Vision om Skanderborgs Aktive Mil, multipark og mere fællesskab er godt på vej mod målet

En drøm om en aktiv mil i Skanderborg, der skal binde forskellige aktivitetstilbud sammen og skabe mere bevægelse og fællesskab har været på tegnebrættet et års tid. Nu har drømmen fået vinger.

Artiklens øverste billede
Fire fortalere for lokale projekter båret igennem af et samarbejde mellem aktive foreninger, erhvervslivet og kommunen. Fra venstre er det formand for foreningen Skanderborgs Aktive Mil Anne Heeager, borgmester Frands Fischer, erhvervsmanden Peter Kruse og leder af Sct. Georgsgården Carsten Bjerre. Foto: Grethe Bo Madsen

Drømmen om Skanderborgs Aktive Mil med udgangspunkt i en multipark placeret ved Sct. Georgsgården er på rekordtid gået fra vild ide til noget, der ser ud til at lykkes indenfor en nær fremtid. Foreningen bag har selv formået at indsamle knap 1,5 mio. kr. og i det netop vedtagen budget har byrødderne afsat 3 mio. kr. til projektet. For at nå i mål skal der godt 7,5 mio. kr. til. Altså mangler der yderligere 3 mio. kr., og selvom det er et stort beløb, så har flere fonde vist positiv interesse for projektet, der er noget nær unikt i Danmark.

Netop nu krydses der voldsomt fingre for, at fondene bider på krogen og kan se værdien i visionen, der med formandens ord har potentialet til at løfte hele Skanderborg by.

»Det er rigtig dejligt at det er lykkedes at få multiparken med ind i budgettet. Det er et godt eksempel på et projekt, der er båret nedefra med den energi og entusiasme, der netop er i det, men også med en forudsætning om, at de her penge kun kommer, hvis der er noget ekstern finansiering,« konstaterer Anne Heeager, formand for foreningen Skanderborgs Aktive Mil, der blev etableret i september sidste år.

»For kun kort tid siden var det her bare en ide. Nu er det faktisk godt på vej til at blive realiseret,« tilføjer hun.

Fremmer aktiv livsstil

Den overordnede vision handler om at skabe et bånd af spændende og attraktive aktivitetsmuligheder, der skal fremme en aktiv livsstil og skabe fællesskaber på tværs af alder som et supplement til tilbuddene i den organiserede idræt. For faktum er, at flere og flere børn og unge vender idrætsforeningerne ryggen.

Vi ved, der er en voksende gruppe af unge, vi taber i det traditionelle idrætsregi. Derfor er der brug for noget nyskabende

Carsten Bjerre, leder af Sct. Georgesgården

Og her er der i særdeleshed skelet til den aktive streetkulturs passion for et fritidsliv med hjul under fødderne. Centralt i planerne er nemlig en nytænkende type af skatepark udformet i fire sløjfer, så der både er muligheder for nybegynderen og udfordringer for den virkelig seje. Samtidig skal banen sno sig forbi andre aktivitetstilbud som boldbaner, hvor der kan spilles basket, hockey og beachvolley samt grønne øer, bålhytte, klatreområder og legeplads med gynger og rutsjebane.

Kongstanken er, at der her skal være fristende muligheder, der indbyder til leg og bevægelse for alle aldre side om side, selvom man har gang i forskellige aktiviteter.

Placeret ved Sct. Georgsgården er afstanden til bymidte og skoler kort og samtidig ligger SFO- og fritidsklubben i et naturskønt område tæt ved gå- og løberuterne nær skov og sø. Her er der pædagogisk personale på i hverdagen, men tanken er, at multiparken skal kunne bruges også uden for Sct. Georgsgårdens åbningstid.

Multiparken skal indeholde en pumptrack med fire sløjfer, så der både er plads til nybegynderen og de øvede. Banen skal sno sig mellem andre aktivitetstilbud som boldbaner, hvor den kan spilles basket, hockey og beachvolley samt grønne øer, bålhytte, klatreområder og legeplads med gynger og rutsjebane.

Skate samler de unge

»Det, vi søger fondene om nu, er midler til realisering af multiparken, som også er den absolut dyreste del af den aktive mil. Og her er det et rigtig vigtig signal, at kommunen er med sammen med en lang række andre lokale aktører. Vi har beskrevet hele visionen i vores fondsansøgninger, men også understreget, at vi lige nu koncentrere os om multiparken, da vi ikke kan have alle bolde i spil på en gang,« forklarer Anne Heeager, der med et forsigtigt skøn vurderer, at det vil være muligt at gå i gang med etableringen af multiparken i foråret 2023.

Carsten Bjerre, leder af Sct. Georgsgården ser også optimistisk på chancen for at få fondenes velsignelse.

»Vi ved, der er en voksende gruppe af unge, vi taber i det traditionelle idrætsregi. Derfor er der brug for noget nyskabende. Og her er skate en idrætsgren i rivende udvikling. Den pumptrack i beton, der er planlagt her, findes ikke andre steder. Så alene der har multiparken en meget værdifuld dimension i forhold til at indfange den gruppe af unge. Samtidig er bolddelen og mange andre udfoldelsesmuligheder tænkt ind,« understreger han.

Ekstra værdi i fællesskabet

Normalt er det de mange aktive landsbysamfund i Skanderborg Kommune, der er kendt for lokalt forankrede projektsamarbejder med meget stor opbakning, men Skanderborgs Aktive Mil er et godt eksempel på, at centerbyerne også kan være med og skabe brede samarbejder mellem foreninger og erhvervsliv.

»Her er netop et eksempel på et samarbejde mellem mange foreninger, hvor også det lokale erhvervsliv er involveret og har vist sig gerne at ville være støtte op. Det er fantastisk og viser, at hvis vi som lokalsamfund i byerne står sammen, så er der meget mere, der kan lade sig gøre,« siger Anne Heeager.

Skulle kommunen ikke bare betale? Jo, men så får vi ikke det, vi får nu. Vi drømmer om noget mere, og skal vi indfri de ønsker, så er vi nødt til at arbejde sammen, ellers løber kommunekassen tom

Frands Fischer, borgmester

En af de lokale erhvervsprofiler, som har valgt at støtte projektet med multiparken er Peter Kruse.

»Det viser noget, vi allesammen godt ved, nemlig at hvis man løfter i fællesskab, så når man meget længere. Vi kan skabe meget bedre resultater, når vi gør tingene sammen, og det er det lokale erhvervsliv naturligvis også interesseret i. Det her projekt giver god mening. Vi vil gerne være med til at skabe noget af værdi lokalt. Det her bliver et godt sted for vores børn og Skanderborg er jo et sted, rigtig mange børnefamilier de seneste år er søgt til. Det handler også om at være et attraktivt sted for virksomhedernes medarbejdere at bosætte sig,« understreger han.

For borgmester Frands Fischer er netop den dimension vigtig at fremhæve.

»Det er præcis det, jeg hører flere virksomheder sige - de vil gerne være med til at støtte op om lokale projekter, der skabe et grundlag, der også kan tiltrække medarbejder, fordi det er et godt sted at bo. Ved at skabe projekterne i samarbejder mellem foreninger, det lokale erhvervsliv og kommunen får vi mere ud af projekterne, end vi ellers ville have fået. Ja, vi trækker nogle veksler på erhvervsliv og foreninger, men i sidste ende får vi noget også et bedre resultat,« mener han.

»Sammen når vi længere«

Byrådet har i det nye budget netop valgt at prioritere projekter med stor lokal opbakning og engagement samt en høj grad af selvfinansiering. Frygter du ikke, at I på den måde er med til at forfordele nogle lokalsamfund?

»Det ville jeg måske gøre i en almindelig kommune, men nu er det jo Skanderborg. Her er masser af steder, hvor folk er i gang med at realisere en lang række spændende projekter, som de også selv er ved at skaffe midlerne til. Vi kan se af de ansøgninger, vi allerede har modtaget, at de projekter geografisk er spredt over hele kommunen. Vi er en heldigt stillet kommune med mange aktive mennesker, mange foreninger der gerne vil gøre en forskel og et blomstrende erhvervsliv, der gerne vil være med til at støtte op om de lokale projekter. Derfor er jeg ikke bekymret,« siger Frands Fischer.

»Skulle kommunen ikke bare betale? Jo, men så får vi ikke det, vi får nu. Vi drømmer om noget mere, og skal vi indfri de ønsker, så er vi nødt til at arbejde sammen, ellers løber kommunekassen tom. Og når nu den gejst, motivation og lyst er der, så er det jo det her, vi skal gøre,« understreger han.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.