Skove undersøgt for biodiversitet: Dyrehaven er kronjuvelen

Det kan godt være, Smukfest 'larmer og regerer' i Dyrehaven, men skoven er en perle, når det gælder biodiversitet.

Artiklens øverste billede
Såkaldte livstræer, altså gamle træer, er yderst vigtige for biodiversiteten i Skanderborg Kommunes skove. Træerne på billedet er fra Dyrehaven i Skanderborg, hvor der findes 18 livstræer. Foto: Sonne

Skovene i Skanderborg kommune bidrager betydeligt til den biologiske mangfoldighed i Skanderborg Kommune. Det er en af konklusionerne i en stor undersøgelse, Skanderborg Kommune har fået foretaget. Og Dyrehaven i Skanderborg er duksen i klassen. En kronjuvel, kalder undersøgelsens eksperter skoven, der som bekendt blandt andet rummer en festival.

I alt otte skove, placeret ved Ry, Hørning og Skanderborg, er blevet gennemgået af biologerne Lene Thomsen og Erik Aude, den hollandske lav-eksperten Klaas van Dort samt af svampeeksperten Jens Mårbjerg fra Skanderborg. De har kigget på mosser, højere planter, lav-arter og svampe.

Baggrunden for gennemgangen er, at der skal udarbejdes en skovforvaltningsplan for Skanderborg Kommune. På sit seneste møde har Miljø- og Planudvalget godkendt denne plan.

Dyrehaven i Skanderborg er kronjuvelen blandt de kommunale skove i Skanderborg Kommune, når det handler om biodiversitet. Foto: Michael Wulff

Der blev i de otte skove i alt kortlagt 39 nøglebiotoper med særlig værdifuldt naturindhold samt mere end 211 livstræer (gamle træer). Samlet set blev der registreret 281 forskellige karplanter, 73 mosarter, 67 lavarter og 678 svampearter i de otte skove, heraf flere meget sjældne arter. En god indikator på, at skovene indeholder utrolig meget naturværdi er, at der blev registreret hele 17 arter af starer i de 8 skove. En star er i denne sammenhæng en såkaldt halvgræs.

Dykker man ned i rapporten, kan man man blandt andet læse, at Skanderborg Dyrehave indeholder store delområder, som har meget høj naturværdi, og som har national beskyttelsesinteresse. Det skal her med, at selve festivalpladsen, hvor der ifølge biologerne også findes værdifuld skovnatur, ikke er undersøgt.

Dyrehave er mindst 200 år

Der er flere faktorer, som gør, at Dyrehaven er så værdifuld for skovbiodiversiteten.

»Skoven har en lang historie, og kort og luftfotoanalyse viser, at skoven som minimum er 200 år gammel og sikkert meget ældre. Derudover er skoven relativ stor, og er beliggende i et større skovområde med et samlet areal på ca. 225 ha. Samtidig grænser skoven op til store søer (Hylke Sø, Skanderborg Sø, Døj Sø og Lille Sø) samt et moseområde. Det relativt store areal giver, i kombination med søer og mose som nabo, mulighed for et gunstigt skovmikroklima med relativ ren luft og høj luftfugtighed. Endelig har man bevaret en stor andel af hjemmehørende træer,« står der i rapporten.

I store dele af skoven er flere sjældne arter, på kanten til at uddø, hvis der ikke gribes ind med en forvaltning med fokus på biodiversitet.

Rapport om Skanderborg Kommunes skove

I Dyrehaven er der registreret 812 arter, heraf 87 med beskyttelseshensyn. 41 af disse er rødlistede (truede) arter, mens 36 arter betegnes som vigtige. Det gælder fx Skov-viol, Skov-stilkaks, Læge-ærenpris og Liljekonval m.fl. Når det handler om ’svampe-værdi’, overgås Dyrehaven på landsplan faktisk kun af to andre skove.

Der er 812 arter i Dyrehaven, når vi snakker karplanter, mosser, laver og svampe. De findes kun to skove i Danmark, der har flere svampearter end Dyrehaven. Foto: Sonne

Claus Leick (SF), formand for Miljø- og Planudvalget, fortæller, at han og udvalget er overrasket over, hvad Dyrehaven egentlig ’kan’.

»Der er jo en del snak om Dyrehaven og naturen i forhold til Smukfest, men vi kan jo læse i rapporten, at vi her står med et helt unikt stykke skov. Det er glædeligt,« siger han.

Forbedrings-potentiale

Bøgetræerne vokser dog ikke ind i himlen for Dyrehaven.

»Til trods for ovenstående beskrivelse af skovens mange biologiske værdier (som ikke er udtømmende), er der et stort potentiale for forbedringer. I store dele af skoven er flere sjældne arter, på kanten til at uddø, hvis der ikke gribes ind med en forvaltning med fokus på biodiversitet,« fremgår det af rapporten.

Er Dyrehaven fyldt med liv, ser det noget anderledes ud for 4,5 hektar skov nord for Hørning.

»Skoven indeholder ingen nøglebiotoper, og der er ikke registreret livstræer. Det betyder, at værdifuld skovnatur er stort set fraværende,« står der i rapporten.

Til skovens undskyldning skal det dog med, at den først er etableret efter 2. verdenskrig, mens Dyrehaven vurderes til at være mindst 200 år gammel.

Hovedparten af de kommunale skove i Skanderborg Kommune har det godt. Men der er plads til forbedring, hvorfor der skal laves planer for skovene, fremgår det af en ny rapport. Foto: Sonne

I forhold til den nævnte skovforvaltningsplan for Skanderborg Kommune, så indeholder den følgende hovedemner:

  • Tiltag til sikring og udvikling af skovenes biodiversitet
  • En beskrivelse af zonering, hvor skovene opdeles i områder, med plads til aktivitet, områder med plads til natur og dyr, samt områder med plads til rekreation, fred, ro og fordybelse
  • En beskrivelse af hvordan skovene forvaltes med fokus på variation, oplevelser og natur - og i mindre grad med henblik på træproduktion
  • En redegørelse for hvordan der kan plantes ny skov med henblik på grundvandsbeskyttelse, CO2-binding (klimaskov) og friluftsliv, som en del af seneste budgetforlig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.