Corona vælter ældreplejen: Over 100 medarbejdere er smittede eller i isolation

Visse opgaver og aktiviteter i ældreplejen må nu sættes på pause på grund af coronasmitte. Ældreområdet i Skanderborg Kommune er så presset af smitte og isolationskrav, at der mangler over 100 fastansatte medarbejdere.

Artiklens øverste billede
Ældreplejen i Skanderborg er nu så hårdt ramt af coronasmitte, at det er nødvendigt at sætte visse opgaver og aktiviteter på pause. Arkivfoto: Gregers Tycho

Flere end 100 fastansatte medarbejdere i ældreplejen samt afløsere og elever er registreret smittet med covid-19 eller ramt af krav om isolation.

Situationen er forværret de seneste dage og det betyder, at kommunen nu ser sig nødsaget til at sætte praktiske opgaver og sociale aktiviteter på standby frem til foreløbig 1. februar. Det rammer både ældre borgere, der modtager hjemmepleje, samt borgere på plejecentrene.

De seneste dage er smitten steget så hurtigt, at vi er i en situation, hvor vi bare ikke har de medarbejdere, der skal til for at løse alle opgaver

Lis Kaastrup, chef for Sundhed, Omsorg og Handicap i Skanderborg Kommune

»Jeg er utrolig ked af, at det er blevet nødvendigt at prioritere i den service, vi giver til vores ældre. De seneste dage er smitten steget så hurtigt, at vi er i en situation, hvor vi bare ikke har de medarbejdere, der skal til for at løse alle opgaver. Jeg håber, at vores borgere og pårørende har forståelse for, at vi i en periode ikke kan levere service på det niveau, vi kunne ønske,« siger chef for Sundhed, Omsorg og Handicap, Lis Kaastrup, i en pressemeddelelse.

Rammer klippekortordning

Blandt de opgaver, der kan blive udskudt, nævnes rengøring, men også sociale aktiviteter som eksempelvis i klubber og aktivitetstilbud kan blive berørt. Samtidig sættes den såkaldte klippekortordning på pause. Det kan eksempelvis være gå-ture eller andre sociale aktiviteter, som den ældre har valgt at bruge sit klippekort på.

Vi har fuld fokus på den pleje, som er vigtig for borgernes sundhed og helbred, så den bliver udført på en sikker og forsvarlig måde. Jeg vil gerne understrege, at vi kun udsætter aktiviteter hos borgere, hvor det vurderes at være fuldt forsvarlig

Lis Kaastrup, chef for Sundhed, Omsorg og Handicap i Skanderborg Kommune

»Vi har fuld fokus på den pleje, som er vigtig for borgernes sundhed og helbred, så den bliver udført på en sikker og forsvarlig måde. Jeg vil gerne understrege, at vi kun udsætter aktiviteter hos borgere, hvor det vurderes at være fuldt forsvarlig. Det er praktisk hjælp og sociale ting, som vi kommer til at sætte på pause. Jeg vil opfordre pårørende til at være i endnu tættere social kontakt med deres ældre den kommende tid. Vær tilstede ved måltider, kom lidt oftere på besøg, arranger gå-ture eller andre sociale aktiviteter i de kommende dage,« lyder opfordringen fra Lis Kaastrup.

Lige nu er reglerne sådan, at hjemsendte og isolerede medarbejdere typisk er fraværende i syv dage. Udskydelsen af udvalgte aktiviteter og opgaver gælder derfor indtil videre frem til 1. februar, hvor Skanderborg Kommunes kriseledelse vurderer, om der er behov for en forlængelse.

Skanderborg Kommune gør brug af den fælleserklæring, der er indgået med de faglige organisationer, som betyder, at andre personalegrupper har mulighed for at træde til. Herudover har kommunen kontakt til SOSU Østjylland for at få hjælp fra elever fra social- og sundhedsuddannelsen.

bo

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.