»Omprioriteringer« på velfærdsmenuen: Det trækker op til besparelser i Skanderborg

Økonomiaftalen for 2023 vil for Skanderborg formentlig betyde, at byrådet skal i gang med at »omprioritere velfærd« for 60 mio. kr.

Artiklens øverste billede
Det trækker op til besparelser på velfærden i Skanderborg Kommune. Den nye økonomiaftale mellem regeringen og KL lægger en dæmper på en overophedet økonomi, og det kommer til at kunne mærkes på velfærden ude i kommunerne. Arkivfoto: Per Bille

Den netop indgåede økonomiaftale for 2023 mellem regeringen og KL har fået borgmestre landet over til at tale om kommende besparelser på velfærden. Også i Skanderborg er der politiske panderynker.

Alt i alt så tegner det omridset af sorte skyer, der trækker ind over kommunen. Det var vi godt var klar over, men det bliver svært, når det for alvor skal implementeres.

Frands Fischer (S), borgmester

Endnu er de præcise tal for, hvad den nye aftale konkret betyder for Skanderborg Kommune, ukendt, men borgmester Frands Fischer erkender, at det er sorte skyer, der begynder at trække op i horisonten.

»Jeg ser det som en kriseaftale, udsprunget af en overophedet økonomi, et byggemarked, der er ved at briste og en inflation, der løber derudad. Regeringen ønsker at lægge en dæmper på økonomien, også set i lyset af krigen i Ukraine. Jeg hører finansministeren sige, at det er sådan, det er og tale om nødvendigheden at »stramme prioriteringer« ude i kommunerne. Og det er jo besparelser,« konkluderer borgmesteren.

Mangler 60 millioner

»Sådan målt i hele træskolængder og med alle mulige forbehold, for vi kender jo ikke de præcise tal for Skanderborg endnu, så ser det ud til, at vi skal ud og finde omkring 60 mio. kr. i budgettet frem mod 2024, som skal prioriteres anderledes,« tilføjer han.

Skanderborg er i forvejen økonomisk udfordret af kravet om minimumsnormeringer, der seneste skal være indført fra januar 2024.

»Den ene bundne opgave, vi kender og som har ligget der noget tid, er kravet om indførelse af minimumsnormeringer. Det koster os i størrelsesordenen 20 mio. kr. årligt på grund af vores befolkningssammensætning, da ordningen finansieres over bloktilskuddene, i stedet for at følge det reelle antal børn,« forklarer Frands Fischer.

På beskæftigelsesområdet rammes Skanderborg samtidig af, at kommunen har rekord lav ledighed.

»På mange måder er det jo en positiv historie, men alligevel kommer det til at ramme os på pengepungen. Ledigheden er lavere i hele landet end forventet, og det udligner man i bloktilskuddene. Det betyder, at når vi hele vejen igennem har haft en forholdsvis lav ledighed, så kan vi ikke spare penge på det. Så selv om det er en god historie, ender det alligevel med at koste os penge, som vi skal ud og finde andre steder.«

Anlæg må udskydes

At kommunernes anlægsramme sættes ned, kommer også til at betyde færre penge til velfærden, et forhold, mange ifølge Frands Fischer glemmer at tage højde for.

»Når man nedsætter anlægsrammen - og for Skanderborg Kommune er det nok et beløb lige under 20 mio. kr. - så nedsætter man også finansieringen af det. Argumentet fra regeringen er, at når man ikke har anlægsinvesteringen, så har man heller ikke brug for finansieringen og derfor nedsætte bloktilskuddet tilsvarende. Og de penge kommer vi til at mangle i Skanderborg. Vi kan ende i en situation, hvor vi bruger anlægskroner på at holde driften oppe,« konstaterer han.

Konsekvensen bliver at de lokale byrødder skal gennemgå den 10-årige investeringsoversigt minutiøst for at tage stilling til, hvad der skal udskydes.

»Det her tegner billedet af, at vi skal igennem investeringsoversigten med en tættekam. Hvad kan undværes og hvad er pinedød nødvendigt,« forudser borgmesteren.

Besparelser på vej

Selvom Frands Fischer ikke er meget for at tale om besparelser, så er det den vej, kompasset peger.

»Det, vi kommer til at mangle på bloktilskuddet, skal vi finde ved at prioritere velfærden anderledes. Det bliver en opgave for byrådet at tilpasse velfærden i kommunen i forhold til det. Nogle områder er bundet op på lovkrav - som minimumsnormeringerne - og alt, der er lovpligtigt, skal vi opretholde. Så det betyder et pres på alle øvrige områder.«

»Alt i alt så tegner det omridset af sorte skyer, der trækker ind over kommunen. Det var vi godt var klar over, men det bliver svært, når det for alvor skal implementeres. Det er en dæmpende hånd fra regeringens side, og en dæmpende hånd betyder for os ude i kommunerne at vi skal nå det samme for færre midler,« tilføjer Frands Fischer.

Borgmesteren forventer, at Skanderborg modtager besked om de konkrete tal og bloktilskuddet inden sommerferien. Det samlede byråd har 21. juni statusmøde om budgettet for de kommende år.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.