Luk munden på strømslugerne

Mange af os kan reducere vores elforbrug med en tredjedel. Det handler om at finde hjemmets strømslugere og skifte de værste ud.

Artiklens øverste billede
En af hjemmets største strømslugere er tørretumbleren, så en god og nem måde at spare energi på, er at bruge tørresnoren, når det er muligt. Foto: Ingimage.com

Vi har lært, at vi ikke skal fyre for gråspurvene, og det er vel også de færreste, der lader vinduerne stå åbent på kolde dage uden at skrue ned for radiatorerne først. Men vi tænker mindre over, hvor meget strøm vi bruger uden rigtigt at få noget for det. Ifølge Energistyrelsen kan mange familier spare mere end en tredjedel på deres strømforbrug, hvis de ændrer adfærd og køber det mest energisparende elektronik og hårde hvidevarer. En høj elregning uden grund er lige så irriterende at skulle betale som en p-afgift eller en rykker fra biblioteket. For du kunne undgå begge dele.

En gennemsnitsfamilie betaler årligt en elregning på 11.284 kroner, så nedsætter samme gennemsnitsfamilie sit elforbrug med en tredjedel, kan den altså spare cirka 3.700 kroner om året. Det kan man altså få mange flasker vin og hurtigt en rejse for. Det er selvfølgelig svært at spare lige så meget, hvis man bor alene, idet forbruget på køleskab og fjernsyn er næsten det samme.

Videnscentret Bolius har fundet en række strømslugere i vores hjem blandt tv-apparater, computere, printere, højttalere, routere og spillekonsoller, så du kan minimere dit el-forbrug mest muligt. Først og fremmest handler det om at købe produkter med bedst muligt energimærke og at bruge apparaterne mindst muligt derhjemme.

En af de store strømslugere er vores tørretumblere. I stedet for at smide det våde tøj i maskinen, så hæng det op – gerne udendørs. Det dufter også så dejligt bagefter. En anden måde at spare strøm og dermed penge på er ved at skifte til energivenlige LED-pærer og droppe glødepærerne. Skift også halogenpærerne ud – de er dyre.

Nogle af de mere usynlige strømslugere i vores hjem er standby strøm. Transformere, tv, computere, mikrobølgeovne, den slags. Står det hele på standby i døgndrift, kan det koste op mod 500 kroner om året, såfremt dine apparater er fra før 2012. Så lær dine børn at slukke på stikkontakten – og husk at gøre det selv.

Er hjemmets cirkulationspumpe fra før 1995, kan du spare mange hundrede kroner ved at skifte den ud med en ny A-pumpe, og endelig kan du spare rigtig mange penge ved at få et induktionskomfur fremfor et almindeligt komfur, ved at købe en kummefryser i energiklasse A+++ fremfor den gamle model og ved at skifte dit store køleskab ud med en model i energiklasse A+++. Gør det dog først, når køleskabet ikke kan mere, ellers er det dårligt for det store miljø- og CO2-regnskab.

Kehlet

Læs også

Del artiklen