Ulovlig asfalt brugt til populær vandresti

Dele af Præstegårdsstien ved Sneptrup Præstegård skal muligvis fjernes

Artiklens øverste billede
Billedet viser et stykke af Præstegårdsstien i Sneptrup, som det så ud, da en del af vandrestien var belagt med knust asfalt. Skanderborg Kommune undersøger nu, om asfalten, der er lagt uden tilladelse, har skadet miljøet i området. Foto: Skanderborg Kommune.

Præstegårdsstien ved Sneptrup Præstegård har de seneste år været flittigt brugt. Stien er imidlertid løbet ind i problemer. Det viser sig nemlig, at den knuste asfalt, som udgør stiens bundsikring, er lagt uden den nødvendige tilladelse.

"Der var givet tilladelse til at bruge grus til stien, men ikke asfalt, der rent miljømæssigt er noget helt andet end grus. Derfor er vi i Skanderborg Kommune nu ved at undersøge, om asfaltstykket kan lovliggøres eller skal fjernes," forklarer Hanne Linnet og Lærke Stenz, miljøsagsbehandlere i kommunens Byggeri, Landskab og Miljø afdeling.

De har begge besigtiget de dele af stien, hvor der er brugt asfalt.

De foreløbige tilbagemeldinger omkring den anvendte asfalt i stien er, at den ikke er tjæreholdig

"Vi har stillet folkene bag stien en række opklarende spørgsmål. Det handler blandt andet om, hvilken type asfalt der er benyttet, hvilke mængder der er brugt samt hvordan stien er bygget op," fortæller Lærke Stenz og tilføjer, at asfalt kan være flere forskellige ting.

"Der kan ske en udvaskning af stoffer fra asfalten, hvilket især er et problem, hvis asfalten er tjæreholdig," fortæller Hanne Linnet, der forventer en snarlig afklaring på, om asfalten på Præstegårdsstien kan blive liggende eller ej.

"De foreløbige tilbagemeldinger omkring den anvendte asfalt i stien er, at den ikke er tjæreholdig. Og hvis der skal gives en miljøgodkendelse, skal materialet naturligvis være egnet til at ligge i naturen," lyder det.

Jens Huusmann, der er formand det grønne partnerskab Sneptrup Præstegårdssti, ærgrer sig over forløbet.

"Vi var ikke klar over, at vi ikke måtte bruge knust asfalt til bundsikring af stien, der er afsluttet med hårdt komprimeret stigrus. Faktum er nemlig, at landbruget anvender store mængder knust asfalt til vejbelægning. Da vi fik oplyst, at knust asfalt i naturen kræver tilladelse, søgte vi denne tilladelse efter miljøbeskyttelsesloven."

Asfalten stammer fra udvidelsen af E45 på strækningen Skanderborg Syd til Aarhus Syd. Denne asfalt indeholder ikke tjære.

"Desuden har vi forlængst udskiftet knust asfalt med stabilt grus på en strækning på 200 meter, der er tæt på naturbeskyttet område. Vi har nu lavet en prøvegravning på én meter. Her fandt vi kun en lille klump asfalt på 50 gram."

"Så vi tror og håber, at problemet er løst, og vi beklager selvfølgelig forløbet," tilføjer Viggo Rasmussen, der også var med til at planlægge Præstegårdsstien.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.