen med regn i alt for rigelige mængder satte det et markant aftryk på årets Sølund Musik-festival.
»Jeg er en glad mand. Vi har afviklet en festival, og det var lige præcis det, dem vi laver festival for trængte til. De har sådan savnet det. Vi er blevet mødt at en enorm glæde, og det kan ikke andet end at smitte af på os andre. Alle de store smil, krammere og klap på skuldrene, det gør det alt sliddet værd. Men når man så står her nu, må budskabet til næste år være: Kom nu ud af starthullerne, alle I frivillige. Vis nu igen, at vi har en helt unik frivillighed i Danmark! For vi kommer jo ikke uden om, at vi har manglet folk så det batter.«
Kom nu ud af starthullerne, alle I frivillige. Vis nu igen, at vi har en helt unik frivillighed i Danmark! For vi kommer jo ikke uden om, at vi har manglet folk så det batter.
Sådan lyder afskedssalutten fra festivalleder Lasse Mortensen søndag aften, efter et maraton-ryk med nedtagning og oprydning på festivalpladsen. Ikke så meget som et cigaretskod ligger tilbage, efter de – alt for få – trofaste frivillige har knoklet i noget nær døgndrift siden torsdag aften, hvor Sølund Musik-Festival slukkede for i år.
Forkælet samfund
Selv har Lasse ikke andre bud på de udeblevne frivillige, end at corona er skurken og at Familien Danmark er gået hen og blevet for magelig
Sammenholdet er det kit, der limer holdet sammen, og selvom det kan være hårdt, så har vi haft det SÅ sjovt imens. De unge ved fa’me ikke, hvad de går glip af
»Det er et kæmpe problem for alle festivaler i år, og det er svært at pinpointe hvorfor. Corona er selvfølgelig en medvirkende årsag. Folk har fundet på andet at lave. Hvorfor filan skulle det ellers være så svært at få frivillige nu? Det kan næsten kun være corona, der er skurken. Kontinuiteten, hele det drive, er blevet brudt,« konstaterer han og peger samtidig på, at unge ikke i lige så høj grad som tidligere stiller op for at tage en frivillig tørn.
»Vi er på mange måder blevet et forkælet samfund. De unge mennesker er ikke på samme måde som tidligere interesseret i frivilligt arbejde, for mor og far betaler jo for dem. Men de kommer også bare til at gå glip af en helt masse. Sammenholdet, fællesskabet og den fantastiske selvtilfredsstillelse det er, at sætte sig et mål og nå det sammen. Sammenholdet er det kit, der limer holdet sammen, og selvom det kan være hårdt, så har vi haft det SÅ sjovt imens. De unge ved fa’me ikke, hvad de går glip af,« understreger Lasse Mortensen.
Op i gear igen
»Jeg er optimist, så naturligvis jeg tror på, at det bliver bedre til næste år. Vi skal lige have festivalmotorerne op i gear igen. Festivalen vil også være her i fremtiden. Der eksisterer stadig mennesker, der ser værdien i at være sammen om noget. Nogen går i sportsklubber, andre går til dart, og jeg har en flok, som går til festival. Det er så det, vi er sammen om på godt og ondt. Det er så sjovt at være sammen om at lave en festival, især til dem, som vi laver festival for. Du får boostet din mentale rygsøjle i en grad, du slet ikke drømmer om. Det er fantastisk,« tilføjer han.
Måske er det den drejning, samfundet tager efter det her coronalort, at folk nu skal have noget for at hjælpe. I sidste ende er det jo festivalgæsterne, der betaler
Ud over de trofaste frivillige, der i år har måttet tage en ekstra hård tørn, har Sølund Musik-Festival i år også fået en hjælp fra andre foreninger og organisationer, der efter flere år med corona er voldsomt presset på økonomien og på udkig efter en måde at tjene penge.
»Vi har fået flere klubber og foreninger ind, som virkelig er på spanden økonomisk. De kommer til os for at være med til at skabe et overskud, og det overskud giver vi så dem del i. Vi har blandt andet nogle unge fra en efterskole, der får penge for at rydde op om natten. Og vi har et fantastisk hold fra Hylke, der i den grad har hjulpet os, og det får de også en ordentlig bunke penge for. Så på den måde styrer vi igennem. Måske er det den drejning, samfundet tager efter det her coronalort, at folk nu skal have noget for at hjælpe. I sidste ende er det jo festivalgæsterne, der betaler. Hvis vi kan købe os til at få lavet festival hos de klubber, der gerne vil ind og arbejde, så er det sådan vi må gøre i fremtiden,« forudser Lasse Mortensen.
Tovli’ mængde regn
Økonomisk kom de alt andet end velvillige vejrguder til at sætte et negativt aftryk på årets festival.
Et forhold, der ifølge festivallederen ikke er så meget andet at gøre ved, end hurtigt at kigge fremad.
»Økonomisk ser det katastrofalt ud, og det eneste vi kan bebrejde det, er vejret. Med så store mængder regn op til åbningen – 40 millimeter om natten – og støvregn resten af dagen, så svigtede gæsterne fuldstændig til Tovli’ Tirsdag. Det koster os noget nær en kvart million kroner i manglende omsætning og manglende billetkøb. Men det er der ikke noget at gøre ved,« slår Lasse Mortensen fast.
Onsdag gik det heldigvis meget bedre ,og samlet set sluttede dagen ifølge Lasse Mortensen med et plus. Det blev så skyllet væk torsdag.
»Vi kender ikke de endelige tal endnu, men torsdag var vi igen hårdt ramt af vejret. Birthe Kjær var ved at blive skyllet væk. Der kom 15 millimeter regn på 15 minutter, mens hun var på scenen. Min mavefornemmelse er, at vi går et par hundrede tusinde i minus alt i alt. Men det er så absolut pengene værd at få lov at åbne festivalen igen. Verden skal ikke gøres op udelukkende i penge. Den skal gøres op i glæde, nærvær, samvær og gode minder.«