For første gang siden middelalderen: Jeksen Bæk slippes løs

Naturstyrelsen fjerner opstemningen ved Kollens Mølle, som slipper Jeksen Bæk løs og genskaber fri passage for alle vandløbets fisk og smådyr for første gang siden middelalderen.

Artiklens øverste billede
Der skabes fri passage i Jeksen Bæk for første gang, menes det, siden middelalderen. Foto: Naturstyrelsen

Efter en mangeårig indsats er Naturstyrelsen endelig klar til at fjerne spærringen ved Kollens Mølle i Jeksen Bæk i Skanderborg Kommune. Startskuddet for naturprojektet ved Kollens Mølle indledtes torsdag 27. maj med fjernelsen af de første stem i spærringen ved Kollens Mølle tomten.

Vandløbsrestaureringen vil på sigt forbedre Jeksen Bæks værdi som levested for et alsidigt dyre- og planteliv.

Anne Gro Thomsen, Naturstyrelsen

»Som indledning til en langsom afvanding af møllesøen, og genopretning af vandløbet, har vi nu fået grønt lys til at fjerne de første stem i spærringen ved Kollens Mølle. Fjernelsen af spærringen har været flere år undervejs, så det er en god nyhed for vandløbet - og den omgivende kildevældsnatur i den fredede ådal,« siger projektleder Anne Gro Thomsen fra Naturstyrelsen Søhøjlandet i en pressemeddelelse.

Vandløb i fri bevægelse

Vandmøllens- og spærredæmningens historie menes at gå tilbage til midten af 1100-tallet, hvor den efter sigende ejedes af munkene ved Øm Kloster. Ved opstemningen blev der dannet en mølledam med et fald på cirka tre meter, som har leveret vandkraft til maling af mel på møllen.

Opstemningen har dog gjort livet svært for vandrende fisk og vandløbsdyr, idet den har skabt en barriere, så dyrene i vandløbet ikke kan vandre frit. Det har haft en negativ effekt på fiskebestanden af fx ørreder, som har manglet uhindret adgang til den øverste del af vandløbets gydebanker og opvækstområder.

»Vandløbsrestaureringen vil på sigt forbedre Jeksen Bæks værdi som levested for et alsidigt dyre- og planteliv. Den gamle spærring, og den utidssvarende fisketrappe, har medført en manglende sammenhæng i vandløbet, som vi nu får rettet op på. Naturen i Jeksendalen er karakteriseret af unikke kildevæld, som har en høj naturværdi, og som sikrer en jævn vandføring i Jeksen Bæk, der er et højt målsat vandløb,« forklarer Anne Gro Thomsen.

Klar til flere slyng

Når anlægsarbejdet går i gang, vil den gamle opstemning - og fisketrappe - etapevis fjernes og vandløbet vil blive genslynget gennem den gamle møllesø, for at udligne det markante fald. I anlægsfasen efter sommerferien skal man færdes forsigtigt og passe på i trafikken, da der vil være mandskab og maskiner i området.

Opstemningen og fisketrappen ved Kollens Mølle er blevet fjernet. Det får stor betydning for dyrelivet i Jeksen Bæk. Foto: Naturstyrelsen

Selvom noget af arbejdet bliver udført med store maskiner, vil der blive gået forsigtigt til værks, så der bliver taget hensyn til områdets iboende naturværdier og karakteristiske kulturhistorie. Når området er reetableret, og naturen har fundet sin plads i den nye ådal, vil områdets mange besøgende stadig kunne se resterne af den gamle møllebygning og den flotte stenbro, der vidner om områdets lange og rige kulturhistorie.


cns

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.