Gyseren udeblev, men der skal stadig nappes en god luns

Skanderborg Kommune mangler 22 mio. kroner i budgettet for 2019. Det beløb vokser til 71,7 mio. kroner i 2022, hvis ikke livremmen spændes ind til næste år

Byrådet tog torsdag i sidste uge hul på årets budgetforhandlinger. Det skete ved et budgetseminar, hvor byrådspolitikerne fik præsenteret det tekniske budget for 2019 frem til 2022. Det viser et forventet resultat af den ordinære drift i Skanderborg Kommune i 2019 på 117,9 mio. kroner.

Målet er i midlertid et overskud på 130 mio. kroner, da der også skal være plads til at afdrage gæld og investeringer i nye anlæg. Dermed mangler der 12,1 mio. kroner i budgettet for 2019, og det tal vil vokse til 71,7 mio. kroner i 2022, hvis ikke byrådet allerede til næste år findes besparelser.

Ekstra til voksenpsykiatri

Dertil kommer et forventet merforbrug i omegnen af 10 mio. kroner om året på psykiatri- og voksenhandicap området. Opgaven, byrådet står overfor, går altså ud på at finde besparelser for omkring 22 mio. kroner i 2019.

’Ud-af-det-blå’ udgifter belaster det kommunale budget

”De 22 mio. kroner i 2019 kan vi nok nå med relativt få tiltag, men beløbet vokser i årene frem til 2022. Kun at se et år frem er en luksus, vi ikke kan tillade os, vi er nødt til også at have blikket rettet frem til 2022,” understreger borgmester Jørgen Gaarde (S).

124 siders sparekatalog

Til hjælp for byrådet har administrationen udarbejdet et handlekatalog med spareforslag. Et digert værk på 124 sider, der er bygget op, så politikerne kan vælge mellem flere sparemodeller, alt efter hvor hårdt de ønsker at sætte ind på de enkelte områder - en light eller tough vej populært sagt. Handlekataloget rummer mulige besparelser og effektiviseringer for mellem 55 og 94 mio kroner i 2019.

Handlekataloget peger blandt andet på, at kommunen kan hente 30 mio. kroner i 2019 og 25.000 kroner i de følgende år ved igen at vælge selvbudgettering og selv skønne sit beskatningsgrundlag i stedet for at vælge det statsgaranterede udskrivningsgrundlag for indkomstskatten.

Skanderborg vil høvle tre mio. af psykiatristigning

”Vælger vi igen at selvbudgettere, så kan vi nå i mål i kraft af de ekstra skatteindtægter,” oplyser Jørgen Gaarde.

Øget vækst giver flere udgifter

Ifølge borgmesteren vokser kommunens udgifter blandet andet fordi, Skanderborg er en vækstkommune.

”Vores udgifter vokser alene på grund af befolkningstilvæksten. Vi er begejstrede for alle vores nye borgere, men vi får ikke lov at beholde alle de skatter, de bringer med ind i kommunen. For hver 100 kroner vi får ind i skatteindtægter, får vi på grund af den kommunale udligningsordning kun lov til at beholde 40 kroner. Derfor er vækst-kommuner altid under pres for at få budgettet til at hænge sammen,” siger Jørgen Gaarde.

Bliv klogere på kommunens budget

Om kritiken af sidste års budget siger borgmsteren:

”På ældreområdet må vi erkende, at vi ikke har fået sat penge nok af til den plejetyngde, vores borgere viste sig at have behov for. Budgetterne bygger på demografiske pejlinger, og prognoserne har ikke passet i forhold til hvor mange nye borgere, der er kommet til kommunen med børn, der skal i institution og skole. Men det er jo et positivt problem. Desværre tager udligningen ikke højde for at kommuner der vokser også har øgede udgifter,” konstaterer han.

FAKTA: Budget 2019

28. august: Borgermøde om Budget 2019 på Fælleden kl. 19.00-21.00

5. september: Byrådsmøde og 1. behandling af budgettet

20. september: Frist for at komme med ændringsforslag til budgettet

3. oktober: Byrådsmøde og 2. behandling af budgettet

Læs mere på www.skanderborg.dk/budget2019. her er der link til administrationens handlekatalog m.m.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.