Messe skal åbne unges øjne for erhvervslivet

Eleverne på de gymnasiale ungdomsuddannelser skal få øjnene op for uddannelsesmulighederne i erhvervslivet. På messen Mød en Mulighed får de mulighed for et stævnemøde med de lokale virksomheder.

Artiklens øverste billede
Pia Marlo, direktør på SCU, glæder sig over, at de unge på Campus med Mød en Mulighed bliver præsenteret for det lokale erhvervsliv. Arkivfoto: Grethe Bo Madsen

400 afgangselever fra STX, HHX, HTX, HF, EUX og EUD på Campus Skanderborg bliver onsdag 3. november på messen Mød en Mulighed sendt på to timers obligatorisk stævnemøde med det lokale erhvervsliv.

Initiativet, som Fremtidsforum Skanderborg, Erhverv Skanderborg, Campus Skanderborg og Skanderborg Kommune står bag, er en del af en nøje tilrettelagt strategi, der skal sikre, at langt flere unge vælger en erhvervsuddannelse, så der ikke bliver mangel på faglært arbejdskraft i fremtiden.

For mange unge med en gymnasial ungdomsuddannelse ses universitetet som et sikkert og naturligt valg efter en gymnasiet, og derfor er det vigtigt at vise dem, at erhvervsuddannelserne også kan være et rigtigt valg for netop dem

Anja Ellersgaard Basse, erhvervschef

»Med Mød en Mulighed åbner vi dørene for de unge og viser, at der er brug for dem. Ved at sætte afgangselever og virksomheder sammen, håber vi, at eleverne oplever, at erhvervslivet rigtig gerne vil dem, og at der faktisk er interesse for dem ude i virksomhederne. De kan sagtens tage en erhvervsuddannelse, selvom de allerede er i gang med at tage en gymnasial ungdomsuddannelse,« forklarer erhvervschef Anja Ellersgaard Basse.

Ifølge erhvervschef Anja Ellersgaard Basse er det vigtigt at de unge får bedre kendskab til jobmuligheder i erhvervslivet. Og af de sagtens kan tage en erhvervsuddannelse selvom de har taget en gymnasial uddannelse. Pressefoto

Vil være first-mover

Planen er, at messen skal gentages tre år i træk. Det nye initiativ skal sikre en mere systematisk og målrettet tilgang til unge, der kan være i målgruppen for at vælge en erhvervsuddannelse. Ambitionen er, at Skanderborg skal være first-mover på at sikre en fremtid med nok faglærte.

»I den forbindelse skal vi nok i højere grad end tidligere kigge efter unge fra de gymnasiale uddannelser og få dem til at åbne øjnene for de muligheder, der er i en erhvervsuddannelse,« tilføjer erhvervschefen.

Ifølge Anje Ellersgaard Basse er der masser af jobmuligheder indenfor erhvervsuddannelserne både nu og fremover, men det kan være en udfordring at få de unge til at indse det.

»For mange unge med en gymnasial ungdomsuddannelse ses universitetet som et sikkert og naturligt valg efter en gymnasiet, og derfor er det vigtigt at vise dem, at erhvervsuddannelserne også kan være et rigtigt valg for netop dem. Det er på ingen måde forkert, at vælge en erhvervsuddannelse efter en gymnasial ungdomsuddannelse,« understreger hun.

Vigtig erhvervspraktik

Byrådet vedtog i september at det skal være obligatorisk for skolerne i kommunen at tilbyde elever på 8. og 9. årgang erhvervspraktik af en uges varighed, og det håber Anja Ellersgaard Basse vil være med til at give de unge et førstehåndskendskab til erhvervslivet.

»Nu kommer der mere fokus på erhvervspraktik, og det er vældig godt, for det har virkelig manglet. Det har været sådan, at kun de færreste elever kom i praktik. I fremtiden bliver det obligatorisk, og dermed er der også flere elever, der får en smagsprøve på, hvad erhvervslivet byder på af muligheder.«

Udskyder karrierevalg

Direktør Pia Marlo på Skanderborg-Odder Center for Uddannelse, SCU, glæder sig også over det nye fælles initiativ på Campus.

Vi tror ofte, at valget af karriere træffes i folkeskolen. Sådan var det måske for 50 år siden, men faktum er jo, at rigtig mange unge udskyder valget

Pia Marlo, direktør Skanderborg-Odder Center for Uddannelse

»Vi er glade for, at vi på tværs af alle vores afgangsklasser her på Campus – ligegyldig om man er HHX’er, STX’er, EUX’er eller hvad man nu er - møder repræsentanter fra det lokale erhvervsliv. Vi tror ofte, at valget af karriere træffes i folkeskolen. Sådan var det måske for 50 år siden, men faktum er jo, at rigtig mange unge udskyder valget. De tager to eller tre år på en gymnasial uddannelse. De har for rigtig manges vedkommende nogle gode år, som har modnet og givet dem en større indsigt, både med hensyn til egne ønsker og til, hvordan de ser verden omkring dem. Nej, de vil alligevel ikke være arkitekt eller jurist, men måske noget mere praktisk. Her er det så godt, at vi nu giver dem muligheden for at møde nogle andre erhverv end dem, de måske ellers bliver præsenteret for,« konstaterer hun.

»Det samme gælder også for vores HF-, EUD- og EUX-elever, som jo allerede er meget professionsrettede. Her skader det da bestemt ikke at se et bredere udsnit af arbejdslivet end det, de traditionelt bliver præsenteret for på deres uddannelse,« tilføjer hun.

Læs også

Del artiklen