Nu skal der for alvor fokus på naturens glæder
To fædre med tilsammen seks børn står bag en ny hjemmeside, hvor man kan blive klogere på, hvad der gemmer sig i haven, skovbunden eller under vandet.
To fædre mødtes på Mølleskolen i Ry. Begge har drenge i samme klasse, og begge er tilflyttere.
»Vi fandt hurtigt ud af, at vi har samme interesse for naturen. Det er hundrede procent derfor, vi er flyttet til Ry,« fortæller den ene far, Morten Nielsen, som med sine familie, bestående af tre børn, har boet i Ry de sidste seks år.
Webshop og formidling
Pelle Mortensen har ’kun’ boet her i to år. Han har også tre børn, og det er specielt børnenes ve og vel i fritiden, der optager de to. Det er der nu kommet en webshop ud af: Naturlaboratoriet.dk.
Kigger man derind, opdager man et univers af spændende produkter til nysgerrige børn og deres forældre: Insekt- eller forstørrelsesglas, mikroskoper, redekasser med indbygget webcam og tegninger, så man kan bygge sin egen drage for blot at nævne nogle få ting, som det kommende forår kan give én lyst til at bruge.
Åbent men udvikles
Hjemmesiden Naturlaboratoriet.dk er fortsat under udvikling. For Morten og Pelle vil rigtig gerne så meget mere end blot lave noget med salg og profit for øje.
»Vi vil gerne formidle, skrive artikler om, hvad naturen indeholder,« siger Pelle Mortensen, der i det daglige er forskningsassistent hos Defactum, et institut, der forsker og udvikler på social- og sundhedsområdet under Region Midtjylland.
Morten Nielsen er IT-systemudvikler hos TDC.
Kranie koges over bål
De har et ønske om at være lidt anderledes med denne webshop og hjemmeside.
»Der må gerne være stof, som kan fortælle og inspirere børnene til at opdage naturen,« mener de to og illustrerer det ved, at Pelle henter et lille kranie fra et kadaver af en tårnfalk, de fandt i skovbunden på et tidspunkt.
»Kraniet er blevet kogt over et bålfad og senere lagt i brintoverilte. Derfor er det nu helt lyst og hvidt,« siger han og nævner med det samme, at det kan være hensigtsmæssigt at bruge handsker, når man har med døde dyr at gøre.
Ud i rummet
Læser man videre på de to fædres hjemmeside finder man fanen ’Om Naturlaboratoriet’. Her bliver læseren som en indledning taget med en tur ud i rummet ombord i Lunar Orbit, en del af Apollo 8-missionen, hvor de tre astronauter var de første, som kom i kredsløb om Månen.
Langt ude i horisonten, omgivet af totalt mørke, kom en lysende blå perle langsomt til syne. Astronauterne var vidne til en spektakulær jordopgang.
Herefter kommer vi ned på jorden igen.
I lighed med astronauterne om bord på Luna Orbit – vælger vi at betragte jorden som det den er; en afgrænset rund kugle med en vis mængde tunfisk, spidsmus, egetræer og mælkebøtter.
Ikke tid til tv
»Det er Pelle, som er vores designer og tekstforfatter,« siger Morten Nielsen.
»Vi vil gerne hjælpe andre med at få øje på detaljerne. Hvad er de ti mest gængse dyr, insekter og biller i haven, kunne være en af opgaverne, vi formidler. Og så kan vi snart live-formidle livet i en fuglekasse i Them,« fortæller Pelle Mortensen, der ikke har set sin sofa længe.
»Næh, vi er nok gået glip af en serie eller to på tv. Vi bruger alle vores aftener og weekender i Naturlaboratoriet.dk. Vi skal også have gang i Facebook og Youtube, hvor det vil være oplagt at lave videoer.«