Ole passer sine kæmpegræskar med kostplan og gulvvarme

Er klar til DM med græskar på 500 kilo

Artiklens øverste billede
Ole Christensen, Nr. Vissing, med et af de to kæmpegræskar på cirka 500 kilo, som han tager med til DM i kæmpegræskar i Tivoli i København. Foto: Anette Bonde.

»Giver du ikke dine græskar mere kærlighed, end du giver mig.«

Det var heldigvis med et blink i øjet, at Ole Christensens hustru en dag stillede ham dette spørgsmål. Taget i betragtning, hvor meget tid han bruger på sine græskar, var det ikke så sært at hun kom i tvivl. De bliver passet og plejet, trimmet og nipset gennem hele vækstperioden.

”Først når det står i Tivoli, ved jeg, at alt arbejdet har båret frugt

Ole Christensen, Nr. Vissing

»Jamen, det tager lang tid,« erkender Ole Christensen, Nr. Vissing.

Ovenikøbet kræser han for græskarrene med en helt særlig kostplan med forskellig slags gødning, sammensat af en amerikansk professor. Belønningen, han håber på, er en placering i Top 3 ved DM i kæmpegræskar, der arrangeres af Tivoli i København.

Festdag for hele familien

Processen fra såning af de første frø til kæmpegræskarrene kan høstes, tærer gevaldigt på ugens beholdning af vågne timer. Til gengæld fik familien så også en festdag i Tivoli, som de sent vil glemme, da Ole i 2019 fik en andenplads ved Danmarksmesterskabet.

»Det var en fantastisk dag for hele familien med både forlystelser, mad og drikke.«

Både Ole og hans hustru samt børn og svigerbørn deltog i fejringen af den flotte placering.

Oles græskar dengang vejede 352 kilo. Hvis alt går godt under de kommende par ugers tilvækst samt fragten til København, deltager han i år med et græskar på omkring 500 kilo.

Minidrivhuse med gulvvarme

Ole sår frøene i det tidlige forår, efter at de har ligget i blød i specielle væsker med vækstfremmende stoffer, indkøbt i USA. I starten af maj udplantes de i minidrivhuse med gulvvarme, varmeblæser og kunstigt lys 18 timer i døgnet. Minidrivhusene står inde i polytunneller. Cirka starten af juni kommer græskarrene ud af minidrivhusene, og omkring midten af juni fjernes polytunnellerne også. Derefter er det udelukkende friland.

Under hele væksten skal Ole nippe sideskud på 18 stængler, dække alle blade på stænglerne med jord og fjerne de græskar, han ikke vil satse på.

Forståeligt nok trives planterne godt med al den omsorg, og de breder sig. Det kan nævnes, at hver hovedrod kommer til at fylde cirka 25 kvadratmeter.

Til København på trailer

Ole har flere kæmpegræskar, som har været med i opløbet til konkurrencen. Fra optimisme til fiasko er der imidlertid ikke langt. Det ene flækkede pludselig og rådnede i løbet af blot en uge. Heldigvis var det et af de mindre, som kun vejede 300 kilo.

»Nu håber jeg bare på det bedste med de andre. Men man skal altid regne med, at noget kan gå galt.«

De to, han nu satser på, er nogenlunde lige store, og vejer som nævnt omkring 500 kilo. Når det udvalgte skal fragtes til København, får han hjælp af nabolandmanden, der med traktor og grab løfter det op på en palle og derfra op på en trailer. Og så sætter Ole kursen mod København hen over Fyn og Sjælland, i år med følgeskab af to af børnene og disses kærester.

»Først når det står i Tivoli, ved jeg, at alt arbejdet har båret frugt.«

Læs også

Del artiklen