Stemmehører fra Skanderborg får årets Handicappris

På FNs Internationale Handicapdag fredag 3. november modtog Lisbeth Holm fra Skanderborg Handicapprisen 2021.

Artiklens øverste billede
Lisbeth Holm fra Skanderborg er modtager af Årets Handicappris 2021. Med prisen følger en gavekurv, blomster og 5000 kr.  Foto: Grethe Bo

Lisbeth Holm fra Skanderborg er en af de godt 6 pct. af befolkningen, der hører stemmer. Det har tidligere været en kamp at leve med stemmerne, men efter hun som en af de første i Danmark tog stemmehører-uddannelsen, har hun taget magten tilbage fra stemmerne. Den viden og erfaringer har hun siden brugt til at hjælpe andre stemmehører til at tackle stemmerne.

Med prisen vil Handicaprådet gerne anerkende Lisbeth Holms store engagement og indsats for at skabe forståelse, tolerance og bryde fordomme om psykisk sårbarhed

Johannes Østergaard, formand for Handicaprådet

Fredag 3. december på FN’s Internationale Handicapdag modtog hun Handicapprisen 2021. Prisen blev overrakt af Handicaprådets formand, Johannes Østergaard.

»Med prisen vil Handicaprådet gerne anerkende Lisbeth Holms store engagement og indsats for at skabe forståelse, tolerance og bryde fordomme om psykisk sårbarhed. Lisbeth er stemmehører og har stor viden og erfaring ind i det at acceptere og leve med stemmer. Hun er en af de første i Danmark, der har taget stemmehører-uddannelsen hos Trevor Eyles, og hun er aktivt medlem af Stemmehørerværket og har haft stemmehørergrupper forskellige steder rundt i landet,« forklarer han om baggrunden for tildelingen.

Bryder fordomme

»Lisbeth er endvidere aktivt medlem af Sind i Skanderborg, hvor hun i flere år var næstformand. Aktuelt er hun i gang med peer-uddannelsen i Skanderborg Kommune og bidrager også her med viden, indsigt og formidling om psykisk sårbarhed,« tilføjer Johannes Østergaard.

På peer-uddannelsen tages udgangspunkt i deltagernes personlige erfaringer med psykisk sårbarhed. Målet med uddannelsen er at kursisterne lærer at omsætte disse erfaringer til konstruktive redskaber, der kan bruges både i relationer med andre mennesker med psykisk sårbarhed, i undervisningssituationer og i de organisationer, som peer-medarbejderne kommer til at indgå i.

»På peer-uddannelsen er vi en gruppe tidligere brugere af psykiatrien, som uddanner os til at hjælpe andre. Jeg er ved at slutte den teoretisk del her i december, og til januar har jeg fundet en praktikplads hos bostøtterne i Skanderborg,« fortæller Lisbeth Holm, der er glad for den anerkendelse, der ligger i at modtage handicapprisen.

Jeg har knoklet på og holdt foredrag og rendt folk på dørene, for at få uddannet stemmehørere her i Skanderborg, men indtil videre forgæves. Jeg er træt af, at alt mit arbejde ligger i Aarhus Kommune, og ikke her i Skanderborg, hvor jeg bor

Lisbeth Holm

Skanderborg bagud

Hun er dog ærgerlig over, at Skanderborg Kommune som en af de eneste kommuner i landet ikke har nogen uddannet til at facilitere stemmehørere.

»Jeg har knoklet på og holdt foredrag og rendt folk på dørene, for at få uddannet stemmehørere her i Skanderborg, men indtil videre forgæves. Jeg er træt af, at alt mit arbejde ligger i Aarhus Kommune, og ikke her i Skanderborg, hvor jeg bor,« konstaterer hun.

Nu har hun planer om et kontakte det nye Sundheds- og Omsorgsudvalg og bede om foretræde, så hun kan få de lokale byrødder gjort opmærksom på problemet. En ide, Alternativets Mira Issa Bloch - der var den eneste byrådspolitiker, som mødte op til prisoverrækkelsen - gjorde hende opmærksom på.

»Det har virkelig givet mig blod på tanden. den ide går jeg helt sikkert videre med,« understreger Lisbeth Holm.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.