'Vi bygger Bøgescenerne uanset hvad'
Den nye scene bliver stillet op i Dyrehaven i begyndelsen af juni – og Skanderborg Festivalklub forventer, at den kommer i brug
Smukfests ikoniske scener, Bøgescenerne, bliver stillet op til sommer – uanset om der bliver festival eller ej.
Det nye scenefundament, stillads og presenning har ikke tidligere været i brug og skal derfor under alle omstændigheder afprøves, fastslår talsmand Søren Eskildsen fra Skanderborg Festivalklub.
"Det hele er nyt, så vi skal være sikre på, at den er produceret rigtigt, og om der er noget, der skal justeres, inden vi skal holde festival," forklarer han.
Efter Smukfest i 2019 blev scenen flyttet 45 m tilbage, så der i fremtiden kan blive plads til op mod 7.500 flere i publikumsområdet foran. Samtidig blev scenen bredere. Derfor blev der produceret en helt ny scenekonstruktion, som kan bære tungere og større produktioner – og dermed give større publikumsoplevelser.
Fremrykker opbygning
Smukfest finder sted hvert år i begyndelsen af august, og opbygningen af festivalen indledes normalt i slutningen af juni.
I 2020 gav byrådet imidlertid klubben lov til at fremrykke scenebyggeriet fra uge 25 til uge 23, så eventuelle fejl kunne udbedres inden festivalen i august.
Byggeriet blev dog opgivet, da regeringen i maj aflyste alle festivaler med henvisning til coronakrisen. Men sådan bliver det ikke i år.
"Tilladelsen til det ekstraordinære byggeprojekt inde i skoven har vi fået forlænget ind i år. Så planen er at bygge scenen uanset hvad, og så arbejder vi videre på også at få lov til at bruge den," understreger Søren Eskildsen.
En ekspertgruppe har netop lagt sidste hånd på en række anbefalinger, som Folketinget skal bruge til at udstikke nogle retningslinjer for, hvordan sommerens store events eventuelt kan gennemføres.
Festivalklubben afventer nu den politiske beslutning og udmelding om konkrete datoer.
Uholdbar situation
"Det er enormt frustrerende, at der ikke er nogen afklaring," fastslår Søren Eskildsen.
"Vi planlægger fortsat en festival, sådan som vi er blevet bedt om, og vi har store forhåbninger til udviklingen i smittetrykket og udbredelsen af vacciner, i forhold til at det også bliver muligt at afvikle festivaler," konstaterer talsmanden.
Mens flere større events er blevet flyttet til august og september, venter f.eks. Jelling Festival og Roskilde Festival i slutningen af henholdsvis maj og juni på en afklaring.
Det vil være en kæmpefejl, hvis der ikke tages hensyn til, at festivalerne ligger på forskellige tidspunkter i sæsonen
"Vi tænker meget på vores hårdtprøvede kolleger," indrømmer Søren Eskildsen.
"Deres store frustration påvirker også os rigtigt meget. Det er fuldstændig uholdbart for dem at stå i den her situation og stadig ikke have en melding på, hvad der skal ske."
Søren Eskildsen mener, at store events og festivaler nu bør blive en del af genåbningsplanen.
Differentieret åbning
"I vores verden er det helt uforståeligt, at vi ikke allerede er en del af den generelle genåbning. Forsamlingsloftet for udendørs arrangementer forsvinder i juni, og i august skal alle restriktioner falde bort."
"Det giver ikke mening, hvis vi ikke som samfund har en ambition om, at alt, der kan lade sig gøre, skal kunne lade sig gøre så hurtigt som muligt, så vi kan få gang i vores liv igen," siger han.
I fjor blev alle store arrangementer og festivaler under ét aflyst. Den løsning bør ikke benyttes igen, mener talsmanden.
"Det vil være en kæmpefejl, hvis der ikke tages hensyn til, at festivalerne ligger på forskellige tidspunkter i sæsonen. Genåbningen af det danske festivalmarked skal være differentieret. Så snart, noget kan lade sig gøre, skal det have mulighed for det," mener Søren Eskildsen.
Livrem og seler
"Der skal være forståelse for, at der på den anden side af et hvilket som helst stort arrangement venter et andet stort arrangement med en stor forsamling af mennesker."
Søren Eskildsen forventer, at vaccineplanen stort set vil være udrullet, når Smukfest skal finde sted den 4.-8. august i år. Men festivalklubben er alligevel parat til at kontrollere coronapas og teste gæster, der ikke kan dokumentere en vaccination eller frisk test.
"Når vi har mulighed for at implementere et "livrem og seler"-tiltag, så bør vi kunne holde festival. Ellers er myndighederne ikke tro mod deres egen plan for, hvordan det her samfund skal genåbnes," mener han.