"Det må være et minimum, at de unge, kan tage deres STX på det gymnasium, der som det eneste ligger i Skanderborg Kommune"

Frands Fischer (A), borgmester i Skanderborg, har sammen med rektor på Skanderborg Gymnasium, Jakob Thulesen Dahl, skrevet et brev til Folketingets børne- og undervisningsudvalg efter flere års debat om elevkapaciteten. De foreslår en model med ’flydende kapacitet’ for at garantere unge i Skanderborg en plads på Skanderborg Gymnasium

Artiklens øverste billede
Borgmester Frands Fischer har på vegne af Byrådet underskrevet et brev til Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg. Brevet er også underskrevet af Jakob Thulesen Dahl, rektor på Skanderborg Gymnasium. Emnet er optagelsen af elever på Skanderborg Gymnasium. Pressefoto


Så skete det igen! Der er ikke studiepladser nok på STX på Campus Skanderborg/Skanderborg Gymnasium til de unge fra Skanderborg Kommune, der har valgt netop Skanderborg Gymnasium som 1. prioritet. Og 8 unge er derfor henvist til gymnasier uden for kommunen, med de udfordringer det giver for dem.

Det har de sidste år været en årlig kamp at skaffe studiepladser nok i Skanderborg til de unge, der vælger det som 1. prioritet. Og det er en naturlig følge af en række forhold:

• Skanderborg Kommune er en vækstkommune på vej mod 70.000 borgere, og ser ind i et voksende antal unge, der de kommende år starter på ungdomsuddannelser.

• Skanderborg Gymnasium er en del af Campus Skanderborg, hvor flere ungdomsuddannelser er samlet indenfor få hundrede meter og et fælles studie-/ungdomsmiljø. Det er med til at gøre det attraktivt for lokale unge, at vælge STX lokalt fremfor at søge til andre gymnasier, der ligger udenfor kommunen.

• Der har i mange år været en solid brobygning og et godt samarbejde mellem folkeskolerne i Skanderborg Kommune og Campus Skanderborg.

• Skanderborg Kommune har erfaring for, at lokale uddannelsesinstitutioner bedre sikrer mod frafald i uddannelserne. Det har stor betydning at så mange unge som muligt får en ungdomsuddannelse.

• Den kommunale UU (Ungdommens Uddannelsesvejledning, som er en del af den kommunale ungeindsats KUI) har en væsentlig del af sit udgangspunkt på Campus i samarbejde med institutionerne der. Nærheden til uddannelse og et lokalt campus sikrer således gode uddannelsesvalg, samt gode overgange ved skift og omvalg af uddannelsesretning.

• En stor del af eleverne benytter dagligt den kollektive transport for at nå frem til Campus, og Region Midtjylland og Skanderborg Kommune prioriterer gode forbindelser til Campus Skanderborg - fremfor mod gymnasier og uddannelsesinstitutioner udenfor kommunen i f.eks. Silkeborg eller Aarhus.

Såvel Skanderborg Gymnasium som Byrådet har henvendt sig til Regionsrådet i forbindelse med de årlige fordelinger af studiepladser. Skanderborg Gymnasiums prognoser for antallet af forventede 1. prioritetsansøgere har holdt stik i årevis modsat regionens egne forventninger. Vi skal understrege, at det har været en god dialog og vi har mødt velvilje, men det er altså ikke lykkedes at få det tilstrækkelige antal pladser til vores gymnasium.

Vi har fuld forståelse for, at der skal ske en fordeling, og at også unge fra Skanderborg Kommune af forskellige grunde vælger andre gymnasier som første prioritet. Det er forståeligt, at de ikke kan være garanteret plads her. Men det må være et minimum, at de unge, der har som første prioritet at tage deres STX på det gymnasium, der som det eneste ligger i Skanderborg Kommune, kan være sikre på, at der er en plads til dem. Derfor kunne vi foreslå en sådan model, hvor kapaciteten fastsættes ”flydende” som en garanti om plads, til de unge fra Skanderborg Kommune, der søger Skanderborg Kommune som første prioritet.

Nærheden og trygheden ved en lokal ungdomsuddannelse betyder for rigtig mange unge i dag rigtig meget. Ved at sikre nærheden og trygheden, så sikre vi både gode overgange og en bedre fastholdelse, og dermed også at flere unge får en ungdomsuddannelse.

Vi står naturligvis til rådighed med yderligere oplysninger, elevtal, prognosetal m.v. Vi står ligeledes til rådighed, hvis nogle jer ønsker at aflægge Skanderborg et besøg, for ved selvsyn at se, hvordan arbejdet med campus udfolder sig.

Nærheden og trygheden ved en lokal ungdomsuddannelse betyder for rigtig mange unge i dag rigtig meget.

Byrådet/Skanderborg Gymnasium

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.