Skanderborg i nyt samarbejde om at styrke fagligheden på det specialiserede socialområde

Kommuner, regionen, VIA og Socialpædagogerne bag specialiseret meritpædagoguddannelse, som skal styrke kompetencerne og sikre mere faguddannet personale på socialområdet.

Artiklens øverste billede
En ny meritpædagoguddannelse er på vej til blandt andet Sølund og det specialiserede socialområde. Arkivfoto

Et fast og faguddannet personale er en grundpille i kvaliteten på det specialiserede socialområde. Men mange østjyske arbejdspladser oplever udfordringer med at rekruttere socialpædagoger. Det har fået parterne i et nyt samarbejde til at tænke i nye baner.

På initiativ af Socialpædagogerne Østjylland etablerer Aarhus Kommune, Skanderborg Kommune, Norddjurs Kommune, Region Midtjylland og VIA University College en meritpædagoguddannelse med fokus på det specialiserede socialområde.

Her får medarbejdere uden faguddannelse mulighed for at tage en pædagogisk uddannelse parallelt med deres ansættelse. Med uddannelsen får arbejdspladsen en mere kvalificeret medarbejder. Og de styrkede faglige kompetencer kommer både medarbejdere og borgere til gavn.

»Med meritpædagoguddannelsen får vi mulighed for at styrke fagligheden blandt nogle af de dygtige medarbejdere, vi allerede har i kommunerne. Uddannelsen klæder medarbejderne endnu bedre på til arbejdet på socialområdet og skaber dermed bedre forudsætninger for at trives i jobbet. Samtidig er den med til at sikre, at flere borgere bliver mødt af et kompetent personale, som kan støtte dem i både udfordringer og drømme,« siger Anders Winnerskjold, social- og beskæftigelsesrådmand i Aarhus Kommune, i en pressemeddelelse.

På uddannelsen vil undervisere fra arbejdspladserne supplere den teoretiske undervisning med eksempler fra den daglige praksis.

»Der er i høj grad brug for flere uddannede socialpædagoger på arbejdspladserne. Det er derfor fantastisk, at vi her etablerer en pædagoguddannelse, hvor der er et særligt fokus på det sociale område. Vi ser meritpædagoguddannelsen som en virkelig god mulighed for at uddanne de mange medhjælpere, der i dag arbejder på socialområdet. Det vil give området et fagligt løft, som vil påvirke arbejdsmiljøet positivt,« siger Gert Landergren Due, formand for Socialpædagogerne Østjylland.

Det er et super flot stykke arbejde, der er gjort. Det er et af de parametre, vi kan slå på, og vi håber, at det vil være med til at vække interessen på den lange bane.

Jens Szabo, udvalgsformand, Skanderborg Kommune

Region Midtjylland er også med i samarbejdet, og de er begejstret over udsigten til, at flere af deres medarbejdere uddanner sig.

»Vi har en ambition om at øge andelen af uddannet personale på vore højt specialiserede tilbud, samtidig har vi personale, som allerede i dag leverer en god hjælp og støtte til borgerne, som vi gerne vil beholde. Fastholdelse og rekruttering er vigtigt i disse år, og vi er sikre på, at vi med et uddannelsesløft kan styrke dette i fremtiden,« siger Jacob Isøe Klærke, der er formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Midtjylland.

Planerne om den nye uddannelse, som Landsbyen Sølund har været med til at etablere, vækker også glæde i Skanderborg Kommune.

»Det er et super flot stykke arbejde, der er gjort. Det er et af de parametre, vi kan slå på, og vi håber, at det vil være med til at vække interessen på den lange bane«, siger udvalgsformand Jens Szabo (V), Sundheds- og Omsorgsudvalget, til UgeBladet.

Planen er, at det første hold begynder i august 2022 på VIA University College.

ear

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.