Årets landsby: Teamwork gav fremgang

Landsbysamvirket kårer De 7 Dale til årets landsby 2022.

Artiklens øverste billede
Formanden for De 7 Dale, Jørgen Schytter, fotograferet i den natur, der kendetegner området. Her foran Veng Sø.

Årets Landsby 2022 blev landsbyklyngen De 7 Dale, og Landsbysamvirket og Skanderborg Kommune ønsker stort til lykke med prisen, som foruden æren består af 5.000 kroner.

De 7 Dale er et samarbejde, der består af landsbyerne Veng, Nørre Vissing, Søballe, Jeksen, Mesing, Foerlev og Hårby.

Landsbysamvirket giver denne pris for blandt andet at have iværksat et vanskeligt tværgående samarbejde om udvikling, markedsføring og konkrete tiltag, mellem små landsbyer som i sig selv ikke har mange traditioner at bygge på.

Orla Jegstrup, formand Landsbysamvirket.

Samarbejde på tværs

»Landsbysamvirket giver denne pris for blandt andet at have iværksat et vanskeligt tværgående samarbejde om udvikling, markedsføring og konkrete tiltag, mellem små landsbyer som i sig selv ikke har mange traditioner at bygge på«, motiverer formanden for Landsbysamvirket, Orla Jegstrup.

Bladrer man i det omfattende skriftlige materiale bag indstillingen af De 7 Dale ser man, at det er et fællesskab, som på få år har etableret et aktivt fællesskab i området nord for Skanderborg, lige i smørhullet mellem Ry, Aarhus, Skanderborg og Låsby.

Centrum er Veng Skole og Børnehus med vuggestue, børnehave og skole fra 0.- 6. klasse og Borgernes Hus, der byder på et rigt foreningsliv.

Gør en forskel

Formålet var at udbrede kendskabet til området og gøre det attraktivt for tilflyttere.

»Det er lykkedes. Der er ikke mange huse til salg, og både parcelhuse, byggegrunde, de gamle gårde og de små landsbyhuse bliver solgt. Det er fantastisk, for sådan var det ikke for få år siden«, lyder det i indstillingen.

Det tilføjes også, at man også godt er klar over, at både konjunkturer, corona og tidsånden har spillet ind.

»Men i al beskedenhed tør vi godt påstå, at det også gør en forskel, at vi står sammen på tværs i De 7 Dale. Vi har kæmpet en kamp for skolen, vi har sammen med andre landsbyer fået et politisk talerør, vi har trampet stier og samarbejder i stort og småt på tværs og sammen med andre lokale kræfter. Det skal vi meget mere af, og vi håber på engagement og opbakning. Så vi kan realisere vore fælles drømme og planer frem til meget mere«, hedder det i indstillingen.

Bevare særpræg

De 7 Dale arbejder med en lang række områder for at udvikle landsbyerne.

Hver lokalborgerforening arbejder således med at udvikle hver deres lokale særpræg, og byerne fremstår med deres egen beskrivelse på den fælles hjemmeside.

De 7 Dale understøtter den udvikling, som de enkelte landsbyer ønsker, og peges blandt andet på samarbejdet omkring et friplejehjem i Hårby, som vil øge udbuddet af lokale arbejdspladser og gøre det muligt for ældre borgere at kunne forblive bosat i området.

Øget adgang til naturen arbejdes der også med. Det sker eksempelvis med etablering af trampestien fra Veng Skole til Hemstok med rute ad den gamle historiske Møllesti ved Veng. En opgave, som slet ikke havde kunnet løses af en by alene, men som nu er en realitet.

Bæredygtige job

De 7 Dale har også lavet en erhvervsforening, som skal understøtte at fastholde og udbygge bæredygtige arbejdspladser i lokalområdet.

»Hvis vi har tomme bedrifter, der er lukket, så vil vi forfærdelig gerne have brugt dem til nogle ting, og det taler ind i den nye dagsorden, at hvorfor skal vi alle pendle ind til Aarhus for at arbejde, og så pendle tilbage og bo på landet. Vi vil gerne have nogle fornuftige, gode, miljørigtige arbejdspladser bygget op på landet i nærheden«, uddyber formanden for De 7 Dale, Jørgen Schytter.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.