Fik afslag fra Skanderborg Gymnasium, trods løfte fra Region Midtjylland

Maria Kielstoft Jacobsen er en af de otte ansøgere, som har fået afslag fra Skanderborg Gymnasium. Regionen og gymnasiets rektor tror på, at der nok skal blive plads til hende, men det ændrer ikke på hendes følelse af usikkerhed.

Artiklens øverste billede
Maria Kielstoft Jacobsen havde set frem til tre gode år med sine venner på Skanderborg Gymnasium. Nu må hun krydse fingre for et elevfrafald, hvis det skal blive en realitet. Foto: Privat

Tårerne trillede, da hendes forældre ringede og gav hende den dårlige nyhed.

16-årige Maria Kielstoft Jacobsen fra Gl. Rye var på lejrtur med sine kammerater fra Vivild Efterskole, hvor hun går til daglig. I den anden ende af røret kunne hendes forældre fortælle, at der var tikket en besked ind fra Skanderborg Gymnasium. Hendes ansøgning om at blive optaget på gymnasiet efter sommerferien var blevet afvist.

Mange af mine venner gik og var glade, fordi de var kommet ind på deres gymnasier. Så er det forfærdeligt at sidde i hjørnet og ikke være kommet ind

Maria Kielstoft Jacobsen

»Jeg var vildt ked af det og vildt stresset over det. Det føltes meget usikkert, hvad der nu skulle ske. Mange af mine venner gik og var glade, fordi de var kommet ind på deres gymnasier. Så er det forfærdeligt at sidde i hjørnet og ikke være kommet ind,« siger Maria Kielstoft Jacobsen.

Afventer frafald

Hun er en af de otte kommende gymnasieelever fra Skanderborg Kommune, der har fået afslag fra Skanderborg Gymnasium, selv om de har søgt gymnasiet som deres førsteprioritet.

Regionsrådet har tildelt Skanderborg Gymnasium en elevkapacitet på 275 pladser på den kommende årgang. Det til trods for, at der på daværende tidspunkt var 288, som havde søgt gymnasiet som førsteprioritet. Forventningen er, at der vil ske et naturligt elevfrafald hen over sommeren, som betyder, at alle kan optages i sidste ende.

Det er vildt træls at skulle gå og vente så lang tid på en afklaring, når alle andre allerede ved, hvad de skal

Maria Kielstoft Jacobsen

De første fem ansøgere er allerede faldet fra, men nu står det klart, at otte elever har fået afslag fra Skanderborg Gymnasium. Maria Kielstoft Jacobsen og de syv andre må altså afvente et eventuelt elevfrafald, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at starte på Skanderborg Gymnasium efter sommerferien.

»Det er vildt træls at skulle gå og vente så lang tid på en afklaring, når alle andre allerede ved, hvad de skal. Jeg har ingen idé om, hvad der skal ske nu,« siger Maria Kielstoft Jacobsen.

Usikkerhed

Både regionsrådet og rektoren på Skanderborg Gymnasium, Jakob Thulesen Dahl, har udtrykt en klar forventning om, at elevfrafaldet nok skal komme, og at der nok skal blive plads til de otte afviste elever, når det nye skoleår ringes ind i august. Maria Kielstoft Jacobsen har endda fået at vide, at hun er nummer et på ventelisten.

For hende hjælper det »vildt meget« at vide, at folk er fortrøstningsfulde på hendes og de syv andres vegne. Men det er ikke nok til, at hun kan give slip på usikkerheden.

»Hvad hvis jeg stadig ikke kommer ind? Det kan jeg ikke undgå at være bange for. Alle mine venner er helt sikre på, hvad de skal de næste tre år, men jeg sidder og ved det stadig ikke helt,« siger hun.

Drømmegymnasiet

Der er flere grunde til, at Maria Kielstoft Jacobsen drømmer om at komme på Skanderborg Gymnasium. Først og fremmest er det der, de fleste af hendes venner skal hen.

»Vi havde set meget frem til at skulle derind og have tre gode år sammen,« siger hun.

Derudover er gymnasiet det tætteste på hendes bopæl i Gl. Rye, og det er det gymnasium, hvortil hun har de bedste transportmuligheder. Transporten er særlig vigtig for hende, da hun skal have mulighed for at tage til og fra Horsens, hvor hun skal spille håndbold.

Maria Kielstoft Jacobsen er i stedet blevet optaget på Silkeborg Gymnasium.

»Det er et godt gymnasium. Ingen tvivl om det. Det passer bare ikke ind i min hverdag. Både med transport, håndbold og venner. Jeg vil selvfølgelig kunne få nogle nye gode venner der, men det er bare ikke det samme,« siger hun.

Ingen elever til Viby

Idéen med at fastsætte kapacitetslofter på de østjyske gymnasier er, at flere elever skal fordeles rundt, så der skabes mere blandede elevsammensætninger på Aarhus’ mindre søgte gymnasier. Det er især Viby Gymnasium og Aarhus Gymnasium, Tilst. Et af argumenterne for ikke at hæve kapacitet yderligere i Skanderborg var, at det kunne risikere at gøre et indhug i Viby Gymnasiums elevgrundlag.

Ingen af de otte afviste elever er dog blevet optaget på Viby Gymnasium. Seks er optaget på Silkeborg Gymnasium, heriblandt Maria Kielstoft Jacobsen, én er optaget på en htx-uddannelse, og én er optaget på Aarhus Gymnasium, Tilst, som var elevens andenprioritet.

I Maria Kielstoft Jacobsens øjne er det med til at gøre hele situationen mere absurd.

»Jeg forstår det virkelig ikke, når nu det var Viby, man ville hjælpe. Det giver ingen mening for mig, at vi så ikke bare kan komme ind på vores ønskede gymnasium,« siger hun og understreger, at hun dog trods alt er glad for ikke at skulle på Viby Gymnasium.

For den kommende gymnasieelev er der nu ikke andet for end at vente og se, hvad der sker. Hun håber dog, at situationen ender lykkeligt for alle parter.

»Jeg håber, at alle vi otte afviste kommer ind. Og det samme for alle andre, der søger ind de næste mange år.«


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.