Mange nye iværksættere i Skanderborg: »Det giver energi at skabe noget«

Skanderborg er pænt fremme på liste over nystartede virksomheder.

Artiklens øverste billede
Maria Schack er en af Skanderborg Kommunes nye iværksættere. Foto: Maria Schack

Skanderborg Kommune er med fremme, når det gælder antallet af nystartede virksomheder i 2021. Og corona-krisen ser ikke ud til at have lagt en bremser på iværksættertrangen.

Det viser en opgørelse fra Vækstfonden, som også konstaterer, at det generelt ser godt ud med virketrangen i hele Midtjylland.

Jeg vil hellere leve mit liv i stedet for at frygte noget, og jeg vil hellere bevæge mig fremad i stedet for at være bange, når der er noget, jeg brænder for. Det giver en kæmpe energi og gejst at skabe noget og samtidig hjælpe andre.

Maria Schack, iværksætter

Fremgang lokalt

Det er over hele Midtjylland, at iværksætteriet blomstrer i 2021. Det er Aarhus, der endnu engang kan iklæde sig den gule førertrøje med hele 2.374 nystartede virksomheder. Der er dog kamp om de øvrige pladser i top fem, hvor Silkeborg (534), Horsens (504), Herning (481) og Randers (444) alle er godt med.

Skanderborg kan dog også godt være med. Kommunen vokser således fra 342 nye virksomheder i 20 til 396 i 21. Måler man i forhold til indbyggertallet, så viser det sig, at Skanderborg vokser fra 5,5 til 6,2 virksomhed pr. 1000 indbyggere. Det tilsvarende tal for Aarhus er her 6,7 virksomhed pr. 1000 indbyggere i 2021.

Hos ErhvervSkanderborg fremhæver erhvervschef Anja Ellersgaard Basse, at der er fremgang for Skanderborg på listen over kommuner.

»Både i 2019 og 2020 var vi nummer 23 målt pr. 1000 indbyggere, og nu er vi nummer 16, så der er sket et hop opad. Måler man på det ekstakte antal, så er vi nummer 17, selv om vi er den 22. største kommune, så på den præsterer vi også over evne«, siger Anja Ellersgaard Basse.

Flere vidensvirksomheder

Indtrykket hos ErhvervSkanderborg er, at det er et meget bredt spektrum af brancher blandt de nystartede virksomheder, men man ser eksempelvis mange konsulent- og vidensvirksomheder, som støtter op om det eksisterende erhvervliv.

Det er også en tendens, at mange af tilflytterne erhvervsmæssigt kommer fra Aarhus, lyder vurderingen.

En af de nystartede virksomheder i Skanderborg Kommune er etableret af Maria Schack. Hun driver med base fra Hørning Maria Schack Udvikling af arbejdspladser, og det er netop en vidensbaseret konsulentvirksomhed, der blandt andet hjælper virksomheder med at komme videre med forandrings- og udviklingsprocesser for både ledere og medarbejdere.

Maria Schack har arbejdet med motivation af mennesker i mange år, dels som tidligere alkoholbehandler, dels senest som forstander hos Kirkens Korshær i Aarhus med ansvaret for 70 medarbejdere.

Men hvordan finder man på at ville begynde som selvstændig?

»Det handlede om, at jeg sad i min lederstol og tænkte på, at når bruger så mange timer på et arbejdsliv, så skal det også være motiverende, givende, og man skal kunne se en dybere mening med det og kunne mærke det. Både noget, jeg kan få, og noget, som jeg kan give videre til andre hver dag ude på arbejdspladser«, svarer Maria Schack.

Maria Schack havde heller ingen betænkeligheder ved at hoppe ud som selvstændig, selv om det var midt i en corona-tid.

»Jeg vil hellere leve mit liv i stedet for at frygte noget, og jeg vil hellere bevæge mig fremad i stedet for at være bange, når der er noget, jeg brænder for. Det giver en kæmpe energi og gejst at skabe noget og samtidig hjælpe andre«, siger hun.

En god start

Maria Schack siger, at hun har fået en rigtig god start på hendes virksomhed.

»Det er gået over al forventning. Jeg er så ydmyg og begejstret på samme tid, at folk kan se værdien i det, jeg laver«, siger hun.

Maria Schack har været på opstartkursus hos ErhvervSkanderborg, som hun bruger rigtig meget.

»Det er en kæmpe hjælp med så stærk en spiller, og her får man som iværksætter en virkelig god støtte«, lyder det.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.