Ungdomsopråb fra venstrefløjen: »Vi vil have et grønt, bæredygtigt og solidarisk samfund«

Martha Dalgaard Reetz og Andrea Eberth Timmermann starter ny lokalafdeling af den ungdomspolitiske organisationen Rød-Grøn Ungdom.

Artiklens øverste billede
Bag den nye lokalafdeling af ungdomsorganisation Rød Grøn Ungdom i Skanderborg-Odder står Martha Dalgaard Reetz (th) frå Skårup og Andrea Eberth Timmermann fra Hørning. Foto: Grethe Bo Madsen

De unge skal i langt højere grad høres og inddrages i lokalpolitik, og flere af deres mærkesager skal bæres igennem til byrådet. Og står det til Martha Dalgaard Reetz fra Skårup og Andrea Eberth Timmermann fra Hørning bliver den nye lokalafdeling af ungdomsorganisationen Rød Grøn Ungdom den platform, der skal bære den drøm igennem.

Sammen med unge fra Odder vil de etablere en lokal Skanderborg-Odder afdeling af den ungdomspolitiske organisation Rød Grøn Ungdom, der på knap to år har fået over 750 medlemmer fordelt over nu 17 lokalafdelinger over hele landet.

Vi har nogle idealer, der hører til på venstrefløjen, men helt generelt er det vigtigt, at de unge inkluderes mere i lokal  politik. Det er megavigtigt, at de unge er repræsenteret, især de venstreorienterede unge, for det har manglet.

Martha Dalgaard Reetz

I sidste uge holdt de infomøde i Odder og 24. januar kl. 17 er det de unge i Skanderborgs tur til at høre mere om organisationen.

»Det er tydeligt for os at se, at der har manglet et sted, hvor unge på venstrefløjen kan finde et fælles ståsted. Vi har altid været interesseret i venstrefløjspolitik og længe talt om, at vi gerne ville melde os ind i et ungdomsparti, men der har bare ikke været noget her i Skanderborg, der matchede os,« fortæller de to unge kvinder, der derfor tog til Aarhus for at være med i Rød Grøn Ungdom der.

Bæredygtigt og retfærdigt

»Rød-Grøn Ungdom kæmper på landsplan for et mere bæredygtigt, retfærdigt og solidarisk samfund. Det, synes, vi lyder megaspændende. Men der er altså bare langt til Aarhus, og de sager, de kæmper for der, er jo ikke helt de samme, som vi gerne vil kæmpe for i Skanderborg,« forklarer Andrea.

De socialistiske mærkesager er helt vildt vigtigt, men mange af os oplever klimaproblemerne som endnu vigtigere. For rigtig mange unge er det nok  det vigtigste. Det er jo vores fremtid, mens mærkesagerne er lidt ovre i kategorien hverdagsproblemer.

Andrea Eberth Timmermann

Hun går på Viby Gymnasium og er aktiv i DGS (Danske Gymnasieelevers Sammenslutning), og det var en bekendt fra DGS der spurgte, om hun og Matha ville være med til at starte en lokalafdeling af Rød Grøn Ungdom op i Skanderborg og Odder.

»Vi er en gruppe unge som længe har følt, at der mangler et sted lokalt, hvor politisk interesserede unge som os selv kan mødes, så derfor er det egentlig ret naturligt at vi nu starter en lokalafdeling,« forklarer hun.

Martha Dalgaard Reetz (tv) og Andrea Eberth Timmermann lærte hinanden at kende, da de begge gik til fransk i ungdomsskolen. Nu er de begge 19 år, bliver student til sommer og er glødende interesseret i rød politik med et twist af grønt. Foto: Grethe Bo Madsen

»Vi vil begge gerne være politisk aktive, og har også begge tidligere været med i Skanderborg Ungdomsråd. Det var nok der, interessen for alvor begyndte. Vi synes, det er megafedt med organisationsarbejde og aktivisme, og derfor glæder vi os også rigtig meget til at få lokalafdelingen op at stå,« siger Martha og tilføjer, at selvom det er et rødt og grønt fællesskab, er det vigtigste for dem, at være inkluderende over for alle.

»Vi har nogle idealer, der hører til på venstrefløjen, men helt generelt er det vigtigt, at de unge inkluderes mere i lokal politik. Det er megavigtigt, at de unge er repræsenteret, især de venstreorienterede unge, for det har manglet,« understreger hun.

Klimaet det vigtigste

På spørgsmålet om, hvad der vejer tungest - socialismen eller klimaet - er det to unge kvinder helt enige.

»De socialistiske mærkesager er helt vildt vigtigt, men mange af os oplever klimaproblemerne som endnu vigtigere. For rigtig mange unge er det nok det vigtigste. Det er jo vores fremtid, mens mærkesagerne er lidt ovre i kategorien hverdagsproblemer. Begge dele er dog vigtige, og vi mener, de hænger sammen. Det hele bunder i kapitalisme. Klimaproblemerne er jo en direkte følge af, at vi hele tiden skal vækste,« mener Andrea.

Hvilke mærkesager, den nye lokalafdeling skal arbejde med, bliver op til medlemmerne i fællesskab at beslutte, når afdelingen formelt er etableret. Selv drømme Martha og Andrea om at få sat endnu mere turbo på den grønne omstilling i Skanderborg, og især den kollektive trafik.

»Mærkesagerne er noget, vi skal beslutte i fællesskab. Her skal alle have mulighed for at komme med deres input. Selv kunne vi godt ønske os at der blev sat lagt større fokus på at skabe en grønnere kommune og bedre kollektiv transport,« konstaterer de.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.