"Hvis de lukker butikken, er det mit halve liv der forsvinder"

Flygtninge frygter lukning af gratis-butikken på Ryhavegårdsvej 45. For det er mere end en butik med gratis tøj og porcelæn

Artiklens øverste billede
Abul Mobin (tv), Mitslal Hadish, og Manur Al Masri har god brug for de gode ting, som andre har doneret til gratis butikken. Foto: Trille Skøtt-Jensen

»Hvis de lukker butikken, så er det mit halve liv, der forsvinder.«

Ordene kommer fra 56-årige Muner Al Masri. I 2015 kom han, ligesom mange andre, til Danmark, da krigen i Syrien tvang ham ud landet.

I dag læser han 10. klasse, og snakker flydende dansk. Og når man snakker med ham, så rækker smilet helt op til øjnene. Men når han fortæller om, hvor meget gratis butikken på Ryhavegårdsvej betyder for ham, så får han tårer i øjnene. For butikken er lukningstruet, fordi den gamle staldbygning ikke længere kan huse butikken.

Her er der smil, her er der rart. Hvis ikke jeg kan komme her, så ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre

Muner Al Masri

Gratisbutikken har til huse i den gamle stald på Ryhavegård, hvor STU holder til. Her modtager frivilliggruppen tøj, legetøj, porcelæn, potter, pander og andre ting, som flygtninge gratis kan komme og hente.

Gratis butikken har åben hver onsdag fra klokken 14 til 17. Og det er ikke bare en butik. Det står klart efter Uge-Bladet har været på besøg.

Krigens historier

Muner Al Masri er både bruger af butikken, og han er også frivillig og hjælper med at hente og levere donationer til butikken fra både danskere og flygtninge.

»Her er der smil, her er der rart. Hvis ikke jeg kan komme her, så ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre,« fortæller han.

Krigen sidder stadig i sindet, som var det i går. Der er rester af en bombe i hans ben og hans lår. en lang nats søvn, er kun noget, han kan håbe på.

Jeg har job, men jeg tjener ikke ret mange penge på det. Så jeg har ikke råd til at købe legetøj til mine drenge. Her kan jeg få fint legetøj og tøj til dem. Også til mig. Helt gratis. Jeg kunne ikke leve uden det eller uden de frivillige her

Jabar

Og der er andre flygtninge i butikken, der fortæller lignende historier. De smiler og snakker, når vi taler om butikken. Når der spørges ind til, hvorfor de kommer, viser de billeder af sammenstyrtede bygninger og viser, hvor de er ramt. De fortæller om familiemedlemmer, der blev dræbt, skudt, forsvandt. Og de fortæller om en hverdag i Danmark, hvor pengene er små.

I gratis-butikken får de både tøj til deres børn og dem selv. Og de får uundværligt socialt samvær med hinanden og de frivillige.

Muner Al Masri er flygtning fra Syrien. Han hjælper andre flygtninge i gratis butikken på Rydhavegårdsvej. Foto: Trille Skøtt-Jensen

Fint legetøj til børnene

Når vi taler om butikken og de frivillige på Ryhavegårdsvej, så lyser de op.

»Jeg har job, men jeg tjener ikke ret mange penge på det. Så jeg har ikke råd til at købe legetøj til mine drenge. Her kan jeg få fint legetøj og tøj til dem. Også til mig. Helt gratis. Jeg kunne ikke leve uden det eller uden de frivillige her,« fortæller Jabar fra Syrien, som, udover fornavn, ønsker at være anonym.

Han kommer hver onsdag i gratis butikken, der også et vigtigt socialt holdepunkt for ham.

Ude til nytår

Butik er måske så meget sagt om den gamle stald, hvor Flygtninge frivillig-gruppen i Skanderborg holder til. For det er tydeligt, det er en stald. Alligevel er der hygge og hjertevarme.

De mange frivillige ordner tøj, sætter ting på plads, og de snakker og griner med de flygtninge, som både arbejder og er brugere i butikken.

Flygtninge Frivillig-gruppen i Skanderborg arbejder stadig for, at gøre livet nemmere for flygtninge i Skanderborg. Og selvom de fleste af os måske har glemt, at der for seks år siden kom flere flygtninge fra Syrien, så er flygtningene ikke glemt af frivillig-gruppen.

Nu har de henvendt sig til Uge-Bladet Skanderborg, fordi STU skal selv bruge lokalerne fra nytår, og derfor skal frivillige-gruppen lukke butikken, og de har ikke et nyt sted at være.

Gratisbutikken ligger i en gammel stald. Nu kan butikke ikke længere være der. Foto: Trille Skøtt-Jensen

»Vi finder en løsning«

Men der er håb forude.

Det lover Hanne Toksvig, der er chef for Udvikling, Kultur og Erhverv i Skanderborg Kommune.

»Vi finder en løsning. I første omgang bliver den midlertidig. Men vi finder en løsning,« lover hun.

Hanne Toksvig bliver rørt, da hun hører om, hvordan flygtningene forklarer, hvordan de er afhængige af butikken.

»Hvis vi skal have lidt eftertanke her, så kan det godt være, man skal finde noget mere, vi kan gøre for den her gruppe. Det lyder som om, der også er andre problemstillinger, som vi skal løse. Det vil jeg forsøge at blive klogere på,« fortæller hun.

Frivillig-gruppen har selv peget på en mulig ny lokation på Sølund i Pavillion 5.

»Det er en mulighed, som jeg vil kigge ind i. Vi skal se på, om bygningen overhovedet er egnet. Den er jo ikke vedligeholdt. Men vi finder en løsning,« understreger Hanne Toksvig.

Ledige lokaler i Skanderborg?

Hun kommer med en appel til private ejere af lokaler:

»Måske der er nogen, der kan tilbyde os nogen lokaler, hvor gratis-butikken kan være i. Skanderborg Kommune har ikke så mange ledige lokaler, men det kan jo være, at der er nogen. Måske ovenikøbet i et gammelt butikslokale, så vi kan få det mere ind i byen,« lyder det fra Hanne Toksvig.

Vi lader hermed opfordringen gå videre, og man må gerne henvende sig til Uge-Bladet Skanderborg, hvis man har et ledigt lokale. Så formidler vi kontakt videre.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.