Stine mistede sin ufødte søn – nu lancerer hun 'Barnets Bog' til andre i samme situation

Da Stine mistede sin søn halvvejs gennem graviditeten, manglede hun hjælp og inspiration til at ære hans minde og give plads til sorgen. Derfor udviklede hun sin egen version af Barnets Bog.

Artiklens øverste billede
Halvvejs gennem sin første graviditet oplevede Stine Ratcke Vestergård enhver kommende mors mareridt. Det lille liv i hendes mave stod ikke til at redde. Foto: Thora Knudsen

Stine Rathcke Vestergård er højgravid, og om få måneder skal hun være mor for anden gang. Første gang hun blev mor, gik dog langt fra som planlagt, da det blev konstateret halvvejs i graviditeten, at det lille liv i maven ikke ville stå til at redde.

Den følgende tid gennemlevede Stine og hendes mand Ebbe enhver lille families mareridt, der involverede en dødfødsel, afsked og begravelse, obduktion samt en lang periode af krise, fortvivlelse og sorg.

Jeg manglede sider til at beskrive afskeden, hvad han fik med i kisten, og hvad vi havde skrevet i vores afskedsbrev til ham

Stine Rathcke Vestergård

Midt i sorgen fandt Stine ro i at skrive sine tanker og følelser ned.

Fandt ro i at skrive

»Først sad jeg med en tom notesblok, men jeg anede ikke, hvor jeg skulle starte. Derfor tænkte jeg, at jeg måske kunne bruge en Barnets Bog,« fortæller Stine i en pressemeddelelse til UgeBladet.

Hun købte en klassisk Barnets Bog, og den hjalp hende til at mindes de gode ting, som for eksempel, hvordan de fortalte familien om graviditeten og de skøre cravings, hun havde. Men Stines barn fik ikke noget liv uden for maven, og derfor endte hun med at rive halvdelen af siderne ud. Hun købte i stedet fint papir og klistermærker og begyndte at skabe sine egne sider i bogen.

»Jeg manglede sider til at beskrive afskeden, hvad han fik med i kisten, og hvad vi havde skrevet i vores afskedsbrev til ham. Jeg havde også brug for mere plads til for eksempel at nedskrive min oplevelse af tiden op til selve fødslen, hvor vi blev bombarderet med informationer,« husker hun.

Det handler ikke kun om tab og sorg – der hører også ofte smukke minder og stolthed med til historien om vores børn. Også selvom livet uden for maven blev meget kort - eller aldrig blev

Stine Rathcke Vestergård

Den hjemmestrikkede bog om hendes søn blev aldrig helt, som hun drømte om, men den har hjulpet hende undervejs, og så såede den en spire til den Barnets Bog, som 3. december bliver udgivet på Forlaget Fortæl: En Barnets Bog til forældre der mister under eller efter graviditeten. Stine har valgt at kalde den ’Aftenstjerner’.

Håbet er, at den nye bog vil være til gavn for forældre der ender i en lignende situation som Stine og hendes mand gjorde for snart halvandet år siden.

Ikke kun tab og sorg

Mellem 25 og 30 procent af alle par oplever et eller flere graviditetstab, men det er stadig et tabu, og Stine håber at bogen udover at være et redskab i sorgen, også kan være med til at starte nye samtaler omkring de børn, vi har mistet.

»Det handler ikke kun om tab og sorg – der hører også ofte smukke minder og stolthed med til historien om vores børn. Også selvom livet uden for maven blev meget kort - eller aldrig blev,« fortæller hun.

Den nye bog ligner i udtrykket en helt almindelig Barnets Bog, og de første sider handler om de samme ting som så mange andre bøger.

Jeg drømmer om, at det bliver mere normalt at snakke om graviditets- og spædbarnstab, og bogen kan måske være en måde at starte samtalen på – både om det smukke og om sorgen

Stine Rathcke VestergårdStine Rathcke Vestergård

Lige som den første del af Stines graviditet jo lignede en helt almindelig graviditet. Herefter har Stine gjort plads til blandt andet at skrive ned, hvornår man opdagede, at noget var galt, tanker og oplevelser om fødslen og afskeden, svar fra obduktion og mange andre ting.

»Det har været vigtigt for mig, at bogen ville kunne tilpasses til lige præcis dén situation den enkelte familie står i, så derfor er bogen udformet som et ringbind, og alle sider kan rykkes rundt eller tages ud, uden at man forstyrrer resten af bogen,« forklarer hun.

Tal om graviditetstab

Og bogen stopper ikke ved afskeden, for lige som de klassiske bøger, så er der også plads til at skrive tanker og følelser ned på særlige mærkedage længe efter tabet.

»Når man mister et spædbarn, så vil man altid have i baghovedet, hvor gammelt barnet ville have været, og derfor gav det mening for mig også at give plads til dén del i Barnets Bog,« uddyber Stine.

Udover at give plads til sorgen for den enkelte familie, så håber Stine på, at hun også kan rokke lidt ved det tabu, der er omkring graviditetstab og spædbarnsdød.

»Jeg drømmer om, at det bliver mere normalt at snakke om graviditets- og spædbarnstab, og bogen kan måske være en måde at starte samtalen på – både om det smukke og om sorgen,« understreger hun.

»Bogen var jo lige præcis dét, jeg selv manglede i min egen sorg – og jeg glæder mig rigtig meget over, at jeg nu kan få lov at give det redskab videre til andre i samme situation. Det betyder så meget.«

bo

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.