Andelsboligforening undrer sig over nej til nedrivning

Fire bygninger på Vestergade i Skanderborg spiller en rolle for Skanderborgs historie og skal bevares, lyder vurderingen.

Artiklens øverste billede

Skanderborg Andelsboligforening (SAB) har af et flertal i Økonomiudvalget fået nej til at rive bygningerne på adresserne 49, 55, 57 og 59 Vestergade i Skanderborg ned og erstatte dem med et nyt etagebyggeri med plads til 32 almene boliger.

Da sagen blev behandlet i Miljø- og Planudvalget, stemte Claus Bloch (V), Jens Szabo (V) og Kjeld Jensen (DF) for ansøgningen, mens Karen Lindemann (S), Claus Leick (SF) og Peter Kjær (EL) stemte imod. Ole Drøgemüller (S) undlod at stemme. Da sagen blev behandlet i Økonomiudvalget, var det kun Anders Laugesen (V) og Bent Jacobsen (V), der stemte for at give SAB lov til at rive de eksisterende bygninger ned.

Jeg har lidt svært ved at forstå, at det har taget fem års dialog med den kommunale administration at nå frem til et afslag.

Erling Weber Jensen, SAB.

Nej-sigerne kan læne sig op ad udtalelser fra Museum Skanderborg og Realdania.

»Museum Skanderborg finder, at det vil være et betydeligt tab for Skanderborg by, hvis man vælger at opføre nye etageejendomme og ændre på det homogene udtryk fra 1940erne og 1960erne,« skriver Museum Skanderborg i en udtalelse, mens Realdania mener, at 1940ernes byggerier udgør en vigtig epoke i historien om, hvordan velfærdssamfundet blev bygget og om en guldalder i dansk arkitekturhistorie.

»Det er værdier, som risikerer at gå tabt, hvis de mange forestående renoveringer ikke foretages med omtanke,« lyder det fra Realdania.

Udtalelserne skal kædes sammen med den kendsgerning, at husene på Vestergade blev opført, fordi der under og efter Anden Verdenskrig var en enorm mangel på lejligheder i hele Danmark.

Erling Weber Jensen, direktør Skanderborg Andelsboligforening, undrer sig over både sagsforløbet og Økonomiudvalgets beslutning.

”Jeg har lidt svært ved at forstå, at det har taget fem års dialog med den kommunale administration at nå frem til et afslag,” siger Erling Weber Jensen.

En spøjs situation

Han kan fortælle om en noget spøjs situation, SAB nu står i.

»Det her huse er slidte. De er blandt andet opført uden dræn, hvorfor der er fugt i kældrene, lige som der er revner i murene. Der er i tidens løb sat nye køkkener og badeværelser i lejlighederne, men de er slidt ned nu. Derfor vil det koste rigtig mange penge at renovere lejlighederne, så de passer til 2021-niveau, og fordi der kun er 10 lejemål, vil huslejen skulle stige til et niveau, der slet ikke matcher lejlighederne,« konstaterer Erling Weber Jensen, der påpeger, at bygningerne på Vestergade 49, 55, 57 og 59 hverken er noteret som fredede eller bevaringsværdige.

»Alligevel har politikerne valgt at følge indstillingen fra Museum Skanderborg. Det har jeg lidt svært ved at forstå,« lyder det.

Hvad gør SAB så nu?

»Det er et godt spørgsmål, som vi skal tage stilling til på bestyrelsesniveau. Det kan godt tage et års tid, vil jeg tro, for det her var bestemt ikke den forventede udvikling i sagen,« fortæller Erling Weber Jensen og tilføjer, at en løsning kan være at sælge bygningerne.

»Det kan dog blive svært at finde en køber, fordi bygningerne er i den stand, de er, og fordi Økonomiudvalget ønsker at lave en lokalplan, der gør, at man ikke kan ændre på bygninger,« vurderer han.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.