Træfældning sender kuldegys gennem Gram Skovs naboer

Bekymringen er stor blandt naboer til Gram Skov, der onsdag vågnede op til lyden af træfældningsmaskiner.

Artiklens øverste billede
Det ser voldsomt ud, men faktisk er der ifølge biolog Kim Aaen en rigtig god grund til at fælde rækken af bøgetræer. De vokser nemlig hurtigere og skygger for de gamle bevaringsværdige egetræer. Og de styrker biodeversiteten. Privatfoto

Forhistorien er lang og følsom, og det er sikkert også derfor, naboerne til Gram Skov, som ønsker området udlagt til rekreativt område, er nervøse, hver gang de ser en trækrone falde til jorden. Og det er netop hvad der skete onsdag morgen, hvor en stor skovningsmaskine havde fundet vej ind i skoven, og de første store stammer faldt til jorden.

Det resulterede i en hel del henvendelser til UgeBladet fra nervøse naboer til skoven. Nervøsiteten handler om, at et område for enden af Skovvej - kendt som Engen - tidligere har været i kikkerten hos ejendomsudviklere som mål for udstykning af attraktive boliggrunde. Og selvom kommunen og de lokale byrødder gentagne gange har slået fast, at det aldrig kommer til at ske, ulmer uroen i maven på naboerne.

Rekreativt område

Grundejerforeningerne Kærgården og Lærkeparken har i fællesskab kontaktet byrådet med et forslag om at Gram Skov udlægges til rekreativt område, og det forslag er med i den kommuneplan, der netop nu er i høring.

Derfor frygter de to grundejerforeninger, at træfældningen er et forsøg på at komme det forslag i forkøbet.

Jeg frygter, at skoven lige nu er ved at blive gjort til en kampplads for ejendomudviklerfirmaer.

Tommas Leth

»Der er væltet rigtig mange gamle bøge og egetræer, så der er blevet åbnet meget op ved lysningen mod Skovvej. Som jeg oplever det, er der tale om flere rækker af de gamle træer og ikke blot en kraftig udtynding, og det er det, der gør os nervøse,« siger Tommas Leth fra grundejerforeningen Kærgården.

»Vi anfægter ikke, at en privat ejer er i sin ret til at gøre, hvad han vil med skoven, men det ville være frygtelig ærgerligt, hvis det hele fældes for at gøre plads til byggeri, der ikke kan opnås tilladelse til. Jeg frygter, at skoven lige nu er ved at blive gjort til en kampplads for ejendomsudviklere, der håber på, at de engang vil kunne få presset tilladelse igennem til at udstykke området til boliger,« tilføjer han og peger på, at hovedparten af Gram Skov har skiftet ejere flere gange de seneste år, og stadig ejes af et ejendomsudvikler firma.

»Med forslaget i kommuneplanen om at sikre Gram Skov-området definitivt mod udvikling til boliger ved at markere det til rekreativ anvendelse kunne der godt være risiko for, at “operationen lykkedes, men patienten døde”,« mener Tommas Leth, der ikke føler sig sikker på, at udlæg til rekreativ anvendelse i sig selv vil beskytte skoven.

Ingen grund til uro

Man behøver dog ikke frygte for skovens ve og vel, hvis man spørger Henrik Worre. Det er ham der på eget initiativ har taget kontakt til skovens nye ejer for at høre, hvilke planer der er for skoven, og spurgt ind til, om der var interesse for hjælp til at pleje skoven og styrke biodiversiteten. Og det var der.

Den skov betyder rigtig meget for mig, og jeg er ked af, hvis dialogen med den nye ejer er gået skæv. Det har fået mig til at frygte, at skoven måske bare ville blive fældet.

Henrik Worre

»Jeg er kommet i skoven hele mit liv. Den skov betyder rigtig meget for mig, og jeg er ked af, hvis dialogen med den nye ejer er gået skæv. Det har fået mig til at frygte, at skoven måske bare ville blive fældet. Derfor tog jeg kontakt til den nye ejer,« forklarer han.

Da der først var givet grønt lys fra skovejer, forhørte Henrik Worre sig hos kommunens biologer og skovfoged om, hvordan skoven bedst kunne plejes.

»Jeg har hyret hjælp til at udføre arbejdet. Målet er at bevare skoven så godt som overhovedet muligt, og jeg ville være sikker på, at arbejdet blev korrekt udført,« understreger han.

Styrker biodiversiteten

Kim Aaen, biolog og sagsbehandler på naturområdet hos Skanderborg Kommune bekræfter at han sammen med kommunens skovfoged, Søren Peder Kirstein Knudsen, har været på skovtur med Henrik Worre og givet ham en række anbefalinger til, hvordan biodiversiteten styrkes og skoven plejes bedst muligt.

Samtidig anbefalede jeg også at fælde en række bøgetræer for at give bedre forhold til en række gamle egetræer

Kim Aaen

»Jeg har anbefalet ham at fælde en gruppe sitkagran. De er ikke hjemmehørende i den danske natur, og har derfor ingen tilknyttet biodiversitet. Derfor giver det god mening at fælde dem og i stedet give rum til løvskov - eg og bøg - som der er masser af insektliv og svampeliv knyttet til. Ved at gøre det, fremmer man i høj grad biodiversiteten,« forklarer Kim Aaen.

»Samtidig anbefalede jeg også at fælde en række bøgetræer for at give bedre forhold til en række gamle egetræer. Noget af det, der truer de gamle egetræer, er netop bøgetræer, fordi bøgetræerne vokser hurtigere og bliver højere og dermed skygger for egetræerne. Derfor ville det være en rigtig god ide at fælde de bøgetræer, så der blev skabt gode forhold for egetræerne,” tilføjer han.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.