Sølund med til at skræddersy ny uddannelse

Der tænkes nye tanker for at rekruttere og fastholde medarbejdere.

Artiklens øverste billede
Nye initiativer på uddannelsesfronten er nødvendige lyder det fra leder af Sølund, Anne-Marie Kruse. Foto: Malene Lundgren

Landsbyen Sølund i Skanderborg har været med til at skræddersy den nye meritpædagoguddannelse til det specialiserede område via samarbejdet med en række partnere.

Senest var Sølund også aktiv på uddannelsesfronten, da man sammen med Skanderborg Fællesskaberne og Socialpædagogerne etablerede eget introduktionsforløb for nyansatte. Det blev søsat 1. februar i skikkelse af 10 nye specialiseringsstillinger.

På Sølund løser vi højt specialiserede pædagogiske opgaver. Vi så et behov for at udvikle noget sammen, som kom endnu tættere på de beboere, som bor her på Sølund og deres behov for støtte.

Anne-Marie Kruse, Landsbyen Sølund

Målrettet merit

Forløbet med de særlige specialiseringsstillinger er beregnet for allerede faguddannede pædagoger eller nyuddannede pædagoger, der har et andet speciale, men som får en grundig introduktion til at arbejde på et specialpædagogisk døgntilbud.

Specialiseringsstillingerne retter sig mod nyansatte kolleger på Sølund, mens meritpædagoguddannelsen er tiltænkt som en mulighed for ansatte, ufaglærte medarbejdere, som gerne vil have en pædagoguddannelse målrettet det specialiserede område.

Uddannelsen er ikke ny, men det særlige er her, at Sølund sammen med partnerne er gået sammen om at etablere en merituddannelse, som netop målretter sig det specialiserede socialområde.

Tættere på beboerne

Leder af Landsbyen Sølund, Anne-Marie Kruse, henviser til, at de eksisterende uddannelser på pædagogområdet er meget generelle og retter sig bredt mod det pædagogiske felt.

»På Sølund løser vi højt specialiserede pædagogiske opgaver. Vi så et behov for at udvikle noget sammen, som kom endnu tættere på de beboere, som bor her på Sølund og deres behov for støtte,« fremhæver hun.

De studerende på merituddannelsen vil være ansat på Sølund under hele forløbet, og de er også sikret ansættelse, når de er færdige. Der bliver tale om en vekselvirkning mellem at være på skolebænken og varetage deres arbejde på Sølund.

Bredere tænkning

Leder af Landsbyen Sølund, Anne-Marie Kruse, glæder sig over både meritpædagoguddannelsen og det nye introduktionsforløb, som hun betegner som to af mange andre initiativer i de kommende år.

»Det er en del af en bredere tænkning i forhold til, at vi ligesom på alle store velfærdsområder, skal gøre os umage med at tænke nye tanker i forhold til både at rekruttere og fastholde medarbejdere. I det lys skal vi sikre, at vore kolleger har de rette kompetencer for at løse de højt specialiserede opgaver, som vi har her på Sølund og skabe et godt liv for alle Sølunds beboere,« forklarer Anne-Marie Kruse.

Sølund finder det helt afgørende at løse fremtidens udfordringer sammen med gode partnere.

»Vi har en fælles udfordring, som vi selv gør os nogle tanker om, men hvor vi i høj grad også rækker ud til større samarbejder som eksempelvis socialpædagogernes fagforening og andre aktører. Det gør vi, fordi vi tror på, at det på den lange bane sikrer kvalitet og bedre ideer, at vi udvikler i fællesskab, siger Anne-Marie Kruse.

Flere udfordringer

Lederen af Landsbyen Sølund siger, at man ligesom på alle andre velfærdsområder oplever, at der ikke er uddannede nok til det arbejdskraftbehov, der er.

Dertil kommer, at man på Sølund skal tiltrække medarbejdere med særlig viden og særlig lyst til at arbejde på socialområdet.

Specialiseringsgraden på Sølund er steget kraftigt siden kommunesammenlægningen, fordi kommunerne efterspørger mere og mere specialiserede pladser. Det gør det nødvendigt at have medarbejdere med specialviden, og de hænger heller ikke på træerne.

»Vi oplever, at vi må genopslå stillinger, ligesom det er blevet sværere at få tilstrækkelige ansøgere med de rette kompetencer,« siger Anne-Marie Kruse.

Mens Anne-Marie Kruse opfatter det som en pligt for en institution som Sølund at være med til at løse udfordringerne, så minder hun også om, at det er en national udfordring, som også kalder på en politisk løsning.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.