Terapeut: Børn skal slippe for masser af spørgsmål

Helle Laxby er igen på arbejde i Skanderborg Kommune, nu som vejleder for familier og pædagoger i en travl tid.

Artiklens øverste billede

Helle Laxby, der bor i Mesing, er stærkt optaget af trivslen hos små børn og deres samspil med forældre og pædagoger i hjemmet, dagplejen og institutioner.

»Tidspresset er stort i dag, og det kan opleves i hverdagsdilemmaer og ofte ses i børnenes følelsesmæssige udvikling,« mener den 50-årige familievejleder, pædagogiske vejleder og Marte Meo-terapeut, der benytter video i sin analyse af samspillet.

Uheldige cirkler

»Jeg oplever, at mange småbørnsforældre mærker det som et nederlag, hvis de skal spørge venner og familie om råd i forhold til deres barn, når der opstår en konflikt i hjemmet,« siger Helle Laxby.

Hun ser, at barnet ofte får lov at bestemme rigtig meget, men det er et ansvar, som er ganske stort at pålægge den mindste.

»Forældrene kan være i tvivl om, hvor de skal tage ansvar, og så skaber det nogle uheldige cirkler,« fortæller hun og giver som eksempel den situation, hvor barnet bliver hentet i institutionen.

Mange spørgsmål og valg

»Vi kan som forældre komme til at stille rigtig mange spørgsmål og valg, som den mindste skal forholde sig til: Hvad vil du have at spise, vil du med hjem, skal vi gå derhen, hvad har du lyst til. I stedet skal vi som voksne sætte rammen op og fortælle, hvad der er muligt. Det vil fjerne presset fra barnets skuldre og give det mulighed for at lære sig selv at kende. Det er en forudsætning for at forstå andre,« forklarer Helle Laxby.

Inden Helle Laxby blev vejleder, arbejdede hun som uddannet pædagog. De seneste år har hun haft ansættelse i PPR regi i Billund Kommune, hvor hun praktiserede sine specialer.

»Det var en fantastisk tid, men en hjernerystelse satte en stopper for mine kørsler derned, så nu er jeg begyndt for mig selv ved siden af en projektstilling på 20 timer her i Skanderborg Kommune.«

Vi kan som forældre komme til at stille rigtig mange spørgsmål og valg, som den mindste skal forholde sig til.

Helle Laxby, vejleder

Brænder for sagen

Den ordning glæder hun sig over, for hun brænder virkelig for at hjælpe, støtte og gøre noget for de travle børnefamilier, men også for pædagogerne, der, ifølge hende, støttes af en praksisnær sparring, da læsning af faglitteratur ved siden af en hverdag med fart på kan være svær af kombinere.

Derfor har hun skabt nogle kort med enkle budskaber, der fremmer trivsel.

»Så kan de tage ét kort frem om måneden, afprøve det og se, hvilket resultat, der er kommet.«

»For mange er det en selvfølge, at det er betydningsfuldt at smile til et barn. Vi voksnes bevidsthed om, at det styrker barnets selvværd og skaber tryghed og tillid kan fremme trivsel.«

»Men det gør det bare ikke, for man tror, man smiler, men først når man er bevidst om det, får det en betydning for barnet,« forklarer Helle Laxby.

»Og jeg blev glad, da en far kom og sagde, at efter han havde set de kort, forstod han, hvordan han bedst kunne hjælpe sit barn.«

I fremtiden ønsker Helle Laxby et samarbejde med psykolog i Skanderborg Helle Hartung, når denne udvider sin klinik på Sundhedscentret.Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.