Nyt våben mod stigende affaldsmængder: Kvashegn gavner både klima og dyreliv

Aflever dine grene i skolens kvashegn, lyder opfordringen i nyt projekt.

Artiklens øverste billede
Der blev gået til den, da elever fra Bjedstrup Skole byggede kvashegn som del af et nyt projekt. Foto: Per Bille

Der blev slæbt grene, kviste og pinde i mange forskellige størrelser af stærke piger og drenge på et areal omme bag Bjedstrup Skole forleden.

Eleverne kom fra skolens 3.-5. klasser, og det var tydeligt at se, at de gik til opgaven med stor ildhu og entusiasme.


Projektet er et lille, men vigtigt skridt i den grønne omstilling.

Claus Leick, formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget

En pioneropgave

Det var da også lidt af en pioneropgave, som eleverne var blevet bedt om at udføre, fordi de nemlig skulle bygge det første af en række kvashegn, som i den kommende tid skal opføres rundt omkring på skoler i hele kommunen.

Godt i gang med at bygge kvashegn, som er godt for både klima og dyreliv. Foto: Per Bille


Faktisk er det Skanderborg Kommune, der er gået sammen med Odder Kommune og Renosyd, om at bygge kvashegn til gavn for klima og insekter.

Overskriften på projektet er Mere natur - mindre affald, og det siger meget godt, hvad det blandt andet handler om, nemlig at mindske den mængde haveaffald, som ellers skal transporteres og forarbejdes til kompost.

Børnene kommer ud og laver noget naturligt, og det lærer de af, og de bliver ambassadører for, hvad vi kan gøre hver især.

Trine Frengler, formand for Børne- og Ungdomsudvalget

134 kilo haveaffald

I 2021 producerede således hver eneste borger i Skanderborg Kommune 134 kilo haveaffald, og det koster både penge og CO2 at bortskaffe og håndtere.

Putter man noget af det haveaffald i et kvashegn i stedet for, ja, så skal der køres færre ture til Værdiparken og genbrugspladserne, ligesom Renosyd skal køre færre ture til komposteringsanlægget. Og kompostering udleder metangas. Det gør kvashegn ikke, lyder argumenterne.

Projektmagerne gør samtidig opmærksom på, at kvashegn er godt for dyrelivet, fordi det giver gode levevilkår for insekter, smådyr og småfugle.

Flere udfordringer

På Bjedstrup Skolen var kvashegnet bygget sådan, at der i forvejen var banket pæle i jorden i to rækker, hvorefter eleverne fyldte mellemrummet op med grene i forskellige størrelser.

»Projektet er et lille, men vigtigt skridt i den grønne omstilling. Med kvashegnene tager vi livtag med tre udfordringer på én gang: De stigende mængder affald, den truede biodiversitet og den massive CO2-udledning, som vi skal have bragt ned,« siger Claus Leick, formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget.

I første omgang opfordres alle haveejere til at aflevere deres grene i skolernes kvashegne.

Næste trin bliver at tilbyde konceptet med kvashegn til både landsbyer og grundejerforeninger.

»Jeg håber, at rigtig mange haveejere vil være med til at bygge kvashegn i deres nærområde i stedet for at aflevere haveaffaldet på genbrugspladsen eller Sankt Hansbålet,« fremhæver Claus Leick.

Klima-, Miljø- og Planudvalget er meget optaget af klimadelen bag projektet, fordi det ifølge Claus Leick handler om at fremme et andet tankesæt hos os alle, så vi ikke betragter grene, kviste og hækafklip som haveaffald. Det gjorde vores bedsteforældre eksempelvis ikke.

»Projektet her redder ikke verden, men det fremmer en anden måde at tænke på, og her er det godt at starte med børnene, fordi de er gode til at holde forældrene i ørerne,« betoner Claus Leick.

Børnene i front

Kommunens skoler er involveret i projektet, fordi man også her kan se, at børnene - foruden at lære noget om emnet - også er gode ambassadører.

»Børnene kommer ud og laver noget naturligt, og det lærer de af, og de bliver ambassadører for, hvad vi kan gøre hver især, og så går de hjem til Mor og Far og siger, at de skal huske at aflevere grene og andet fra haven til skolens kvashegn,« siger Trine Frengler, formand for Børne- og Ungdomsudvalget.

Lars Søgaard Andersen, skolelever, Bjedstrup Skole, ser også gode muligheder i projektet for at lære børnene noget om verdensmål og klima, og at hver især har nogle handlemuligheder, selv om man kun går i 3. klasse.

En ny adfærd

Hos Renosyd, som også er en del af projektet, arbejdes målrettet for at motivere til en kultur- og adfærdsændring, fordi hele verden og herunder Danmark oplever stigende affaldsmængde, som gerne skal bringes ned.

»Vores dagsorden er at knække kurven. Det gør vi med det her projekt, men vi gør samtidig også mange andre ting,« siger direktør i Renosyd, Annemette Fuglsang.

Hun fremhæver, at det er meget kulturbetinget, at vi betragter grene og kviste fra haven som affald. Men det har faktisk en værdi, hvis man tænker lidt ud af boksen, og det er vigtigt at lære vore børn.

En del af projektet er således også at følge op med undervisningsforløb på skolerne. Desuden følges projektet af forskere ved Aarhus Universitet, der blandt andet skal måle på kvashegnenes positive indvirkning på insekt- og dyreliv.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.