Massivt coronaudbrud i Hørning-institution: 76 børn og 20 voksne smittet med Covid-19

Artiklens øverste billede
Coronasmitten er stukket helt af i dagtilbuddet Elgårdsminde i Hørning, hvor over 70 børn og 20 medarbejdere i øjeblikket er testet positiv med Covid-19. Arkivfoto

Coronasmitten raser overalt i Skanderborg Kommune og i dagtilbuddet Elgårdsminde i Hørning, er smitten stukket fuldstændig af.

Dagtilbuddet rummer normalt 115 børn i alderen seks måneder til seks år, men i øjeblikket er 76 af børnene testet positiv med Covid-19. Det samme er 20 af medarbejderne inklusiv den daglige leder.

Vi har måtte bede de daglige ledere i de andre institutioner under Hørning Dagtilbud om at gå ind og være pædagoger for at dække os ind, og jeg har også selv stået og lavet mad til børnene.

Finn Abrahamsen, dagtilbudsleder, Hørning Dagtilbud

Det sætter hele Hørning Dagtilbud under et stort pres, fortæller dagtilbudsleder Finn Abrahamsen, der også selv har måttet smøge ærmerne op og give et nap med.

»Vi har indkaldt alle vikarer til at understøtte os i situationen, men det slog ikke helt til. Derfor bad vi Skanderborg Kommune om hjælp til at finde vikarer i andre dagtilbud i Kommunen. Det var heller ikke nok til at dække og ind. Så vi har måtte bede de daglige ledere i de andre institutioner under Hørning Dagtilbud om at gå ind og være pædagoger for at dække os ind, og jeg har også selv stået og lavet mad til børnene,« fortæller han til UgeBladet.

Situationen, understreger han, er langt fra optimal, for børnene og forældrene kender ikke de voksne, der nu forsøger at få hverdagen til at hænge sammen i Elgårdsminde.

Forældrene støtte op

»Det er ikke uproblematisk at hente folk udefra ind og passe børn. Det kan nemt gøre børnene utrygge, for hvem er han nu lige, ham der Finn Abrahamsen, ham har de aldrig set før. Det skaber ikke tryghed. Men det er desværre de vilkår, vi står med lige i øjeblikket,« konstaterer han, og tilføjer, at forældrene har været meget gode til at støtte op i den usædvanlige situation.

»Det, vi har gjort, er at skrive ud til forældrene og hele tiden holdt dem opdateret på, hvordan situationen ser ud. Vi har på daglig basis sendt information ud til forældrene så de har et klart billede af, hvor mange børn og medarbejdere, der er her. Ud fra det er det op til dem selv at vurdere, om det er sikkert at aflevere deres børn. Det er dem, der træffer beslutningen. Vi må ikke opfordre dem til at holde børnene hjemme,« understreger Finn Abrahamsen.

Lige nu kan vi i de andre institutioner se samme tendens, der var i Elgårdsminde for en uge siden. Vi håber dog ikke, vi kommer op i helt samme skala.

Finn Abrahamsen, dagtilbudsleder, Hørning Dagtilbud

Det er dog i stort omfang det, netop det forældrene har valgt at gøre.

»Forældre gør en kæmpe stor indstats her for at understøtte og hjælpe os i den her situation, og det er vi meget taknemlige for,« tilføjer han.

Ekstrem situation

Smitten begyndte at stikke af op til weekenden i uge 1, og især blandt vuggestuebørnene. Først var 30 børn smittet, men på kort tid accelererede smitten og tallet røg op over 70. Og det går desværre ikke i den rigtige retning, frygter dagtilbudslederen.

»Det er noget af en tumbler, vi er ude i. Vi er ramt på hele paletten med smittede i alle institutioner, og der er hele tiden nye smittede børn. Forældrene henter hver dag et par stykker, som er testet positive. Lige nu kan vi i de andre institutioner se samme tendens, der var i Elgårdsminde for en uge siden. Vi håber dog ikke, vi kommer op i helt samme skala. Vi er virkelig obs på at overholde restriktioner, der bliver brugt håndsprit og børnene bliver så vidt muligt afleveret og afhentet udenfor, men det er svært at stoppe smitten,« konstaterer Finn Abrahamsen, der ikke tøver med at kalde situationen ekstrem.

»Vi er udfordret på bemandingen Vi skal helst være en voksen til tre børn i vuggestuen og en voksen til seks-syv børn i børnehaven. Kommer vi meget under det, så rammer vi en grænse. Vi kan så i første omgang ændre på åbningstiden, så vi holder åbent fra kl. 9-15 og spare lidt personale der. Men kommer vi i en situation, hvor der slet ikke er personale nok, så kan vi blive nødt til at bruge Viby-modellen og lukke helt ned og have nødpasning i en anden institution, hvor der ikke er sygdom. Men det er jo også en udfordring, for vi risikere at bringe smitten ind der så. Lige nu ser det dog ud til, at vi kan holde skindet på næsen ugen ud.«

Læs også

Del artiklen