Bybadet endelig klar: Glade badere får det kolde gys

Medlemmer af Vinterbybadet Skanderborg bader lystigt i det nyetablerede badeområde i midtbyen.

Artiklens øverste billede
For kort tid siden havde Jørn Bovbjerg aldrig vinterbadet, men 30. december ændrede det sig drastisk. Foto: Katrine Friis.

»Puha.«

»Nej, hvor er det dejlig varmt.«

»Puha, det er dejligt.«

Jeg ved jo selvfølgelig ikke, om det er på grund af vinterbadningen, men jeg har tabt mig tre kilo og mit blodtryk er også faldet.

Jørn Bovbjerg, vinterbader

Sådan lød det fra nogle af de glade vinterbadere i Bybadet fredag formiddag. Der er stor tilslutning til den nyetablerede vinterbadeklub Vinterbybadet Skanderborg. Faktisk så stor tilslutning, at der ikke er plads til én person mere i klubben. På under fire timer var alle 300 pladser solgt.

76-årige Jørn Bovbjerg fra Skanderborg nåede at få en af de meget eftertragtede pladser. Han er ny vinterbader, men allerede flittig bruger af både vand og sauna. 30. december dyppede han sig for første gang i det kolde vand ved Bybadet.

»Jeg har badet hver dag lige siden. Nogle dage to gange om dagen,« sagde Jørn Bovbjerg kort før, han nærmest løb ned ad de våde trappetrin til det 3,3 grader varme vand. Vejret var gråt og smådryppende, men det kunne på ingen tænkelige måder få den 76-årige vinterbader til at smide sig på sofaen derhjemme.

Lavere blodtryk

Humøret var højt. Både hos Jørn Bovbjerg og fredagens andre vinterbadere.

»Det er bare så lækkert. Det er hundekoldt, men varmt i saunaen. Det er helt fantastisk,« siger Jørn Bovbjerg.

Også stemningen i saunaen får ham til Bybadet hver dag.

»Det er så fredfyldt og hyggeligt. Man får altid en god snak med de andre i saunaen. Så taler vi lidt om, hvad folk har af planer,« siger Jørn Bovbjerg.

Han begyndte udelukkende at vinterbade på grund af et væddemål med datteren, som ikke troede, han var typen til at vinterbade. Tvivlen blev dog gjort til skamme, og nu nyder Jørn Bovbjerg at dyppe sig i vandet. Selvom det ikke begyndte på grund af det sunde i vinterbadning, mærker Jørn Bovbjerg tydelige forandringer i kroppen.

»Jeg ved jo selvfølgelig ikke, om det er på grund af vinterbadningen, men jeg har tabt mig tre kilo og mit blodtryk er også faldet,« siger Jørn Bovbjerg.

Fællesskabet er noget af det, der driver de lystige vinterbadere ved Bybadet. Fra venstre: Bent Andersen, Tina Jensen, Helle Vibe, Marianne Midtgaard og Jørn Bovbjerg. Foto: Katrine Friis.

Efter et dyp på 10 sekunders tid er det igen tid til at blive varmet godt igennem i saunaen, inden Jørn Bovbjerg igen skal have det kolde gys.

Ro i kroppen

I mellemtiden var det to veninders tur til at blive kølet af. De holdt fokus i vandet, inden de igen forlod vandet. Den ene af de to, Helle Palludan, kan ligesom Jørn Bovbjerg heller ikke undvære vinterbadningen. Faktisk bader hun hele året rundt.

Det giver noget velvære og mentalt overskud. Jeg er tidligere kræftpatient, så jeg kan godt have en del uro, men det giver ro i kroppen, når jeg vinterbader. Og jeg slår hovedet fra.

Helle Palludan, vinterbader

»Det giver noget velvære og mentalt overskud. Jeg er tidligere kræftpatient, så jeg kan godt have en del uro, men det giver ro i kroppen, når jeg vinterbader. Og jeg slår hovedet fra,« siger Helle Palludan og pakker sig godt ind i sin håndklædefrakke.

Så kan hun bedre holde varmen, når hun ikke kommer direkte i saunaen efter det kolde dyp.

»Det er ren selvforkælelse,« siger hun.

Alle er lige

Bent Andersen ses også ofte ved Bybadet.

»Jeg har vinterbadet i mange år. Der er en ro i saunaen, og så snart jeg er nede i vandet er stenen faldet fra skuldrene. Roen sænker sig,« siger Bent Andersen.

Noget af det, han godt kan lide ved at være en del af vinterbadeklubben er, at alle er lige.

»Når man sidder i saunaen kan man ikke se, hvad folk er og hvad man laver til hverdag,« siger Bent Andersen, der er en del af bestyrelsen.

Han var derfor med til at starte klubben, og mens fredagens andre vinterbadere allerede havde været flere gange i vandet, ordnede Bent Andersen noget af det praktiske i forhold til vinterbadeklubben. Låsesystemet skal lige helt op at køre.

»Men det kommer det sidst i februar. Og til den tidkan offentligheden booke sig ind og gøre brug af faciliteterne,« siger Bent Andersen.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.