Skanderborg Realskole tændte lys i mørket

Skanderborg Realskole har genoptaget en gammel tradition med at sætte lys i vinduerne hvert år 4. maj.

Artiklens øverste billede
Tirsdag 4. maj tændte Skanderborg Realskole lys i vinduerne for at markere ophævelsen af den tyske besættelse i 1945. Foto: Privat

Hvis man kørte ned gennem Adelgade om aftenen tirsdag 4. maj, kunne man ikke undgå at se, hvordan vinduerne i den smukke gamle hovedbygning på Skanderborg Realskole var oplyst af stearinlys; et meget smuk og stemningsfuldt syn og et udtryk for, at skolen har genoptaget en af sine gamle traditioner, hvor man sammen med resten af landet markerer ophævelsen af den tyske besættelse i 1945.

Et historisk tilbageblik

Under besættelsestiden og i efterkrigsårene boede daværende skolebestyrer på Skanderborg Realskole, Jacob Haubek og frue Elna, i en lejlighed i hovedbygningen. Tyskerne besatte først gymnastiksalen og siden hele skolen undtaget skolebestyrerens lejlighed.

I denne periode blev undervisningen forlagt til blandt andet K.F.U.M og ”Frøforsyningen”, hvor der afholdtes eksamen. Jacob Haubek var i slutningen af krigen i husarrest og måtte ikke gå uden for tjørnehækken, der omkransede skolen.

Man kan formode, at det var på grund af disse oplevelser, at skoleleder Jacob Haubek i efterkrigsårene hvert år satte lys i alle skolens vinduer ud mod Adelgade. En tradition der ebbede ud for at blive genoptaget ved 50 årsdagen for krigens afslutning – for så igen at blive glemt.

Ny indskrænkning af friheden

Med Covid-19’s ankomst har skolen lige som resten af landet igen været i ”husarrest”, forstået på den måde, at børn og voksnes frihed på skolen er blevet indskrænket voldsomt. Skolen har konstant skulle balancere på en knivsæg mellem frihed og sikkerhed. Frihed til at drive en skole, hvor børn normalt mødes på tværs af alder, hvor de små lærer af de store, og hvor alle kan forsamles og fejre begivenheder og traditioner. Og sikkerhed i forhold til at beskytte børn og ansatte ved til stadighed at leve op til myndighedernes krav og anvisninger.

Så med håbet om, at man hverken kommer til at opleve en besættelse eller pandemi igen, tændte Skanderborg Realskole et lys i mørket tirsdag 4. maj.

sas

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen