Terrasse: Fem gode råd til at vælge bæredygtigt

Hvordan tager du hensyn til klimaet, når du vælger byggematerialer? Få fem gode råd, hvis du skal bygge ny terrasse.

Artiklens øverste billede
Foto: Julie Vöge

Du kan overordnet vælge mellem en terrasse af fliser eller en træterrasse. Betonfliser har et højere klimaaftryk, særligt sammenlignet med de nordiske træsorter, blandt andet fordi det kræver meget høje temperaturer under produktionen af cement til betonen.

Omvendt er træ et af de materialer, der optager CO2 og lagrer kulstof, og derfor er det mere bæredygtigt at vælge en træterrasse frem for en fliseterrasse.

• Vælger du en fliseterrasse, kan du overveje at lave den af genbrugsfliser. Dermed sparer du klimaet for en belastning ved produktion af nye fliser.

• Vælger du en træterrasse, bør du vælge træ, der er FSC- eller PEFC-mærket. Disse ordninger sikrer, at der blandt andet er taget hensyn til skovens økosystem, når træet bliver fældet – uanset om der er tale om nordiske eller eksotiske træsorter.

• Overordnet kan du vælge mellem eksotiske træsorter som fx teak, ipé, jatoba m.fl. eller nordiske træsorter som fx fyr eller eg. Prisen på de eksotiske træsorter er højere, men træet holder flere år. Eksotiske træsorter er transporteret over store afstande til Danmark, og derfor har de et højere klimaaftryk end terrassebrædder af nordisk træ. Til gengæld har eksotiske træsorter typisk en længere levetid, hvilket gør, at den samlede CO2-udledning for nordiske og eksotiske træsorter er nogenlunde ens.

• Overvejer du at bygge en terrasse af trykimprægneret træ, så vær opmærksom på, at det indeholder rester af de giftige stoffer, der skal forhindre, at træet rådner. Derfor anbefaler Miljøstyrelsen, at du så vidt muligt undgår trykimprægneret træ. Et alternativ er fx varmebehandlet træ, eller du kan bruge robinie og eg, som dog er dyrere.

• Hvis du vælger at oliere dine terrassebrædder, er olien også en belastning for klimaet. Ønsker du at undgå dette, kan du gå efter de eksotiske træsorter, der har en lang levetid, selvom de er ubehandlede.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.