Byudvikling i Ry: Frygten spreder sig blandt landsbyboere

Efter forslaget om at ophæve fredningen ved Knudsø til fordel for byudvikling og boligbyggeri råber flere landsbyboere nu op. De er chokerede over forslaget, som de kalder helt utænkeligt.

Artiklens øverste billede
Det er området her, som borgerne i Tulstrup frygter skal bruges til blandt andet boligbyggeri. Foto: Privat

En række beboere i Tulstrup ved Ry frygter lige nu for deres område. Nærmere bestemt fredningen ved Knudsø, som er i spil i et af tre scenarier fremført som potentielt boligområde af et erhvervsnetværk under foreningen Fælles Om Ry i samarbejde med et arkitektfirma.

Helle Føns er én af de landsbyboere, som kalder forslaget om at bygge omkring Knudsø for »helt vildt«, og som mener, at forslaget er både kortsigtet og vanvittigt.

»Det er i sig selv helt vildt, at nogen foreslår noget, som kræver ophævelse af en fredning. Det skaber utryghed, at folk overhovedet kan foreslå det til fordel for boligbyggeri,« siger Helle Føns, der til daglig bor i netop Tulstrup.

Stor bekymring i området

Det hele startede ellers fredeligt på en erhvervs- og udviklingskonference på Ry Højskole, hvor borgere, politikere og erhvervslivet blev inviteret til et oplæg omkring en mulig udviklingsplan for Ry. Tre scenarier blev fremført - det sidste altså med afsæt i at ophæve Alling-Knudsø fredningen til fordel for forskelligt boligbyggeri rundt om søen.

Vi er utrygge ved den position, Fælles om Ry indtager i denne sag som talerør for en erhvervsgruppes interesser

Hans Sørensen, Tulstrup.

Det føltes som en bombe under det lille samfund, og Christina Riis, som har boet i byen siden 2004, blev mildest talt overrasket over, hvor gennemarbejdet forslaget var.

»Det har skabt meget utryghed, at der ligger et så stort dokument bag. Det har vi ikke hørt om tidligere. Det er et fredet område, så det er slet ikke noget, man rører ved. Det er et chok, at det overhovedet er i spil,« siger Christina Riis.

For hende handler modstanden ikke om byudvikling, men om at man, hvis det står til hende, under ingen omstændigheder skal pille ved en fredning.

»Fredningen beskytter et istidslandskab. En fredning er netop til for at beskytte naturen. Alt, hvad der foregår indenfor fredningen, det skal være urørt,« siger hun.

Projektet ønskes skrinlagt

Mads Bjerre Nielsen og Hans Sørensen fra samme by undrer sig over forløbet. De har de seneste uger gået byen tyndt med flyers til postkasserne, der har ét formål: Bevar Knudsø fredningen.

»Vi er utrygge ved den position, Fælles om Ry indtager i denne sag som talerør for en erhvervsgruppes interesser, og vi finder det betænkeligt, at der i bestyrelsen for Fælles om Ry indgår kommunale embedsmænd, der er med til at tegne foreningen i en sag, der er så kontroversiel og indgribende som den pågældende,« lyder det fra Hans Sørensen, der stærkt appellerer til, at foreningen Fælles om Ry melder offentligt ud, at projektet skrinlægges.

På et vælgermøde den 4. november i Ry-hallerne var forslaget om boligbebyggelse i det fredede område på, som det allerførste emne, der blev debatteret.

Samtlige spidskandidater blev spurgt: »Kan vi stole på, at I vil respektere Alling-Knudsø-fredningen i forhold til, at der ikke skal bygges boliger i fredningen?«

Alle meldte klart ud, at der hverken kan eller vil blive bygget boliger i det fredede område, og derfor bør der ifølge Mads Bjerre Nielsen og Hans Sørensen ikke længere være tvivl om, at projektet ikke kan realiseres.

»Med den fælles konsensus, der hermed er etableret politisk, er det den klare forventning, at Fælles om Ry skrinlægger alle yderligere tiltag, der har til formål at ændre på Alling-Knudsø-fredningen, også de borgermøder foreningen har bebudet om sagen i 2022.«

De peger desuden på den type fredning, som Alling-Knudsø området er underlagt. En såkaldt landskabsfredning, og det forpligter, mener de.

»Fælles om Ry og de arkitekter kan og må ikke være uvidende om, at Knudsø-fredningen er en landskabsfredning. En landskabsfredning kan ikke ”forbedres eller moderniseres” – den har som formål at bevare landskabet, som det var på fredningstidspunktet,« siger Mads Bjerre Nielsen.

Her ér liv

Et af argumenterne for at modernisere området ved Knudsø, er at skabe mere liv i og omkring de små landsbyer. At man vil give byerne en saltvandsindsprøjtning.

Men netop det argument forstår beboerne ikke. For der er masser af liv i landsbyerne, fortæller de.

»Det lyder til, at Fælles om Ry egenhændigt har følt sig kvalificeret og berettiget til at vurdere, at man står overfor en nødlidende patient, der har brug for akut hjælp. Det er en helt fejlagtig og vildledende diagnose. Landsbyerne stortrives, og der er ikke udsigt til hverken mild eller svær sygdom, så langt vi kan se. Så tak for tilbuddet om en indsprøjtning, men de små samfund skal nok sige til, hvis der skulle opstå behov. Og så frabeder vi os i øvrigt den rolle Fælles Om Ry indtager i forhold til at bedømme landsbyernes velbefindende i denne sag,« siger Hans Sørensen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.