Getter: Nytænkende app prøveflyves på hjemmebanen Skanderborg
JP Andersen, Peter Palshøj og Peter Kruse er hovedmændene bag appen 'Getter', hvor man kan efterspørge varer og ydelser.
»Bare der var en, der ville komme med en hotdog.«
Sådan cirka lød det for fem år siden i en skurvogn på Smukfest, hvor JP Andersen, en af festivalens ’opfindere’ og i dag booker på Smukfest, og Peter Palshøj, konferencier gennem 16 år på Smukfest, sad sammen. Dermed blev det første mentale spadestik taget til appen ’Getter’, der som det første sted i landet nu lanceres i Skanderborg og nærmeste omegn.
Konceptet bag Getter er enkelt: Du efterspørger via appen en vare eller en ydelse, og i den anden ende er der en person eller et firma, det tilbyder at levere og kommer med en pris. Der betales et mindre gebyr til Getter, og så er den ged ellers barberet.
Hver gang, jeg mødte Peter på tanken, prøvede jeg at overtale ham, for vi trængte i den grad til en voksen til at hjælpe os.
Men selv om konceptet er enkelt, har vejen til et færdigt produkt bestemt ikke været det.
»Vi tog fat i nogle engagerede folk i Thailand og tænkte, at det her taget et år. Det var så ikke tilfældet,« konstaterer JP Andersen og suppleres af Peter Palshøj.
»Før vi mødte Peter, troede vi egentligt, at det her var ret enkelt. Men nej,« lyder det med et grin fra Peter Palshøj.
Kruse på banen
Den Peter, der omtales, er Peter Kruse fra Skanderborg. Han er manden bag CSIS Security Group med base på Adelgade i Skanderborg. Peter Kruse var tidligt i forløbet i spil til Getter-projektet, men takkede i første omgang nej.
»Hver gang, jeg mødte Peter på tanken, prøvede jeg at overtale ham, for vi trængte i den grad til en voksen til at hjælpe os,» fortæller en grinende JP Andersen.
Peter Kruse sagde ved den første kontakt god for Getter, men han manglende tid. Den er kommet, og han er stadig begejstret for, hvad appen kan.
»Det her kan noget, der er kød på det. Bare det, at ideen stadig er lyslevende fem år efter sin fødsel, og at der ikke er konkurrenter, siger noget om, hvad det her kan. Ideen rammer lige ned i noget, jeg kan relatere mig til,» konstaterer Peter Kruse og kalder udviklingen af appen for særdeles kompleks.
Tryktest i Skanderborg
»En ting er, hvad appen kan. Noget andet hvordan den fremstår og den brugervenlighed. Jeg er ret glad for det, vi nu sender ud i verden,« siger han og sætter ord på, hvorfor appen i første omgang rulles ud i Skanderborg.
»Vi begynder i Skanderborg af flere årsager. Dels er det jo hjemmebane, og dels handler det om at få tryktestet appen. Vi tror, vi har dækket alle hjørner, men når appen rulles ud i praksis, kan det vise sig, at der er huller i osten. Derfor foretager vi en kontrolleret prøveflyvning, selv om der er tale om en reel lancering. Men vi får muligheden for at luge ud i ukrudtet, inden vi for alvor ruller appen ud. Forretningen skal jo geares efter antallet af brugere, og der følger også noget administrativt med,« forklarer Peter Kruse og tilføjer:
»Konceptet bag Getter virker kun, hvis der er en pæn koncentration af gettere i et område. Det duer jo ikke, at der ikke er nogen, der svarer, når jeg efterspørger noget. Så kan jeg lige så godt stå og råbe ud over søen.«
Man skal altså være mere end almindeligt dum for at sælge hash via Getter, for man skriver under på, at vi må overgive alle informationer til de relevante myndigheder.
Peter Palshøj vurderer, at der vil være rigtig mange, der vil have interesse i at tilmelde sig som ’getter’. Altså den der leverer en ydelse.
»Hvis jeg er restauratør eller har et pizzeria, eller er håndværker eller handyman, ville jeg melde mig til. For man kan jo sidde og se, hvad der bliver udbudt, og så komme med et tilbud. Men Getter er også for den 18-årige, der vil tjene lidt lommepenge ved at hente pizzaerne til gutterne, der sidder og ser fodbold. Eller for massøren eller kiropraktoren, der har en ledig tid,« siger han og tilføjer:
»Hvis jeg skal bruge en handyman, skal jeg først google og dernæst ringe eller skrive rundt efter en pris og høre, hvem der har tid. Med Getter kan den handyman, der har tid her og nu, melde tilbage med det samme.«
JP Andersen peger på, at Getter også kan bruge til transport.
»Det her er jo det ultimative Uber-koncept. Jeg kan spørge, hvem der vil køre mig til Aarhus i morgen formiddag og så aftale en pris. Det er let og hurtigt,« siger han og understreger, at i forhold til Uber er der i Getter-konceptet ikke ansat leverandører af ydelser, hvilket gør en stor juridisk forskel.
NemID og MobilPay
Skulle du sidde og tænke, at Getter er det perfekte sted at spørge efter stoffer eller en ’varm fladskærm’, så tænk lige en ekstra gang. Den, der modtager penge for sin ydelse, skal nemlig benytte NemID. Og betalingen foregår via MobilPay.
»Man skal altså være mere end almindeligt dum for at sælge hash via Getter, for man skriver under på, at vi må overgive alle informationer til de relevante myndigheder. De penge, man tjener, får Skat besked om, og alle transaktioner kan spores. Det giver også en sikkerhed i forhold til, hvem der fx kommer og klipper din hæk,« lyder det fra JP Andersen.
Som en ekstra sikkerhed benytter Getter sig af et ratingsystem, så man kan se kvaliteten af tidligere leverede ydelser.
»Kald mig bare forudindtaget, men jeg ser det her som en win-win situation for både den, der ønsker noget, og den der vil levere,« siger Peter Palshøj og kalder det en virkelig god fornemmelse, at fem års arbejde nu er slut.
»Vi har da overvejet, om vi nogensinde kom i mål,« smiler han.
Payback time
Peter Kruse har det på alle måder godt med at være en del af Getter-projektet.
»Først i 90’erne var vi nogle stykker, der lavede ’party i parken’ i Skanderborg. Efter et par år gik vi all-in rent økonomisk med nogle dyre navne, men på dagen, i maj, var det frostvejr og så koldt, at man ikke kunne holde om en fadøl. Så vi endte med et underskud på 85.000 kr. Jeg gik til JP med hatten i hånden, og Skanderborg Foreningen af 1987 (en del af Smukfest, red) dækkede underskuddet. Så nu er det payback time,« konstaterer Peter Kruse.