I Vores køkken går ingen mad til spilde: Gode måltider varmer i maven på udsatte borgere

Team fra socialpsykiatrien fordeler overskudsmad fra kommunalt køkken.

Artiklens øverste billede
To kvinder bag afalen om overskudsmad. Fra venstre Conny Thorhauge Rønnow og Kirsten Clausen. Foto: Kristoffer Joon Nørgaard

Hvad kan man gøre for at reducere madspild, hvis man laver mad til omkring tusind borgere hver dag? For Vores Køkken i Skanderborg er løsningen at give overskudsmaden videre til socialpsykiatriens opsøgende team.

Den samme rutine

Rutinen er den samme hver uge. Inden en af deres køreture kontakter Kirsten Clausen og Torben Christiansen fra Det Opsøgende Team det kommunale køkken, Vores Køkken. Det gør de for at høre, om der er noget mad i overskud.

I seks år har det nemlig været arrangeret sådan, at Det Opsøgende Team har kunnet hente de portioner mad, der er tilovers fra Vores Køkken, som blandt andet står for maden til de ældre i Skanderborg kommune og beboerne på Sølund.

Det Opsøgende Team sørger så for, at maden til overs kommer ud til udsatte borgere, der kunne trænge til et godt måltid mad. De leverer det ikke selv, men bostøtter og mentorer har mulighed for at hente portionerne hos teamet. Maden bliver i mellemtiden selvfølgelig opbevaret korrekt i fryseren eller køleskabet.

»Vi er ofte så heldige at få så meget overskudsmad, at det kan være svært at få plads til vores egne madpakker i køleskabet«, fortæller Torben Christiansen, der er socialfaglig medarbejder i Det Opsøgende Team, i en pressemeddelelse.

Overskudsmad fra Vores Køkken kommer til gavn hos udsatte borgere. Foto: Kristoffer Joon Nørgaard



Opstod ved et tilfælde

I sin tid opstod den uformelle aftale om overskudsmad lidt tilfældigt mellem Kirsten Clausen, der er gadesygeplejerske i Det Opsøgende Team, og Skanderborg Kommunes mad- og måltidschef, Conny Thorhauge Rønnow.

»Vi var i gang med et kvalitetsløft og fik fokus på overskudsmaden. Kirsten og jeg kender hinanden fra tidligere, og vi kom tilfældigt til at snakke sammen om det, og så opstod ordningen, fortæller Conny Thorhauge Rønnow.

En ægte win-win

For Vores Køkken er ordningen med Det Opsøgende Team en win win-situation. Conny Rønnow er

ikke længere selv til stede, når maden bliver overleveret til teamet, men det gør hende selv og personalet glade, at maden ikke går til spilde samtidig med, at det kan gøre nytte os andre.

Og for Det Opsøgende Team gør maden stor nytte.

»Folk er taknemlige for det, selvom de ikke altid siger det direkte. Det er også en god indgangsvinkel for os, bostøtter og mentorer i mødet med nogle borgere«, siger Kirsten Clausen.

ear

Læs også

Del artiklen