Ny bæredygtig mission: »Vi skal lære at købe to-go kaffe i genbrugskrus«

Nyt initiativ vil forsøge at få kaffenydere på farten til at benytte genbrugskrus i stedet for en-gangskrus

Artiklens øverste billede
Pia Ørholst, Kafé K, (til venstre) og Maiken Daura, Café Noisette, med kleen hub's genbrugskrus til to go-kaffe. Pia Ørholst vil nu indføre dem som en valgfri mulighed i Kafé K. Foto: Anette Bonde.

De har det i København og i Aarhus. Kan det også slå an i Skanderborg?

Karin Agerskov Thomsen fra den emballagefri købmandsbutik, Genfyld i Skanderborg, stødte i Aarhus tilfældigt på systemet med at købe kaffe i genbrugskrus i stedet for i et en-gangs papkrus. Kruset kunne hun tage med sig og aflevere i en anden café, der også er med i ordningen. Dermed havde hun sparet miljøet for både produktion og forbrænding af et styk papkrus.

Det er spændende, om vi kan skubbe lidt til tingene udenfor de større byer. Jeg er sikker på, at dette har en chance, for folk spørger efter det

Karin Agerskov Thomsen, emballagefri købmand i Genfyld

Det måtte også kunne lade sig gøre i Skanderborg, tænkte hun, og mandag i denne uge inviterede hun restauratører fra byens caféliv til info-træf i Kulturhuset.

»Det er spændende, om vi kan skubbe lidt til tingene udenfor de større byer. Jeg er sikker på, at dette har en chance, for folk spørger efter det.«

Kafé K er med

Pia Ørholst, Kafé K, og Maiken Daura, Café Noisette, havde fundet tid til at komme. Der ud over deltog Henrik Lund, Zonemassage, og Linda Taanquist, leder af kulturhuset, begge medlemmer af Cityforeningens udvalg Den Grønne Tråd. Flere andre havde vist interesse, men var forhindret i at deltage.

Inden mødet var omme, meldte Pia Ørholst, at hun og Kafé K vil starte op.

»Jeg er med - det skal prøves.«

Det betyder, at kaffenydere snart vil kunne købe deres kaffe i caféen i Kulturhuset i Skanderborg, tage den med i bilen eller toget og aflevere kruset i enten Aarhus eller Skanderborg. Og selvfølgelig kan de også aflevere kruset samme sted, som de købte kaffen. Det vil dog også stadig være muligt at købe sin kaffe i engangs-krus.

»Hvis alle er med, er vi også«

Både Pia Ørholst, Kafé K, og Maiken Daura, Café Noisette, hylder tanken om genbrug, men de nærer samtidig en vis skepsis overfor ordningen. For vil kunderne bruge det, vil det ikke være for tungt og tidkrævende, og vil det kunne balancere økonomisk?

Hvis alle er med, er vi selvfølgelig også med. Men vi vil meget gerne høre om de erfaringer, der er gjort i Aarhus.

Maiken Daura, Café Noisette

En hurtig sammentælling viser, at der sandsynligvis vil kunne kunne rekrutteres mindst fem caféer og kaffeudskænkningssteder i Skanderborg.

»Hvis alle er med, er vi selvfølgelig også med. Men vi vil meget gerne høre om de erfaringer, der er gjort i Aarhus. Vi har alle haft to meget svære år,« fastslår Maiken Daura.

Hun peger på, at ordningen også vil være en fordel for sushi- og andre take away-steder, der bruger en-gangs emballage.

»Det starter et sted«

Henrik Lund vil gerne betale for 10 krus pr. måned uden udsigter til at få pengene hjem igen. Kaffen er i forvejen gratis for klienterne i hans klinik.

Det starter et sted, og om 10 år har vi ikke en-gangs krus mere. Folk leder efter initiativer, hvor de selv kan gøre noget for bæredygtighed

Linda Taanquist, Kulturhuset

»Jeg ser det som en mulighed for at agere bæredygtigt, og jeg støtter for at hjælpe Skanderborg som by og for at hjælpe ideen på vej.«

»Jeg tror også, vi er nødt til at tænke større og få Ry, Galten og Hørning med,« tilføjer han.

Linda Taanquist er sikker på, at systemet med genbrugskrus til to-go kaffe vil slå an.

»Det starter et sted, og om 10 år har vi ikke en-gangs krus mere. Folk leder efter initiativer, hvor de selv kan gøre noget for bæredygtighed.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.