Stemmehører fra Skanderborg får årets Handicappris
På FNs Internationale Handicapdag fredag 3. november modtog Lisbeth Holm fra Skanderborg Handicapprisen 2021.

Lisbeth Holm fra Skanderborg er en af de godt 6 pct. af befolkningen, der hører stemmer. Det har tidligere været en kamp at leve med stemmerne, men efter hun som en af de første i Danmark tog stemmehører-uddannelsen, har hun taget magten tilbage fra stemmerne. Den viden og erfaringer har hun siden brugt til at hjælpe andre stemmehører til at tackle stemmerne.
Med prisen vil Handicaprådet gerne anerkende Lisbeth Holms store engagement og indsats for at skabe forståelse, tolerance og bryde fordomme om psykisk sårbarhed
Fredag 3. december på FN’s Internationale Handicapdag modtog hun Handicapprisen 2021. Prisen blev overrakt af Handicaprådets formand, Johannes Østergaard.
»Med prisen vil Handicaprådet gerne anerkende Lisbeth Holms store engagement og indsats for at skabe forståelse, tolerance og bryde fordomme om psykisk sårbarhed. Lisbeth er stemmehører og har stor viden og erfaring ind i det at acceptere og leve med stemmer. Hun er en af de første i Danmark, der har taget stemmehører-uddannelsen hos Trevor Eyles, og hun er aktivt medlem af Stemmehørerværket og har haft stemmehørergrupper forskellige steder rundt i landet,« forklarer han om baggrunden for tildelingen.
Bryder fordomme
»Lisbeth er endvidere aktivt medlem af Sind i Skanderborg, hvor hun i flere år var næstformand. Aktuelt er hun i gang med peer-uddannelsen i Skanderborg Kommune og bidrager også her med viden, indsigt og formidling om psykisk sårbarhed,« tilføjer Johannes Østergaard.
På peer-uddannelsen tages udgangspunkt i deltagernes personlige erfaringer med psykisk sårbarhed. Målet med uddannelsen er at kursisterne lærer at omsætte disse erfaringer til konstruktive redskaber, der kan bruges både i relationer med andre mennesker med psykisk sårbarhed, i undervisningssituationer og i de organisationer, som peer-medarbejderne kommer til at indgå i.
»På peer-uddannelsen er vi en gruppe tidligere brugere af psykiatrien, som uddanner os til at hjælpe andre. Jeg er ved at slutte den teoretisk del her i december, og til januar har jeg fundet en praktikplads hos bostøtterne i Skanderborg,« fortæller Lisbeth Holm, der er glad for den anerkendelse, der ligger i at modtage handicapprisen.
Jeg har knoklet på og holdt foredrag og rendt folk på dørene, for at få uddannet stemmehørere her i Skanderborg, men indtil videre forgæves. Jeg er træt af, at alt mit arbejde ligger i Aarhus Kommune, og ikke her i Skanderborg, hvor jeg bor
Skanderborg bagud
Hun er dog ærgerlig over, at Skanderborg Kommune som en af de eneste kommuner i landet ikke har nogen uddannet til at facilitere stemmehørere.
»Jeg har knoklet på og holdt foredrag og rendt folk på dørene, for at få uddannet stemmehørere her i Skanderborg, men indtil videre forgæves. Jeg er træt af, at alt mit arbejde ligger i Aarhus Kommune, og ikke her i Skanderborg, hvor jeg bor,« konstaterer hun.
Nu har hun planer om et kontakte det nye Sundheds- og Omsorgsudvalg og bede om foretræde, så hun kan få de lokale byrødder gjort opmærksom på problemet. En ide, Alternativets Mira Issa Bloch - der var den eneste byrådspolitiker, som mødte op til prisoverrækkelsen - gjorde hende opmærksom på.
»Det har virkelig givet mig blod på tanden. den ide går jeg helt sikkert videre med,« understreger Lisbeth Holm.