Crowdfunding skal få Almas Intelligente Have til at spire

Et naturvidenskabeligt eksperimentarium ved Mølleskolen i Ry er snart en realitet. Første etape ventes at stå færdig i efteråret. Samtidig er forberedelserne til etape 2 af Almas Intelligente Have allerede i gang.

Artiklens øverste billede

Som den første skole i landet etablerer Mølleskolen i Ry et naturvidenskabeligt eksperimentarium, hvor børn og unge kan eksperimentere med vind, vand, solceller, lys, plantestrøm, 3D-print, laserskæring og meget mere.

Skolen har arbejdet på at udtænke og finansiere projektet i flere år i samarbejde med Skanderborg Kommune, Plejecenter Ryvang, Ældre Sagen og ildsjæle i lokalområdet.

I 2020 gav Novo Nordisk Fonden tilsagn om støtte på 3,25 mio. kr., og skolen har også fået støtte fra mange lokale virksomheder. I alt har skolen 5 mio. kr. at bygge for i første etape af projektet.

I øjeblikket har skolen første etape i udbud. Byggeriet går efter planen i gang i august og ventes at stå klar til brug i november i år.

Skoleleder på Mølleskolen Kristian Toft forklarer i en pressemeddelelse, at baggrunden for Almas Intelligente Have er, at for få unge på landsplan vælger naturvidenskabelige fag.

»Visionen er at skabe et læringsrum, hvor man kan eksperimentere og sanse det, man arbejder med. Børn bliver mere motiverede, når de kan fordybe sig og få hænderne i det, de arbejder med,« siger Kristian Toft og fortsætter:

»I et traditionelt klasselokale kan man læse om tingene i en bog og måske røre ved et udstoppet dyr, men i Almas Intelligente Have giver vi mulighed for, at eleverne selv kan eksperimentere og afprøve deres design om alt fra selvbyggede vindmøller til plante-eksperimenter. Derfor har vi også fået nysgerrige henvendelser fra mange andre steder i landet. «

Hele byens naturfags-have

Sideløbende med etableringen af etape 1 er det indledende arbejde til etape 2 allerede gået i gang. For at rejse penge til etape 2 sætter skolen nu gang i en crowdfunding-kampagne. Det sker i samarbejde med byens butikker og lokale virksomheder.

Konceptet er, at lokale borgere – og alle andre, der gerne vil støtte det naturvidenskabelige projekt – kan købe en sponsorpakke. En bronzepakke koster f.eks. 250 kr. og giver udover et sponsordiplom også rabatkuponer til byens butikker.

Det er ikke kun en skolehave. Det er en byhave, og alle er velkomne til at komme og bruge faciliteterne.

Kristian Toft, skoleleder på Mølleskolen 

»Vi laver en crowdfunding-kampagne for at rejse de sidste penge til Almas Intelligente Have, men det er i høj grad også for at skabe kendskab og ejerskab til projektet. Det er ikke kun en skolehave. Det er en byhave, og alle er velkomne til at komme og bruge faciliteterne,« siger Kristian Toft.

Han forklarer, at Almas Intelligente Have skal være åben 24/7 og tilgængelig for alle borgere i Ry og for alle andre, der har lyst til anderledes fællesskaber med fokus på bl.a. havedyrkning, bærplukning, læring om biodiversitet, fordybelse og nysgerrighed omkring naturfænomener. Samtidig bliver der arrangeret foredrag og rundvisninger i samarbejde med Fælles om Ry, Ry Højskole etc.

Målet er at indsamle 1 mio. kr. via crowdfunding. Kampagnen foregår via crowdfunding-platformen www.booomerang.dk, hvor man kan købe sponsorpakker og løbende se, hvor mange penge, der er indsamlet. Skolens elever er med til at opbygge kampagnen og sælge sponsorater til forældre, bedsteforældre og til lokale borgere.

Klar til brug i sommeren 2022

Crowdfunding-kampagnen løber frem til sommerferien i år. Skolen søger samtidig forskellige fonde for at finde de ca. 3,4 mio. kr., der mangler for at realisere etape 2.

For at gøre plads til udvidelsen af Almas Intelligente Have har Byrådet besluttet, at to gamle kommunale ejendomme, Skanderborgvej 42 og 44, skal rives ned.

Bygningerne, der er nabo til Mølleskolen, er i dårlig stand og kan ikke bruges til de naturvidenskabelige værksteder, der bliver en del af Almas Intelligente Have.

De foreninger, som benyttede lokalerne, kan i stedet bruge lokaler på Plejecenter Ryvang og biblioteket.

Etape 2 af Almas Intelligente Have ventes at være færdigbygget i sommeren 2022.

gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.