Operasanger står bag nyt drengekor i Skanderborg

Der er nye toner i Skanderborg. Daniel Kjær Holmberg har startet et drengekor i byen, og han har mange drømme om korets fremtid.

Artiklens øverste billede
Daniel Kjær Holmberg er manden bag det nye drengekor i Skanderborg. Selv har han optrådt i operahuset i Sydney med drengekoret fra Herning, da han var yngre. Foto: Per Rasmussen

Et nyt drengekor har set dagens lys i Højvangen i Skanderborg. Bag koret står Daniel Kjær Holmberg, der selv har sunget i drengekor hele livet og nu er uddannet operasanger. Han drømmer om at give interessen for musikken videre til endnu flere drenge.

»Jeg startede selv lidt ved en tilfældighed i drengekoret i Herning i 3. klasse, og det har sidenhen været med til at forme hele mit liv,« siger Daniel Kjær Holmberg, der ikke selv er ud af en musikfamilie.

For ham blev koret et fællesskab, hvor der blev stillet krav til ham, høje forventninger om, at man gør sit bedste, dygtiggør sig og hjælper hinanden. Netop de egenskaber er årsagen til, at han har startet et nyt drengekor i Skanderborg.

Det er min drøm, at vi kommer til at synge ved højmesser, og at koret bliver en del af kirken

Daniel Holmberg, korleder

»Drengekoret er et sted med høje forventninger, men det kommer stille og roligt. Man starter med at lære noder, og året efter hjælper man de nye. På den måde opstår der et socialt ansvar i koret,« siger han.

De fleste drenge starter, før deres stemme er gået i overgang, og hele den proces er også noget, som man tager hånd om i koret, fortæller han.

»Det er en meget sårbar periode i en drengs liv, når stemmen går i overgang, men når man er en del af koret, så har man flere gange set det før. Hvordan drengene finder deres stemme på ny. Det kan være en stor hjælp at se, at alle skal igennem det.«

Drengekoret er kirkeligt funderet, men alle er velkomne.En musikalsk dannelse

Drengekorets opståen er et samarbejde mellem Kulturskolen og Skanderborg Provsti, og koret øver i lokaler i Højvangen kirkecenter. Daniel Kjær Holmberg fortæller også, at drengekoret er kirkeligt funderet, og at han håber, at den nye kirke, der er på tegnebrættet i Højvangen, bliver et solidt fundament for koret i fremtiden.

»Det er min drøm, at vi kommer til at synge ved højmesser, og at koret bliver en del af kirken.«

Mest af alt håber han dog på, at endnu flere drenge vil melde sig til det nye kor. For ham har drengekoret været en musikalsk dannelse og en ramme om hans fremtid, som han også efterfølgende har brugt til at uddanne sig på konservatoriet. Og han lover, at musikken vil blive en stor del af drengenes hverdag.

»Jeg tager dem med ind i musikkens forskellige tidsperioder, og uanset om man ønsker at blive professionel sanger, så får man et repertoire, der er funderet på den danske sangskat.«

Drengekoret har lige nu to deltagere, men planen er, at flere kommer til. Koret øver hver mandag klokken 16 og er blandt andet støttet af sangkraftcenteret ”Skanderborg synger”, som også spiller en stor rolle i udviklingen af sangmiljøet i byen.

Læs også

Del artiklen