1 meter frem er lig med 1 år tilbage

Hørning har fået en historiesti, der bringer vandrerne flere tusinde år tilbage i tiden

Artiklens øverste billede
Denne vej til Historiestien, lyder det fra lærer Jørn Simonsen og eleverne Mathias Skjøtt, Alba Bæk, Emilie Nielsen og Aske Agger. Foto: Erland Rasmussen

Tag med på en gå-tur 10.600 år tilbage i tiden!

Det lyder som titlen på et manuskript til en fremtidig eventyr- eller sciencefiction film om en af de tidsmaskiner, vi kender fra fantasiens verden.

Men i Hørning er man faktisk kommet meget tæt på at realisere ideen takket være lærer på Bakkeskolen, Jørn Simonsen, samt en gruppe af hans kvikke elever.

Eleverne, der nu går i 9.z, og deres lærer har nemlig skabt noget, som på en meget fysisk måde giver en følelse, der minder om at rejse tilbage i tiden.

Det kan være svært for voksne, men i høj grad også for børn at forstå og forholde sig til at gå 2000 eller 5000 år tilbage i tiden.

Jørn Simonsen, historielærer

23 pæle med QR-koder

Projektet hedder Historiestien og foregår netop på Hjertestien rundt om Hørning med start og slut ved Tennisbanerne. Eleverne har selv været i gang med spader, jordbord og boremaskiner og sat 23 pæle med QR-koder op langs ruten - i øvrigt med god hjælp af forældre.

Når man har scannet QR-koden finder man ved hver pæl informationer om markante historiske begivenheder primært fra Hørning. Eleverne har selv udvalgt, researchet og skrevet de små historiske beretninger fra istid og helt frem til 1945.

1 skridt frem og 1 år tilbage

Ideen er, at man går et år tilbage i tiden for hver meter. Jørn Simonsen og eleverne har målt stien op til 10.600 meter, og derfor rejser man lige så mange år tilbage i tiden.

»Det kan være svært for voksne, men i høj grad også for børn at forstå og forholde sig til at gå 2000 eller 5000 år tilbage i tiden. Det her er et forsøg på at gøre det mere fysisk, at hver gang man har gået 1 meter, så kommer man også 1 år tilbage i tiden. Det bliver mere håndgribeligt at gå tilbage i historien på den måde,« uddyber Jørn Simonsen.

Det har været sjovt at lære noget på en anden måde end i normal historieundervisning

Mathias Skjøtt, elev

Sjovt at være med til

Arbejdet med projektet, der blev forsinket af Corona-nedlukningen, begyndte med 23 elever i 7. klasse. Eleverne går nu i 9. klasse.

Lærer Jørn Simonsen greb det an på den måde, at han delte 10.000 år ind i bunker a 2000 år. Eleverne blev delt op i gruppe og fik en bunke hver, hvor de så kunne finde de begivenheder, som de ville beskrive.

Mathias Skjøtt har skrevet om Vikingetiden.

»Det har været sjovt at lære noget på en anden måde end i normal historieundervisning«, lyder det fra Mathias.

Alba Bæk har skrevet om Bronzealderen.

»Det har været fedt at være med til at føre noget ud i livet, så folk får mulighed for at se, hvad vi har lavet«, siger Alba.

Emilie Nielsen skrev om Istiden.

»Det er nemmere at lære historie, når det også er en del af et praktisk projekt. Jeg føler, vi har lært rigtig meget«, uddyber Emilie.

Aske Agger skrev om ofringen ved Illerup Ådal.

»Det har været godt at lave andet end bare at læse en bog og høre læreren snakke,« understreger Aske.

Officiel åbning

Både elever og lærer fra Bakkeskolen håber, at Historiestien vil få mange besøgende, fordi det er en god måde at få motion og frisk luft samtidig med, at man lærer historie på en ny måde..

Stien starter og slutter ved indkørslen til Hørning tennisbaner. Den går gennem både skov- og byarealer. Der er meget forskelligt terræn, både primitive stier, landeveje, skovarealer og stier langs åer.

Historiestien blev officielt indviet mandag 11. oktober. Hele 9.årgang, elevrådet plus skolens ledelse var med.

Stien samarbejder med SPOR i landskabet om både QR-koder og informationsskilte.

Læs også

Del artiklen